GOOD LIFE

Tips για να μην πάρεις κιλά μέσα στις γιορτές χωρίς να στερηθείς πολλά

Οι περισσότεροι φοβούνται πως την περίοδο των εορτών θα δουν την ένδειξη στη ζυγαριά τους να ανεβαίνει επικίνδυνα, αφού οι γλυκές και αλμυρές γευστικές... αμαρτίες που μπορεί να κάνει κανείς αυτές τις μέρες είναι αμέτρητες!

Ωστόσο οι ειδικοί σε θέματα διατροφής, θυμίζουν πως το άγχος για το βάρος είναι πάντα κακός σύμβουλος και πως η υπερβολικές δίαιτες είναι αναποτελεσματικές ακόμα και επικίνδυνες.


Αντί λοιπόν να μετράτε τις θερμίδες των κουραμπιέδων, των μελομακάρονων και των κρεατικών, οι ειδικοί προτείνουν να μην στερηθείτε πολλά, να βάλετε απλά μέτρο στις ποσότητες των γευμάτων και να ακολουθήσετε μερικές απλές συμβουλές.
 

Τα ακόλουθα tips τα διαβάσαμε στο lifeis.gr και θα σας φανούν χρήσιμα αυτές τις μέρες που τα γιορτινά τραπέζια είναι... αλλεπάλληλα και λουκούλεια.

Επιτρέπεται να φας περισσότερο απ’ όσο πιστεύεις
Η παράλειψη του πρωινού ή του μεσημεριανού με σκοπό τη μείωση των θερμίδων σε ένα βραδινό κάλεσμα δεν έχει κανένα θετικό αποτέλεσμα. Για την ακρίβεια, μπορεί να έχει το ακριβώς αντίθετο από το επιθυμητό. Η νωθρότητα και η κούραση όλης της ημέρας, εξαιτίας του χαμηλού σακχάρου στο αίμα, θα εκτονωθεί στο γιορτινό τραπέζι όπου θα νιώθουμε πλέον πως "έχουμε το πράσινο φως" για να φάμε ό,τι και όσο θέλουμε. Επιπλέον, ένα καλό πρωινό πριν το γεύμα ή ένα σνακ πριν το δείπνο θα μας βοηθήσει να φάμε πιο συνειδητά. Τέλος, μην ξεχνάμε πως η κατανάλωση σνακ ενδιάμεσα από τα κυρίως γεύματα συμβάλει στην ενίσχυση του μεταβολισμού.

Κάνε τις σωστές επιλογές
Η σωστή επιλογή φαγητών θα σε βοηθήσει να μην στερηθείς το φαγητό κατα την διάρκεια των εορτών αλλά παράλληλα να φύγεις χορτασμένη απο το τραπέζι. Αυτό που χρειάζεται μόνο είναι να περιορίσεις τα φαγητά πολλών λιπαρών όπως είναι τα τηγανιτά και να τα αντικαταστήσεις με μια μεγάλη μερίδα σαλάτας, μια επιλογή κρέατος που σου αρέσει και μια μικρότερη μερίδα συνοδευτικού οπως ρύζι ή πατάτες.

Μην υποτιμάς την πρωτεΐνη
Η προσθήκη άπαχης πρωτεΐνης σε όλα τα γεύματα σχετίζεται με αυξημένη αίσθηση κορεσμού ενώ είναι απαραίτητη για τη σύνθεση των βασικών αμινοξέων στο σώμα ώστε να λειτουργούν στο 100% όλα τα συστήματα του οργανισμού – ανάμεσά τους και ο μεταβολισμός. Στο γιορτινό τραπέζι σερβίρουμε στο πιάτο μας γαλοπούλα, ψητό χοιρινό ή άλλο είδος κρέατος αφαιρώντας απλά το ορατό λίπος. Στα υπόλοιπα γεύματα συμπεριλαμβάνουμε μια μορφή πρωτεΐνης στο πιάτο μας, ζωικής προέλευσης ή φυτικής όπως κινόα ή όσπρια.

Τα λιπαρά επιτρέπονται
Τα λιπαρά είναι απαραίτητα στην καθημερινή διατροφή καθώς προσφέρουν ενέργεια, συμβάλουν στην απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών Α, D, Ε και Κ, ενώ αυξάνουν το βαθμό κορεσμού. Αβοκάντο, ξηροί καρποί και ελαιόλαδο είναι από τα λιπαρά που σε μικρή καθημερινή κατανάλωση μας κάνουν καλό. Bonus: Ο συνδυασμός καλών λιπαρών με φυτικές ίνες (ντιπ γκουακαμόλε με κομμένα λαχανικά) έχει βρεθεί πως αυξάνει το βαθμό κορεσμού από τα λιπαρά.

Το μέγεθος μετράει
Στο τραπέζι των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς ή σε ένα γιορτινό κάλεσμα, ας μην έχουμε στο μυαλό μας "απαγορεύσεις". Διαλέγουμε απλά μικρότερο πιάτο και το γεμίζουμε με μια μικρή ποσότητα απ’ οτιδήποτε στο τραπέζι θεωρούμε πως αξίζει δοκιμής! Ο εγκέφαλος συσχετίζει ένα μεγάλο λευκό κενό με λιγότερη τροφή που σημαίνει ότι δύσκολα θα σερβίρουμε μικρές ποσότητες φαγητού σε ένα μεγάλο πιάτο χωρίς να νιώθουμε πείνα ή στέρηση.

Διάλεξε το κατάλληλο ποτό
Το αλκοόλ είναι πλούσιο σε φτωχές θερμίδες! Έρευνα έχει δείξει πως όταν σερβίρουμε αλκοόλ σε ψηλό και λεπτό ποτήρι βάζουμε ασυναίσθητα μικρότερη μερίδα απ’ ότι όταν σερβίρουμε σε κοντό και φαρδύ. Προτιμήστε ποτήρι σωλήνα για το ποτό σας ή διαλέξτε ένα κοκτέιλ που σερβίρεται σε αυτού του τύπου το ποτήρι και είναι πιθανό να περιορίσετε την κατανάλωση αλκοόλ χωρίς καν να το επιδιώξετε. Οι καλύτερες επιλογές σας; Το κόκκινο κρασί, το οποίο περιέχει ευεργετικά συστατικά, μπύρα που έχει μικρή ποσότητα αλκοόλ και σαμπάνια αφού οι "φυσαλίδες" προκαλούν γρήγορα αίσθημα κορεσμού και δεν είναι εύκολο να πιούμε μεγάλη ποσότητα.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!