GOOD LIFE

Ο πιο ευχάριστος και ξεκούραστος τρόπος να γυμναστείς είναι το γέλιο

Όσο και αν ακούγεται απίστευτο ή υπερβολικό, η επιστήμη επιβεβαιώνει πως όταν γελάμε με την καρδιά μας και ξεσπούμε σε πηγαία γέλια, τότε γυμναζόμαστε και μάλιστα γυμναζόμαστε καλά!

Φυσικά δεν εννοούμε πως δεν χρειάζεται κανείς να γυμνάζεται και αρκεί το να περιοριστεί κανείς στο γέλιο για να διατηρεί μια καλή φυσική κατάσταση, αλλά είναι γεγονός πως το γέλιο, μπορεί και γυμνάζει το σώμα και παράλληλα προσφέρει πολλαπλά οφέλη στον οργανισμό, που τα επιβεβαιώνουν και οι επιστημονικές μελέτες. Οπότε σίγουρα αξίζει να βάλουμε περισσότερο γέλιο στη ζωή μας.

Συχνά λέμε τη φράση "πόνεσε η κοιλιά μου από τα γέλια"  ή "ξεκαρδίστηκα στα γέλια" και πράγματι σε ένα ξέσπασμα πηγαίου και ασυγκράτητου γέλιου όπου νιώθουμε το σώμα να τραντάζεται γυμνάζεται το καρδιαγγειακό αλλά και το αναπνευστικό σύστημα, ενώ αυξάνονται οι παλμοί της καρδιάς, καθώς και η παροχή οξυγόνου και αίματος στους ιστούς και συσπώνται οι μύες συμπεριλαμβανομένων των κοιλιακών.

Μάλιστα εκτιμάται ότι όταν ξεκαρδιζόμαστε μπορεί να διαταθούν εκατοντάδες διαφορετικοί μύες στο σώμα κάτι που συμβαίνει και με τις ασκήσεις στρέτσινγκ. Επιπλέον εκκρίνονται ενδορφίνες γνωστές ως οι ορμόνες της ευχαρίστησης.

Δυστυχώς, όπως αναφέρει το ygeiamou.gr, ο σύγχρονος άνθρωπος δεν γελάει περισσότερο από πέντε λεπτά την ημέρα κατά μέσο όρο και μερικές φορές δεν γελάει καθόλου. Πηγαίνοντας ωστόσο μερικές δεκαετίες πίσω, οι υγιείς ενήλικες γελούσαν κατά μέσο όρο 20 λεπτά την ημέρα ή και περισσότερο.

Πολλοί ειδικοί αναγνωρίζοντας την ευεργετική δράση του πηγαίου γέλιου το συστήνουν ως «φάρμακο» για την καρδιά με δοσολογία τα 15′ ημερησίως, κάτι που φυσικά σημαίνει ότι γίνεται αποδεκτή η θεραπευτική δράση του γέλιου. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι το γέλιο συμβάλει στην τόνωση της καρδιαγγειακής υγείας και την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος. Χάρη στο γέλιο ενισχύεται η δράση των ουσιών που συντονίζουν την εύρυθμη λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Να σημειωθεί όμως, ότι οι σχετικές έρευνες αναφέρονται σε μια γενικότερα αισιόδοξη και εύθυμη στάση ζωής που συνοδεύεται από συχνά γέλια και όχι σε ένα περιστασιακό γέλιο μετά από ένα καλό ανέκδοτο. Πρόκειται κοντολογίς για μια γενικότερα αισιόδοξη και εύθυμη στάση ζωής.

Μάλιστα σε παλαιότερη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον καθηγητή Ψυχολογίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Φλοριντα James Rotton διαπιστώθηκε ότι εκείνοι που παρακολουθούσαν κωμωδίες μετά από μια χειρουργική επέμβαση χρειαζόντουσαν κατά 25% λιγότερα αναλγητικά. Η παυσίπονη δράση του γέλιου αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην έκκριση ενδορφινών.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!