GOOD LIFE

Έρευνα εντόπισε τί είναι αυτό που σας γερνάει περισσότερο και από το κάπνισμα

Είναι γνωστό πως κακές συνήθειες όπως το κάπνισμα και η υπερβολική χρήση αλκοόλ, εντείνουν την ταχύτητα εμφάνισης των σημαδιών της γήρανσης, ενώ και άλλοι παράγοντες όπως η κακή διατροφή, η έλλειψη άθλησης και η έκθεση σε ρύπανση, επίσης δρουν επιβαρυντικά στον οργανισμό επιταχύνοντας τη γήρανση, όμως μια νέα έρευνα εντόπισε έναν άλλο παράγοντα που δείχνει να σας γερνάει πολύ περισσότερο από κάθε άλλο παράγοντα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο Aging-US, η μοναξιά και το αίσθημα της δυστυχίας μπορούν εξίσου να επιταχύνουν τη διαδικασία της γήρανσης.

Όπως αναφέρει σχετικό άρθρο του ygeiamou.gr συνήθως, οι βλάβες σε μοριακό επίπεδο συσσωρεύονται και σχετίζονται με τη γήρανση αλλά και με την εκδήλωση σοβαρών ασθενειών. Σε ορισμένους ανθρώπους, όμως, αυτές οι μοριακές διεργασίες είναι πιο έντονες, μια κατάσταση που συνήθως αναφέρεται ως επιταχυνόμενη γήρανση.

Για τη μελέτη τους, Αμερικανοί και Κινέζοι επιστήμονες εκτίμησαν τις επιδράσεις της μοναξιάς, του ανήσυχου ύπνου ή του αισθήματος της δυστυχίας στον ρυθμό της γήρανσης σε 11.914 Κινέζους ενήλικες. Χρησιμοποίησαν ένα νέο ρολόι γήρανσης που ρυθμίστηκε και επαληθεύτηκε με αιματολογικά και βιομετρικά δεδομένα. Οι συγκεκριμένες συσκευές μπορούν να ανιχνεύσουν τον αυξημένο ρυθμό γήρανσης, λειτουργώντας ως ψηφιακά μοντέλα γήρανσης.

Διαπίστωσαν ότι οι διαφορές ήταν σημαντικές. Η επιτάχυνση της γήρανσης ναι μεν εντοπίστηκε σε άτομα με ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου, ηπατικών και πνευμονικών παθήσεων, και σε καπνιστές αλλά και, το πιο ενδιαφέρον, σε άτομα σε ευάλωτη ψυχική κατάσταση. Πιο συγκεκριμένα, το αίσθημα της απελπισίας, της δυστυχίας και της μοναξιάς αποδείχθηκε ότι αυξάνει τη βιολογική ηλικία του ατόμου περισσότερο από ό,τι το κάπνισμα. Άλλοι παράγοντες που συσχετίστηκαν με την επιτάχυνση της γήρανσης ήταν η μη σύναψη ενός γάμου και η διαβίωση σε αγροτική περιοχή, λόγω της χαμηλής διαθεσιμότητας των ιατρικών υπηρεσιών.

Οι συγγραφείς του άρθρου καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η ψυχολογική πτυχή της γήρανσης δε θα πρέπει να έρχεται σε δεύτερη μοίρα ούτε στην έρευνα ούτε στις πρακτικές εφαρμογές της αντιγήρανσης.

Όπως επισημαίνει και ο δρ. Manuel Faria από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, «η ψυχική υγεία καθορίζει αρκετά αποτελέσματα της υγείας -και της ποιότητας ζωής,  παρόλα αυτά δεν υπολογίζεται με την απαραίτητη προσοχή από τη σύγχρονη υγειονομική περίθαλψη».

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!