GOOD LIFE

Μάθε γιατί πολλοί χασμουριούνται την ώρα που αθλούνται

Πολλοί πιθανά δεν γνωρίζουν πως η επιστήμη ακόμα αδυνατεί να καταλάβει για ποιο λόγο οι άνθρωποι χασμουριούνται και κάνουν λόγο για ακούσια διαδικασία που συνήθως προκαλείται από υπνηλία ή κόπωση. Όμως αρκετοί χασμουριούνται και την ώρα της προπόνησης και ειδικά όταν αθλούνται "σκληρά" όπως σε ένα HIIT workout. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Το χασμουρητό κατά τη διάρκεια της άσκησης είναι ένα κοινό φαινόμενο και είναι πολύ πιθανό να συμβεί ακόμα και κατά τη διάρκεια των πιο σκληροπυρηνικών μας προπονήσεων. Δεδομένου ότι η άσκηση υψηλής έντασης προσφέρει περίπου την ίδια ενεργειακή ώθηση με ένα φλιτζάνι καφέ, είναι απίθανο να χασμουριόμαστε επειδή είμαστε κουρασμένοι ή αδιάφοροι για αυτό που κάνουμε.

Κατά πάσα πιθανότητα, αυτό το αντανακλαστικό ενεργοποιείται από κάτι εντελώς διαφορετικό, σύμφωνα με την επιστήμη.

Γιατί μπορεί να χασμουριέστε όσο κάνετε γυμναστική

Είναι μια κοινή παρανόηση ότι το χασμουρητό σηματοδοτεί την λήψη περισσότερου οξυγόνου, μας λένε οι ειδικοί. Αυτός ο μύθος βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε μια μελέτη του 1987 που έκτοτε καταρρίφθηκε από περαιτέρω έρευνα.

Ενώ η επιστήμη δεν γνωρίζει επί του παρόντος ακριβώς τι προκαλεί το χασμουρητό γενικά (είναι ένα ακούσιο αντανακλαστικό, τελικά), όταν συμβαίνει κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης, το χασμουρητό είναι πιθανότατα ο τρόπος του σώματός σας να προσπαθεί να μειώσει την θερμοκρασία.

Το χασμουρητό έχει συνδεθεί ως φυσιολογική απόκριση σε υψηλότερες θερμοκρασίες του εγκεφάλου, επισημαίνουν οι ειδικοί. Οι στιγμές πριν και μετά το χασμουρητό πιστεύεται ότι προωθούν ένα καλύτερο κλίμα στον εγκέφαλο. Επειδή το HIIT και η προπόνηση δύναμης συχνά προσλαμβάνουν πολλές κύριες μυϊκές ομάδες, το σώμα σας τείνει να θερμαίνεται γρήγορα.

Μπορεί λοιπόν, να χασμουρηθείτε ως απόκριση στην ταχεία αυτή άνοδο της θερμοκρασίας για να αποτρέψετε την υπερθέρμανση.

Ο καθένας ωστόσο, έχει διαφορετική απόκριση στις αυξήσεις της θερμοκρασίας του σώματος και διαχέει τη θερμότητα διαφορετικά. Μερικά άτομα ιδρώνουν πολύ ενώ άλλα κοκκινίζουν έντονα. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει, σύμφωνα με τους ειδικούς, γιατί δεν χασμουριούνται όλοι κατά τη διάρκεια της προπόνησης.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!