GOOD LIFE

Έρευνα εντόπισε ένα πιθανό λόγο που δεν μπορούμε να πούμε όχι σε...λιχουδιές

Έχεις παρατηρήσει πως ενίοτε σου είναι αδύνατο να αντισταθείς σε πειρασμούς όπως τα γλυκά ή το ποτό; Μια έρευνα εντόπισε ένα λόγο που εξηγεί γιατί συμβαίνει αυτό.

Συγκεκριμένα η έρευνα εντόπισε πως μας είναι δύσκολο να αντισταθούμε σε πειρασμούς, όταν αυτοί μας παρουσιάζονται την ώρα που ο εγκέφαλός μας είναι απασχολημένος με κάποια εργασία, όπως π.χ. την ώρα που δουλεύουμε ή παρακολουθούμε κάτι με ενδιαφέρον.

Ττην έφρευνα έκανε ομάδα ψυχολόγων απ’ το University of New South Wales Sydney, που διαπίστωσαν πως αν είναι ήδη αρκετά δύσκολο να αποφύγουμε λιγούρες για σνακ και γλυκά όπως πατατάκια, ποπ κορν, κέικ κτλ., τότε είναι ακόμη δυσκολότερο να τις αποφύγουμε όταν ταυτόχρονα κάνουμε κάτι και μας προσφέρουν αυτή τη λιχουδιά.

Με άλλα λόγια, διαθέτουμε συγκεκριμένο αριθμό πόρων ελέγχου που μας βοηθούν να αντιστεκόμαστε στους πειρασμούς. Όταν, όμως, ταυτόχρονα κάνουμε και κάτι άλλο, είναι δυσκολότερο να τους αγνοήσουμε.

Οι επιστήμονες προκειμένου να καταλήξουν στα συγκεκριμένα συμπεράσματα, έφτιαξαν μια οθόνη με διάφορα σχήματα, τετράγωνα, κύκλους, διαμάντια, τρίγωνα, καθώς επίσης και έναν πολύχρωμο κύκλο. Στη συνέχεια, ζήτησαν απ’ τους συμμετέχοντες να κοιτάξουν το διαμάντι και να αγνοήσουν τον πολύχρωμο κύκλο, προσφέροντας τους για αντάλλαγμα ένα χρηματικό ποσό. Οι περισσότεροι μπόρεσαν να εστιάσουν στο διαμάντι και να αγνοήσουν τον κύκλο.

 Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να κάνουν ακριβώς το ίδιο για δεύτερη φορά, αφού όμως απομνημονεύσουν μερικούς αριθμούς. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε αυτή την περίπτωση, οι συμμετέχοντες κοίταξαν τον πολύχρωμο κύκλο, στο 50% του συνολικού χρόνου, ακόμη κι εάν αυτό σήμαινε ότι θα κερδίσουν λιγότερα χρήματα.

Πώς συνδέεται η συγκεκριμένη έρευνα με τις διατροφικές μας επιλογές; Σκέψου ότι είσαι στο γραφείο και εκείνη τη στιγμή κάνεις εκατό διαφορετικά πράγματα την ίδια στιγμή. Ένας συνάδελφος σου προτείνει λίγη σοκολάτα ενώ εσύ έχεις μαζί σου στο τάπερ μια υγιεινή σαλάτα. Εκείνη τη στιγμή, είναι πιο δύσκολο να αντισταθείς στη σοκολάτα απ’ ότι για παράδειγμα εάν ήσουν στο σπίτι ή εάν δεν έκανες κάτι άλλο ταυτόχρονα.

Τέλος, όπως αναφέρει το ipop.gr, στο μέλλον, με τα ευρήματα αυτής της έρευνας, οι μελετητές θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ανθρώπους που παλεύουν να αντιμετωπίσουν κάθε εθισμό, συμπεριλαμβανομένων κι όσων έχουν να κάνουν με το φαγητό, αλλά και το τσιγάρο και το αλκοόλ.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!