GOOD LIFE

Περπατάς για να γυμνάζεσαι; Τα 5 σημεία που πρέπει να προσέξεις

Η πανδημία, το κλείσιμο των γυμναστηρίων και τα λοιπά απαγορευτικά μέτρα που επιβλήθηκα τους τελευταίους μήνες, έκαναν πολλούς να επιλέξουν το περπάτημα ως μορφή άθλησης, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως όποιος περπατά προπονείται κανονικά και αποτελεσματικά.

Το περπάτημα, θεωρείται μια από τις καλύτερες, ήπιες, μορφές αερόβιας άσκησης και έχει πολλά οφέλη να προσφέρει στην υγεία της καρδιάς, του αναπνευστικού και των οστών, στον έλεγχο του σωματικού βάρους, αλλά και στην ψυχική υγεία και είναι ιδανική μορφή άσκησης για όλες τις ηλικίες.

Ωστόσο, μπορεί το περπάτημα να έχει μόνο οφέλη να σου προσφέρει, αλλά υπάρχει σοβαρή πιθανότητα, να το κάνεις με τέτοιο τρόπο, που στην ουσία να μην αποτελεί μορφή άσκησης και να μην σου προσφέρει σχεδόν τίποτα από αυτά τα οφέλη ως μορφή προπόνησης. 


Στο vita.gr διαβάσαμε μια σειρά από "σημάδια" που εύκολα μαρτυρούν αν πρέπει να αλλάξεις το πως και πόσο περπατάς για να γυμναστείς σωστά.

Δεν ιδρώνετε

Η αύξηση της έντασης του βηματισμού σας ενεργοποιεί τους ιδρωτοποιούς αδένες σας. Όσο πιο έντονη είναι η προπόνηση, τόσο πιο πιθανό είναι να ιδρώσετε. Ωστόσο, η εφίδρωση δεν είναι ο μόνος δείκτης μιας καλής προπόνησης.

Ο στόχος σας θα πρέπει να είναι να ιδρώσετε ενώ παράλληλα ανεβάζετε τον καρδιακό σας ρυθμό, γεγονός που υποδηλώνει ότι πράγματι κάνετε μια cardio προπόνηση. Ο στόχος σας θα πρέπει να είναι τουλάχιστον το 60% του μέγιστου καρδιακού ρυθμού σας και αυτός ο αριθμός εξαρτάται από την ηλικία σας. Για να υπολογίσετε τον μέγιστο καρδιακό σας ρυθμό, αφαιρέστε την ηλικία σας από 220. Για παράδειγμα, ένας 30χρονος θα έχει μέγιστο καρδιακό ρυθμό 190.

Μπορείτε να συζητήσετε με άνεση

Εάν όσο περπατάτε συζητάτε άνετα με τον σύντροφό σας για τις εξελίξεις στην αγαπημένη σας σειρά, τότε μάλλον πρέπει να ανεβάσετε ένταση βαδίσματος. Καθώς ανεβάζετε ένταση, θα παρατηρήσετε ότι είστε σε θέση να λέτε λιγότερες λέξεις μεταξύ των αναπνοών σας. Μην μας παρεξηγήσετε όμως: δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το να μιλάτε όσο περπατάτε, απλά ένας απαιτητικός περίπατος σημαίνει ότι δεν θα μπορείτε να συζητάτε με την ίδια άνεση που θα το κάνατε καθισμένοι στον καναπέ σας.

Ακολουθείτε πάντα την ίδια διαδρομή

Είναι εύκολο το να βρείτε μια διαδρομή που σας αρέσει και να μείνετε σε αυτή, έτσι όμως το σώμα σας προσαρμόζεται σε αυτή και δεν βρίσκει το περπάτημα το ίδιο απαιτητικό. Βάλτε λοιπόν στόχο να αλλάζετε διαδρομή μερικές ημέρες την εβδομάδα. Δοκιμάστε, για παράδειγμα, ένα μονοπάτι με ανηφόρες, περπατήστε στην παραλία ή περιπλανηθείτε στο πάρκο της γειτονιάς σας. Με αυτές τις αλλαγές θα ανανεώσετε την προπόνησή σας, ενώ ταυτόχρονα θα γυμνάζετε διαφορετικές ομάδες μυών.

Περπατάτε την ίδια απόσταση στον ίδιο χρόνο

Ακόμη κι αν αλλάξετε τη διαδρομή σας, μπορεί να καταλήξετε να περπατάτε την ίδια απόσταση στους ίδιους χρόνους. Κι ενώ μια απόσταση ή ένας ρυθμός μπορεί να σας ζορίζουν αρχικά, καθώς το σώμα σας συνηθίζει, δεν θα συνεχίσουν να λειτουργούν το ίδιο. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να αλλάζετε την απόσταση που διανύετε αλλά και να αυξάνετε τον ρυθμό σας.

Δεν παρατηρείτε αλλαγές στο σώμα σας

Το να γίνετε πιο δυνατοί, να χάσετε βάρος και να βελτιώσετε την αντοχή σας είναι μερικοί κοινοί στόχοι όταν βάζετε το περπάτημα στην καθημερινότητά σας. Παρόλο που μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να δείτε αποτελέσματα, εάν είστε συνεπείς για αρκετούς μήνες και δεν βλέπετε αξιοσημείωτες αλλαγές στη σύνθεση του σώματός σας ή στο επίπεδο αντοχής σας, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι ήρθε η ώρα να κάνετε πιο απαιτητικές τις προπονήσεις σας. Λάβετε υπόψιν ότι η διατροφή παίζει επίσης καθοριστικό ρόλο, επομένως φροντίστε να επιλέγετε υγιεινές τροφές που τροφοδοτούν τον οργανισμό σας με θρεπτικά συστατικά.

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!