WOMEN'S GUIDE

Μάθε ποιες μέθοδοι γυμναστικής είναι ιδανικές για μετά την εμμηνόπαυση

Η ηλικία στην οποία εμφανίζεται η εμμηνόπαυση σε μια γυναίκα, διαφέρει καθώς υπάρχουν πολλοί παράγοντες (όπως η κληρονομικότητα) που την καθορίζουν. Σε γενικές γραμμές η εμμηνόπαυση, δηλαδή το τέλος της εμφάνισης "περιόδου", συμβαίνει σε γυναίκες ηλικίας άνω των 40 ετών με τη μέση ηλικία εμφάνισης της εμμηνόπαυσης να ορίζεται στατιστικά στα 51 έτη.

Αυτό που δυστυχώς δεν διαφέρει και πολύ είναι η εμφάνιση ενοχλητικών συμπτωμάτων όπως η κολπική ξηρότητα, οι εξάψεις, η νυχτερινή εφίδρωση, οι εναλλαγές στη διάθεση κια τα προβλήματα ύπνου, η αύξηση βάρους και η επιβράδυνση μεταβολισμού, αλλά και η σταδιακή ατονία και εμφάνιση ατελειών κια προβλημάτων στο δέρμα, τα μαλλιά, το μυοσκελετικό σύστημα, τους μαστούς κ.λπ.

O πιο φυσικός και υγιεινός τρόπος για να μειώσεις αυτά τα συμπτώματα είναι η άσκηση. Ένα συστηματικό πρόγραμμα εκγύμνασης μπορεί να έχει θετική επίδραση στα περισσότερα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, καθώς και στα προβλήματα υγείας που σχετίζονται άμεσα μ’ αυτή, όπως είναι οι καρδιακές παθήσεις και η οστεοπόρωση.

Περπάτημα για προστασία της καρδιάς!

Εάν περπατάς, τρέχεις, κολυμπάς ή κάνεις κάποιο άλλο είδος αερόβιας άσκησης συστηματικά, εκτός από τον έλεγχο του σωματικού σου βάρους, μπορείς να πετύχεις αυξήσεις της HDL χοληστερόλης (καλή). Η καλή χοληστερόλη βοηθά στη μετακίνηση της κακής χοληστερόλης (LDL) από τις αρτηρίες. Αυτό σημαίνει καλύτερη προστασία από καρδιακές παθήσεις.

Βάρη για γερά οστά

Όπως και οι μυς, τα οστά αν δεν χρησιμοποιούνται μειώνονται σε πυκνότητα και μέγεθος. Οι ασκήσεις που μεταφέρουν το σωματικό σου βάρος (περπάτημα, τρέξιμο), βοηθούν στην αύξηση της πυκνότητας των οστών. Η άσκηση με αντιστάσεις ερεθίζει τα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για τη δημιουργία νέου οστικού ιστού. Έτσι, εάν βρίσκεσαι στο στάδιο μετά την εμμηνόπαυση, η άσκηση θα συντηρήσει τα κόκαλα και θα τα κάνει πιο πυκνά. Αυτό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καταγμάτων, φαινόμενο το οποίο είναι πολύ συχνό σ’ αυτές τις ηλικίες.

Αερόβια για ισορροπία των ορμονών

Γενικά η άσκηση έχει θετική επίδραση στη διάθεση, ανεξαρτήτως φύλου, η οποία επηρεάζεται άμεσα από τις ορμόνες. Οι ορμονικές αλλαγές λόγω εμμηνόπαυσης, επιδρούν αρνητικά στη διάθεση. Κατά τη διάρκεια της άσκησης απελευθερώνονται ορμόνες στον εγκέφαλο, οι ενδορφίνες, ορμόνες “ευφορίας”. Η δράση αυτών των ορμονών μπορεί να διαρκέσει για αρκετές ώρες και να σου «φτιάξει» τη μέρα.

Κολύμπι για να ελέγξεις το βάρος σου

Επειδή η εμμηνόπαυση εντείνει την αύξηση του βάρους και της λιπώδους μάζας, η άσκηση ρυθμίζει τον μεταβολισμό των σακχάρων, αυξάνει τις ενεργειακές δαπάνες και βελτιώνει την αναλογία λίπους-καθαρής μυϊκής μάζας διεγείροντας το κτίσιμο των μυών.

Yoga για ευλυγισία

Μια πιο ήπια δραστηριότητα θα βελτιώσει την ευλυγισία και την ισορροπία, και θα τονώσει τους μυς σε βάθος ενισχύοντας τα οστά, όπως η γιόγκα, το πιλάτες ή το τσι κουνγκ.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!