GOOD LIFE

Δείτε τα οφέλη που προσφέρουν στην υγεία μας κάποια γνωστά είδη τυριών

Για πολλά χρόνια το τυρί θεωρούνταν μια τροφή που έπρεπε να αποφεύγουν όσοι έκαναν υγιεινή διατροφή, αθλούνταν ή έκαναν δίαιτα. Πλέον όμως το τυρί έχει... απενεχοποιηθεί και όντας μια καλή πηγή πρωτεΐνης, μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη σε όσους αθλούνται. 

 «Ο λόγος που πολλοί ανησυχούν για το τυρί έχει να κάνει με το γεγονός ότι περιέχει κορεσμένα λίπη και αλάτι», τονίζει η διαιτολόγος Sophie Medlin.

«Για τον λόγο αυτό το τυρί θεωρούνταν ύποπτο για τις καρδιακές παθήσεις όταν είχαμε την πεποίθηση πως αυτές προκαλούνται μόνο από την συσσώρευση κορεσμένου λίπους.

Ωστόσο αποδεικνύεται πως η σχέση του κορεσμένου λίπους με τα καρδιακές παθήσεις είναι αρκετά πιο περίπλοκη από ότι νομίζαμε, ενώ κάποιοι επιστήμονες υποστηρίζουν πως τα κορεσμένα λίπη έχουν θετικό αντίκτυπο στην υγείας μας».

Σε άρθρο του runnersworld.com διαβάσαμε τις καλύτερες επιλογές τυριών που θα σας βοηθήσουν μα πετύχετε τους διατροφικούς σας στόχους χωρίς να χάσετε σε γεύση.

Υψηλής περιεκτικότητας σε ασβέστιο: Τυρί Tσένταρ

Το πανταχού παρόν αγαπημένο τυρί μπορεί να υπερηφανεύεται για 222 mg ασβεστίου που εμπεριέχονται ανά μερίδα 30 γραμμαρίων. Η μερίδα αυτή περιέχει επίσης 7,62 γραμμάρια πρωτεΐνης και συμβάλει σε ένα ισορροπημένο γεύμα.

Υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες: Τυρί κότατζ

Ενώ το τσένταρ έχει περισσότερες πρωτεΐνες ανά γραμμάριο, σε 150 γραμμάρια τυρί κότατζ περιέχονται 15.2 γραμμάρια πρωτεϊνης και μόλις 96 θερμίδες. Επιλέξτε το σαν εναλλακτική αντί για sour cream και μεξικανικά πιάτα.

Kερδίστε περισσότερα καταναλώνοντας μικρότερες ποσότητες: Παρμεζάνα

Μια από τις καλύτερες εξαγωγές της Ιταλίας, η παρμεζάνα συνδυάζει δυνατή γεύση σε μικρή μερίδα. Παρά την υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένο λίπος μπορείτε με την παρμεζάνα να συνοδεύσετε ένα πιάτο ζυμαρικών, δίχως να προσθέσετε περιττές θερμίδες.

Το καλύτερο για τα τοστ: Jarlsberg

Σκληρό τυρί με χαμηλά λιπαρά, συνίσταται για ένα σάντουιτς με ψημένο τυρί. Επιλέξτε ψωμί ολικής άλεσης και αντί για βούτυρο, προσθέστε σπανάκι, τομάτες, πιπεριές και μανιτάρια για έξτρα φυτικές ίνες.

Μπλε τυριά, μπρι και καμαμπέρ

Ερευνα που δημοσιεύθηκε το περιοδικό «Ιατρικές Υποθέσεις», υποστηρίζει πως τα μουχλιασμένα τυριά όπως το ροκφόρ, το καμαμπέρ και η γκοργκοντζόλα εμπεριέχουν αντι- βακτηριακές και αντι- καρκινικές ουσίες που δεν βρίσκονται σε άλλα τυριά.

Συνδυάζεται με τα πάντα: Μοτσαρέλα

Τα 100 γραμμάρια μοτσαρέλας περιέχουν 236 θερμίδες και 18 γραμμάρια πρωτεΐνης, που σημαίνει πως μπορείτε να προσθέσετε λιωμένη μοτσαρέλα σε ζυμαρικά που έχουν αρκετούς υδατάνθρακες, χωρίς να χάσετε τα θρεπτικά οφέλη. Επίσης ταιριάζει αρκετά στην σαλάτα αλλά και στην πίτσα.

Το καλύτερο από τα γλυκά τυριά: Κουάρκ

Με 68 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια και καθόλου λίπος αυτό το μαλακό τυρί αποτελεί ιδανικό υποκατάστατο του μαρκαρπόνε ή του ανθότυρου σε γλυκά πιάτα όπως το τσιζκεικ.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!