GOOD LIFE

Μάθε γιατί κάποιοι προτιμούν το αλεύρι μπανάνας

Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν καν πως υπάρχει αλεύρι από μπανάνες, μολονότι το συγκεκριμένο προϊόν κυκλοφορεί εδώ και χρόνια στην παγκόσμια αγορά και ειδικά τα τελευταία χρόνια, που γίνεται μεγάλη συζήτηση για τις τροφικές δυσανεξίες στη γλουτένη, το αλεύρι μπανάνας θεωρείται πλέον super food.

Πρόκειται για ένα αλεύρι που φτιάχνεται από αποξηραμένες και αλεσμένες πράσινες μπανάνες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη ζαχαροπλαστική, ενώ κάποιοι το προσθέτουν σε ροφήματα ή smoothies λόγω της υψηλής θρεπτικής αξίας του. 

Σύμφωνα με μια βραζιλιάνικη μελέτη του 2012 πρόκειται ένα αλεύρι εντελώς απαλλαγμένο από γλουτένη και με εξαιρετικές θρεπτικές ιδιότητες ακόμα και για τους μη πάσχοντες από κοιλιοκάκη.

Στην πραγματικότητα, από την ίδια έρευνα προέκυψε ότι το αλεύρι μπανάνας έχει κατά κύριο λόγο πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά  ενώ διαθέτει υψηλή ποσότητα αντιοξειδωτικών, ινών και άμυλα.

Όπως ήδη αναφέρθηκε, αυτό το τρόφιμο δεν περιέχει γλουτένη και έχει μειωμένη πρόσληψη λίπους, έτσι ώστε το αλεύρι να μην είναι ποτέ κολλώδες κατά τη χρήση.

Οφέλη του αλευριού από μπανάνα

Σύμφωνα με τα όσα διαβάσαμε στο naturanrg,gr, τα βασικά πλεονεκτήματα του αλευριού από μπανάνα είναι τα ακόλουθα

Μειώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη

Δεδομένου ότι αποτελεί πηγή ανθεκτικού αμύλου, το αλεύρι μπανάνας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη. Πράγματι, το ανθεκτικό άμυλο αναφέρεται στο άμυλο που αντιστέκεται στην πέψη, το οποίο επομένως δεν διασπάται στο λεπτό έντερο, αλλά φθάνει στο παχύ έντερο, όπου λειτουργεί ως ζυμώσιμη ίνα τροφίμων.

Μπορεί να βελτιώσει τις αρνητικές επιδράσεις του μεταβολικού συνδρόμου

Το μεταβολικό σύνδρομο δεν είναι τόσο ασθένεια όσο ένα σύνολο παραγόντων κινδύνου που περιλαμβάνουν υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλό σάκχαρο του αίματος, παχυσαρκία και υψηλά επίπεδα χοληστερόλης. Το πρόβλημα είναι ότι ενώ καθένας από αυτούς τους παράγοντες είναι επικίνδυνος, η συνδυαστική όξυνση τους επιδεινώνει την κατάσταση, αυξάνοντας τον κίνδυνο διαβήτη περίπου πέντε φορές. Και όχι μόνο: αυτά τα προβλήματα μπορούν επίσης να προκαλέσουν καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεδομένου ότι ο γλυκαιμικός δείκτης του αλεύρου μπανάνας είναι χαμηλός, αυτό το τρόφιμο θα μπορούσε επίσης να βελτιώσει το συνολικό βάρος και την υγεία σε άτομα με μεταβολικό σύνδρομο.

Διατηρεί υγιές κόλον και αποτρέπει τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Ένα υγιές κόλον απαιτεί ένα υγιές έντερο, γι ‘αυτό και τα πρεβιοτικά και τα προβιοτικά είναι τόσο δημοφιλή σήμερα. Τι έχει να κάνει αυτό με το πράσινο αλεύρι μπανάνας και το ανθεκτικό άμυλο; Όταν τα βακτήρια τρώνε ανθεκτικό άμυλο, παράγεται ένα λιπαρό οξύ βραχείας αλυσίδας που ονομάζεται βουτυρικό. Το βουτυρικό είναι χρήσιμο για τα κύτταρα που καλύπτουν το παχύ έντερο επειδή τα διατηρεί υγιή, βοηθώντας επίσης στην καταπολέμηση των καρκινικών κυττάρων.

Μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης

Τα τρόφιμα που θεωρούνται πηγή ανθεκτικού αμύλου μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης, πράγμα που σημαίνει ότι το ίδιο το πράσινο αλεύρι μπανάνας είναι ένα τρόφιμο που θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση των κακών επιπέδων χοληστερόλης.

Μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος

Ενώ το ανθεκτικό άμυλο βοηθάει να διατηρηθούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μπορεί επίσης να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Το αλεύρι μπανάνας έχει μεγάλο όγκο, γιατί προσφέρει εύκολα την αίσθηση κορεσμού.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!