GOOD LIFE

Τρέξιμο μέσα στο νερό: Μάθε πως να το κάνεις και ποια τα οφέλη του

Το τρέξιμο ειδικά μετά την καραντίνα, έχει αναδειχθεί σε μια από τις δημοφιλέστερες μορφές άθλησης, αλλά τώρα που καλοκαίριασε  είναι η ιδανική εποχή για να μάθεις τα οφέλη του τρεξίματος στο νερό.

Το τρέξιμο μέσα στο νερό, γνωστό και ως aqua jogging, μπορείς να το κάνεις παντού: σε θάλασσες, λίμνες και πισίνες και το μεγαλύτερο όφελος που σου προσφέρει, εκτός από το γεγονός πως... δροσίζεσαι ενώ γυμνάζεσαι, είναι πως δεν προκαλεί τραυματισμούς.

Αρχικά, υιοθετήθηκε ως ιδέα για τους τραυματισμένους αθλητές δρόμων  που έπρεπε να αποφύγουν την κρούση για να προστατέψουν την τραυματισμένη άρθρωση ή μυ. Σταδιακά, όμως, έγινε ένας τρόπος να συμπληρώνουν οι δρομείς την προπόνησή τους και μάλιστα αρκετοί μαραθωνοδρόμοι  έχουν εισάγει την προπόνηση αυτού του είδους στο πρόγραμμά τους για να βελτιώσουν την απόδοσή τους στο δρόμο.

 

Ποια είδη υπάρχουν

Υπάρχουν δύο είδη, σε βαθύ νερό, όπου δεν πατάς, αλλά θα χρειαστείς ένα βοήθημα για να σε βοηθήσει να επιπλέεις, καθώς η θέση σου θα είναι όρθια και όχι ξαπλωτή όπως όταν κολυμπάς, και σε ρηχό νερό, όπου τρέχεις με ειδικά παπούτσια που έχουν πρόσφυση στον πάτο της πισίνας.

Τι προσφέρει το τρέξιμο στο νερό

Το τρέξιμο σε νερό προσομοιάζει το τρέξιμο που κάνεις έξω από αυτό και σου προσφέρει όλα τα οφέλη της άσκησης, έχει όμως αρκετά πρόσθετα πλεονεκτήματα. Μπορείς να ασκείσαι ακόμη και σε συνθήκες  με ψηλές θερμοκρασίες, δεν επιβαρύνεις τις αρθρώσεις σου, οπότε μπορείς να κάνεις περισσότερες προπονήσεις χωρίς επιβάρυνση και είσαι προστατευμένη από τραυματισμούς. Επίσης, βοηθά ιδιαίτερα ανθρώπους που έχουν ήδη τραυματισμό ή είναι σημαντικά υπέρβαροι. Το σημαντικότερο είναι ότι οι αρθρώσεις σου δεν επιβαρύνονται από κρούσεις με το έδαφος.

Επίσης, βοηθά τους δρομείς να βελτιώσουν την απόδοσή τους, καθώς μέσα στο νερό θα πρέπει να υπερνικήσουν όχι πλέον τη βαρύτητα, αλλά την αντίσταση του νερού καθώς κινούν τα πόδια και τα χέρια τους, δηλαδή η προσφορά του τρεξίματος στο νερό είναι ιδιαίτερα μεγάλη στην ενδυνάμωση μυών και αρθρώσεων.

Πώς να το κάνεις

Προτίμησε το τρέξιμο σε βαθύ νερό. Μπορείς να το κάνεις, στη θάλασσα ή σε πισίνα. Θα χρειαστείς μόνο ένα βοήθημα επίπλευσης , π.χ. τουβλάκια ή ζώνη που θα βρεις στο κολυμβητήριο και το στερεώνεις στη μέση σου. Εναλλακτικά υπάρχουν ειδικά γιλέκα επίπλευσης. Ο  λόγος που τα χρειάζεσαι, ακόμη κι αν είσαι εξαιρετική κολυμβήτρια, είναι ότι η κατακόρυφη θέση που έχεις δεν σε βοηθά να επιπλεύσεις και επίσης ο στόχος της άσκησής σου δεν είναι να προσπαθείς να παραμένεις στην επιφάνεια, αλλά να έχεις την άνεση και την άνωση ώστε να εστιάσεις στην κίνηση του τρεξίματος και στην ώθηση προς τα εμπρός.

Το τρέξιμο μέσα στο νερό θα πρέπει να προσομοιάζει την κίνηση που κάνεις όταν τρέχεις έξω από αυτό. Θα πρέπει να έχεις περισσότερο τη λογική του τρεξίματος από της κολύμβησης και να προσπαθείς να τρέχεις, να κινείς τα πόδια και τα χέρια σου όπως θα έκανες εάν ήσουν έξω από το νερό. Ο στόχος δεν είναι να σπρώχνεις το νερό για να κινείσαι, όπως στα κλασσικά στυλ κολύμβησης, αλλά να κάνεις ακριβώς την κίνηση τρεξίματος. Μην κάνεις το λάθος να συγκρίνεις την ταχύτητα που τρέχεις έξω από το νερό και μέσα σε αυτό! Καμία σχέση! Η αντίσταση του νερού θα κάνει την κίνησή σου πολύ πιο αργή και τη μετακίνησή σου προς τα εμπρός επίσης. Όμως, δεν έχει καμία σημασία, γιατί ο στόχος σου είναι διαφορετικός. Εστίασε στο να τρέχεις σωστά, καθώς θα είναι δύσκολο στην αρχή να ξεχάσεις το κολύμπι και να προσπαθείς να τρέχεις όπως αν ήσουν έξω από το νερό!

Το σώμα σου πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένο χωρίς να σκύβεις στη μέση σου, εκτός από μια ελάχιστη κλίση προς τα εμπρός. Κράτα τις παλάμες σου ίσιες ή σε γροθιές και τρέξε με εναλλαγές σε αντίθετο χέρι-πόδι, ακριβώς σαν να ήσουν έξω από το νερό. Κάνε μεγάλη κυκλική κίνηση στα πόδια, σηκώνοντας αρκετά το γόνατο και κάνε μεγάλο διασκελισμό. Τα χέρια σου κινούνται μπροστά και πίσω εναλλάξ, όπως στο κανονικό τρέξιμο. Οι ώμοι σου θα πρέπει να παραμένουν χαλαροί και η αναπνοή σου ήρεμη και ρυθμική.

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτό τον τρόπο άσκησης π.χ. για μία φορά την εβδομάδα όταν τρέχεις τις άλλες ημέρες ή να το κάνεις πιο συστηματικά την περίοδο που κάνεις το διάλειμμά σου από το κανονικό σου πρόγραμμα προπονήσεων, π.χ. για 1 μήνα το καλοκαίρι.

Στις προπονήσεις σου, βάλε τη φαντασία σου να δουλέψει, ενώ εάν είσαι πολύ απαιτητική από την προπόνησή σου, μπορείς να εφαρμόσεις τα ίδια είδη προπονήσεων όπως και έξω από το νερό, π.χ. διαλειμματική προπόνηση (εναλλαγές διαστημάτων μεγάλης και μικρής έντασης).

 

Ακολουθεί μια σειρά από βίντεο με ασκήσεις και τρόπους για να δοκιμάσεις το τρέξιμο στο νερό.

 

 

 

 

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!