GOOD LIFE

Πως το κάπνισμα συνδέεται με το σωματικό βάρος: αλήθειες και μύθοι

Όλοι γνωρίζουν πως το κάπνισμα κάνει κακό στην υγεία και πολλοί προσπαθούν να το πάρουν απόφαση να κόψουν το τσιγάρο, αλλά συχνά, κάποιοι καπνιστές, φοβούνται πως άμα κόψουν το τσιγάρο θα παχύνουν. Ή μήπως αυτό αποτελεί μύθο; Μάθε τι ισχύει για τη σχέση του καπνίσματος με το αδυνάτισμα και τα κιλά.

Ακολουθεί μια λίστα με ερωτήματα που πολλοί έχουν σχετικά με το κάπνισμα και το πως αυτό και η διακοπή του επηρεάζουν τα κιλά ενός ατόμου.

Είναι βέβαιο πως αν κάποιος κόψει το κάπνισμα θα πάρει κιλά;

Η πρόσληψη βάρους με τη διακοπή του καπνίσματος δεν είναι κάτι δεδομένο, αν και όταν υπάρχει, ο μέσος όρος είναι 4-5 κιλά. Από μελέτες έχει φανεί ότι μόνο 10% των ατόμων που διακόπτουν το κάπνισμα παίρνουν πάνω από 12-14 κιλά.

Οι αιτίες πρόσληψης βάρους φαίνεται να είναι:

  • Το αυξημένο αίσθημα πείνας, το οποίο όμως μειώνεται μετά από λίγες ημέρες
  • Η νικοτίνη, προκαλεί μείωση του σωματικού βάρους μέσω καταστολής της όρεξης, αύξησης της κατανάλωσης ενέργειας και διέγερσης του μεταβολισμού.

Επομένως άτομα τα οποία διακόπτουν το κάπνισμα, καίνε λιγότερες θερμίδες ημερησίως, λόγω της μείωσης του Βασικού Μεταβολισμού.

Το κάπνισμα αδυνατίζει;

Είναι αλήθεια ότι το κάπνισμα αυξάνει τις καύσεις μας, δηλαδή πόσες θερμίδες καίμε. Όταν λοιπόν σταματά κανείς να καπνίζει υπάρχει ένα πλεόνασμα θερμίδων.

Έχει βρεθεί ότι οι θερμίδες που καίγονται με το κάπνισμα είναι περίπου 200 ανά ημέρα.

Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί κανείς να συνεχίζει να τρώει το ίδιο όπως πριν, τουλάχιστον προσωρινά.

Μετά από λίγο καιρό ο μεταβολισμός θα επανέρθει στα κανονικά του με αποτέλεσμα να σταματήσει αυτή η αύξηση κιλών. Επίσης είναι γνωστό ότι το τσιγάρο επηρεάζει την όρεξη.

Ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι η νικοτίνη επηρεάζει κάποιους νευρώνες που δίνουν το σήμα του κορεσμού, ότι έχουμε χορτάσει δηλαδή. Όταν λοιπόν κάποιος διακόψει το κάπνισμα μπορεί να παρατηρηθούν αλλαγές στον κορεσμό.

Γιατί ένα μεγάλο ποσοστό των καπνιστών είναι παχύσαρκοι;

Πολλές μελέτες δείχνουν πως τα άτομα που καπνίζουν πολύ έχουν μεγάλο κίνδυνο να γίνουν παχύσαρκα σε σχέση με αυτούς που καπνίζουν ελαφρά ή καθόλου.

Αυτό συμβαίνει γιατί ο τρόπος ζωής τους με συνήθειες όπως έλλειψη σωματικής άσκησης, αυξημένη σε λίπος  διατροφή και παράλληλα αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ,  που βρέθηκε ότι σχετίζονται με το βαρύ κάπνισμα φαίνεται πως τελικά είναι πιο επιβαρυντικές στο θέμα βάρους σε σχέση με τις μεταβολικές επιδράσεις του καπνίσματος που μπορεί να ¨βοηθήσει¨ σε μια μικρή απώλεια βάρους.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!