GOOD LIFE

Η επιστήμη σου δίνει 5 λόγους για να μην κοιμάσαι με αναμμένο φως

Πολλοί άνθρωποι ανά τον κόσμο, έχουν την συνήθεια να θέλουν να κοιμούνται έχοντας τουλάχιστον ένα μικρό φως αναμμένο μέσα στο υπνοδωμάτιό τους και αποφεύγουν να κοιμούνται στο απόλυτο σκοτάδι.

Αυτή είναι μια συνήθεια, που δεν την έχουν μόνο τα μικρά παιδιά (τα περισσότερα, ειδικά στις πολύ μικρές ηλικίες συνηθίζουν να έχουν ένα φωτάκι νυκτός στο δωμάτιό τους), καθώς σχετικές μελέτες έχουν δείξει πως μεγάλο ποσοστό των ενηλίκων δεν μπορούν να κοιμηθούν στο σκοτάδι και μάλιστα πολλοί εξ αυτών επιλέγουν να αφήνουν ανοιχτή την τηλεόραση για να έχουν φως στην κρεβατοκάμαρά τους όταν κοιμούνται.


Ωστόσο, οι επιστημονικές έρευνες δείχνουν πως αυτή η συνήθεια δεν είναι καθόλου καλή και πως ενέχει αρκετούς κινδύνους τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική υγεία.

Μειώνεται η πιθανότητα αναπαραγωγής

Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι η έκθεση στο τεχνητό φως τη νύχτα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο στειρότητας. Το πείραμα διεξήχθη σε θηλυκά ποντίκια. Τα ποντίκια που κοιμόντουσαν με το φως ανοιχτό τη νύχτα ήταν πιο πιθανό να είναι στείρα. Πιστεύεται, επίσης, ότι οι κιρκάδιοι ρυθμοί, το εσωτερικό ρολόι του σώματός μας δηλαδή, επηρεάζουν το χρονοδιάγραμμα της αναπαραγωγικής διαδικασίας στις γυναίκες. Μια άλλη μελέτη παρακολούθησε τις νοσοκόμες που εργάζονταν νυχτερινές βάρδιες και τις επιπτώσεις της νυχτερινής έκθεσης στο φως και αποδείχθηκε ότι οι περισσότερες νοσοκόμες παραπονούνται ότι ο εμμηνορροϊκός κύκλος τους είναι διαταραγμένος.

Αυξάνονται οι πιθανότητες για καρδιακά προβλήματα

Η μελατονίνη μειώνει σημαντικά τη θερμοκρασία του σώματος αλλά και την αρτηριακή πίεση. Εάν εκτεθείς στο φως τη νύχτα, η παραγωγή μελατονίνης μειώνεται σε μεγάλο βαθμό, με αποτέλεσμα η αρτηριακή πίεση να αυξάνεται. Όπως καταλαβαίνεις, λοιπόν, όταν κοιμάσαι με ανοιχτό το φως αυξάνεις τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οδηγεί στην αύξηση βάρους

Η περίσσεια τεχνητού φωτός τη νύχτα μπορεί να είναι η αιτία ενός αργού μεταβολισμού. Εκτός αυτού, η διαταραχή του ύπνου και οι κιρκάδιοι ρυθμοί μπορεί να συμβάλουν στην παχυσαρκία. Μια μελέτη που παρακολούθησε πάνω από 43.000 γυναίκες αποκάλυψε ότι εκείνες που κοιμήθηκαν με την τηλεόραση ή το φως ανοιχτό, οδήγησε στην αύξηση βάρους. Η αλλαγή συνέβη ανεξάρτητα από την ποιότητα ή τη διάρκεια του ύπνου.

Προκαλεί ορμονικές διαταραχές

Ακόμη και μια μικρή πηγή τεχνητού φωτός μπορεί να αλλάξει την ορμονική ισορροπία. Το φως από smartphones, τηλεόραση ή υπολογιστή συμβάλλει στην μείωση και την ανεπάρκεια μελατονίνης. Επιπλέον, όμως, διαταράσσονται κι άλλες βιολογικές διεργασίες. Τις περισσότερες φορές, πράγματι, η μελατονίνη είναι που υποφέρει πρώτη, αλλά διαταραγμένος ύπνος αυξάνει, επίσης, τις ορμόνες γήρανσης, ενώ μειώνει τις αντιγηραντικές.

Μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η έκθεση στο φως τη νύχτα αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης. Εναλλακτικά, η διαταραχή του κιρκάδιου ρυθμού είναι πιθανό να επιδεινώσει τα ήδη υπάρχοντα συμπτώματα κατάθλιψης. Είναι ενδιαφέρον ότι το κόκκινο φως έχει λιγότερες αρνητικές επιπτώσεις επειδή είμαστε λιγότερο ευαίσθητοι στα κόκκινα μήκη κύματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, χρησιμοποιείται ακόμη και για τη θεραπεία του μπλε χρώματος.

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!