GOOD LIFE

Τα οφέλη του ροδιού στην υγεία είναι πολλά και η επιστήμη το επιβεβαιώνει

Αυτή την εποχή τα ρόδια μας προσφέρουν απλόχερα τον ρουμπινένιο καρπό τους και αν ανήκετε σε αυτούς που ακόμα δεν γνωρίζουν για ποιο λόγο το ρόδι θεωρείται super food ήρθε η ώρα να μάθετε τα πολλαπλά οφέλη που προσφέρει στην υγεία και την ομορφιά μας.

Το ρόδι είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία ανδρών και γυναικών, όπως η δράση του ενάντια στη φλεγμονή που σχετίζεται με τον καρκίνο του μαστού, αλλά και η καταπολέμηση της στυτικής δυσλειτουργίας στους άνδρες.

Οι πολυφαινόλες που περιέχει και συγκεκριμένα οι τανίνες, οι ανθοκυανίνες και το ελλαγικό οξύ, είναι τα στοιχεία που ωφελούν το μυαλό και το σώμα

'Ερευνες έδειξαν τα εντυπωσιακά οφέλη του χυμού ροδιού για την υγεία

Προστατεύει από τις καρδιακές παθήσεις

Το 2004, ερευνητές από το Rambam Medical Center του Ισραήλ δημοσιεύουν στο Clinical Nutrition μία επιστημονική μελέτη, η οποία διεξήχθη σε ανθρώπους και κατέληξε σε όχι απλώς εντυπωσιακά, αλλά πράγματι ασύλληπτα αποτελέσματα.

Ασθενείς με αθηροσκλήρωση οι οποίοι δεν κάπνιζαν και ακολουθούσαν πανομοιότυπη θεραπεία για τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης, χωρίστηκαν σε δύο γκρουπ. Τα μέλη του ενός έπιναν για ένα χρόνο 50 ml χυμό ροδιού καθημερινά, ενώ τα μέλη του άλλου γκρουπ έπιναν ψευδοφάρμακο (placebo).

Η αθηροσκλήρυνση αφορά την ανάπτυξη αθηρωματικών πλακών στα τοιχώματα των αρτηριών. Οι πλάκες αυτές που έχουν ως βασικό συστατικό την οξειδωμένη LDL («κακή») χοληστερόλη, προοδευτικά μεγαλώνουν και στενεύουν τις αρτηρίες ή αδυνατίζουν το τοίχωμά τους. Αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο, έμφραγμα του μυοκαρδίου ή ρήξη ανευρύσματος των αρτηριών.

Η εξέλιξη της αθηροσκλήρωσης διερευνήθηκε με τη βοήθεια υπερηχογραφήματος, το οποίο μετρά του πάχος του έσω μέσου χιτώνα των καρωτίδων αρτηριών (intima-media thickness, IMT). Τα άτομα που κατανάλωναν επί ένα έτος καθημερινά το χυμό ροδιού ανέστρεψαν την αθληροσκλήρωση μειώνοντας έως και 30% το πάχος του έσω μέσου χιτώνα των καρωτίδων, ενώ στα άτομα που έπιναν το ψευδοφάρμακο παρατηρήθηκε αντίστοιχη αύξηση κατά 9%.

Κατά του καρκίνου του προστάτη

Μελέτη ουρολόγων από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA), διαπίστωσε ότι οι άντρες με καρκίνο του προστάτη που έπιναν ένα ποτήρι χυμό ροδιού την ημέρα παρουσίαζαν πολύ βραδύτερη αύξηση στα επίπεδα του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) στο αίμα τους. Το PSA είναι μια ουσία που παράγεται από τα κύτταρα του προστάτη, είτε αυτά είναι υγιή είτε έχουν γίνει καρκινικά. Ωστόσο, τα καρκινικά προστατικά κύτταρα την παράγουν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό, γι' αυτό και το PSA χρησιμοποιείται ως καρκινικός δείκτης.

Καταπολεμά την παχυσαρκία

Ένα ποτήρι χυμού από ρόδι την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο παχυσαρκίας. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Queen Margaret, στο Εδιμβούργο, έδιναν καθημερινά για τρεις εβδομάδες σε εθελοντές συμπλήρωμα ροδιού που περιείχε τη φλούδα και τους σπόρους του φρούτου. Μετά από τρεις εβδομάδες, οι εθελοντές έπιναν ένα ποτήρι χυμό ροδιού πριν από το γεύμα που περιείχε σάλτσα ντομάτας. Όσοι είχαν λάβει το συμπλήρωμα πεινούσαν λιγότερο, είχαν λιγότερες λιγούρες και αισθάνονταν πιο χορτάτοι σε σχέση με την ομάδα ελέγχου που λάμβανε εικονικό φάρμακο. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι πολυφαινόλες του ροδιού λειτουργούν ως κατασταλτικό της όρεξης.

Βελτιώνει τη μνήμη

Οι πολυφαινόλες των ροδιών μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της μνήμης και της γνωστικής λειτουργίας τους ηλικιωμένους. Σχετική μελέτη έδειξε ότι μεσήλικες και ηλικιωμένοι που έπιναν καθημερινά ένα ποτήρι χυμό ροδιού επί ένα μήνα βελτίωσαν σημαντικά τους δείκτες λεκτικής και οπτικής μνήμης.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!