GOOD LIFE

Νέα έρευνα συνδέει τον κορωνοϊό με μια ασθένεια των παιδιών

Δυστυχώς καθώς η πανδημία του κορωνοϊού δεν λέει να κοπάσει. οι επιστήμονες διαρκώς ανακαλύπτουν νέα στοιχεία για τη νόσο Covid 19 και τώρα μια νέα έρευνα, τη συνδέει με μια ασθένεια που εμφανίζεται στα παιδιά.

Μια βρετανική μελέτη έδειξε πως τα κρούσματα διαβήτη τύπου 1 μεταξύ των παιδιών διπλασιάστηκαν στη διάρκεια της κορύφωσης της επιδημίας της Covid-19 στη Βρετανία, κάτι που δεν αφήνει αδιάφορη τη σχέση των δύο νόσων. Οι ερευνητές του Imperial College London ανακοίνωσαν σήμερα, Τετάρτη, ότι δεν είναι απίθανο να συνδέονται κορονοϊός και παιδικός διαβήτης τύπου 1. Μπορεί η μελέτη να βασίζεται μόνο σε λίγες περιπτώσεις, όμως οι επιστήμονες τονίζουν πως οι γιατροί πρέπει να βρίσκονται σε επιφυλακή.

Κατά τη μελέτη αυτή, που δημοσιεύεται από την επιθεώρηση Diabetes Care, αναλύθηκαν δεδομένα από 30 παιδιά σε νοσοκομεία του Λονδίνου που είχαν διαγνωσθεί με νεοεμφανιζόμενο διαβήτη τύπου 1 στη διάρκεια της πρώτης κορύφωσης της πανδημίας — περίπου τα διπλάσια κρούσματα απ’ όσα είχαν καταγραφεί στη διάρκεια της ίδιας περιόδου τα προηγούμενα χρόνια. Είκοσι ένα από τα παιδιά ελέγχθηκαν για τον κορονοϊό ή έκαναν τεστ αντισωμάτων για να διαπιστωθεί αν είχαν εκτεθεί στον ιό και διαπιστώθηκε ότι πέντε ήταν θετικά στον νέο κορονοϊό.

Η Κάρεν Λόγκαν που συνδιηύθυνε τη μελέτη δήλωσε χαρακτηριστικά πως «Η ανάλυσή μας δείχνει πως στη διάρκεια της κορύφωσης της πανδημίας ο αριθμός των νέων κρουσμάτων διαβήτη τύπου 1 στα παιδιά ήταν ασυνήθιστα υψηλός σε δύο από τα νοσοκομεία (που μελετήσαμε) σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Όταν ερευνήσαμε περαιτέρω, μερικά απ’ αυτά τα παιδιά είχαν ενεργό κορονοϊό ή είχαν εκτεθεί στον ιό προηγουμένως».

Μάλιστα, όπως ανέφερε κι η ίδια, προηγούμενες αναφορές από την Κίνα και την Ιταλία επισήμαιναν ότι παιδιά διαγιγνώσκονταν σε νοσοκομεία με νεοεμφανιζόμενο διαβήτη τύπου 1 στη διάρκεια της πανδημίας.

Ο διαβήτης τύπου 1 προκαλεί την καταστροφή των κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας εμποδίζοντας το σώμα να παράγει αρκετή ινσουλίνη ώστε να ρυθμίζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Η ομάδα του Imperial ανακοίνωσε πως μια πιθανή εξήγηση μπορεί να είναι πως η πρωτεΐνη αιχμής του νέου κορονοϊού ενδέχεται να επιτίθεται στα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά και στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!