GOOD LIFE

Συμβουλές για να χάσετε βάρος χρησιμοποιώντας τα χρώματα των τροφών

Αν θέλετε να κάνετε δίαιτα ή γενικά να ακολουθήσετε μια πιο ισορροπημένη διατροφή, καλό είναι να ξέρετε με ποιον τρόπο τα χρώματα των τροφών επηρεάζουν την πείνα και την όρεξή μας και γενικότερα τις διατροφικές μας συνήθειες, έτσι ώστε με τους κατάλληλους συνδυασμούς ή τις κατάλληλες επιλογές χρωμάτων στις τροφές να πετύχετε πιο εύκολα το στόχο σας.

Το χρώμα είναι αυτό που καθοδηγεί υποσυνείδητα τις αποφάσεις, που κυμαίνονται από το τι δείχνει καλό, μέχρι το πόσο θα φάει κανείς, σύμφωνα με τον δρα Βrian Wansink, καθηγητή συμπεριφοράς καταναλωτών στο Πανεπιστήμιο του Κορνέλ.

Ο Wansink, ο οποίος έχει μελετήσει τι επηρεάζει τις επιλογές τροφίμων για σχεδόν 25 χρόνια και είναι ένας από τους κορυφαίους ερευνητές στον τομέα αυτό, εξηγεί ότι το χρώμα δεν είναι μόνο το κλειδί για το αν ένα τρόφιμο φαίνεται ελκυστικό, αλλά διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο τι και πόσο τρώμε. Όπως διαβάζουμε στο medinova,gr, αυτό σημαίνει ότι βάζοντας χρώμα από την πλευρά σας μπορεί να βοηθήσετε στον έλεγχο των μερίδων και στη λήψη των σωστών αποφάσεων.

Διαβάστε παρακάτω πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το χρώμα για να βοηθήσετε τη διατροφή σας:

Προτιμήστε την αντίθεση των χρωμάτων

Το κλειδί για τον έλεγχο των μερίδων σας με το χρώμα, ίσως να είναι η αντίθεση. Οσο μεγαλύτερη είναι η αντίθεση του πιάτου με το χρώμα των τροφών που τρώτε, τόσο πιο πιθανό είναι να φάτε λιγότερο.

Σε μία μελέτη, ο Wansink διαπίστωσε ότι οι εθελοντές που έτρωγαν τα λευκά ζυμαρικά με σάλτσα σε ένα άσπρο πιάτο έτρωγαν 19% περισσότερο από ό,τι οι εθελοντές που έτρωγαν λευκά ζυμαρικά σε κόκκινο πιάτο. Αν το χρώμα του πιάτου και του φαγητού είναι παρόμοια, τότε ο εγκέφαλος δεν θα διακρίνει πού τελειώνει το χρώμα των τροφών και ο άνθρωπος θα συνεχίσει να τρώει.

Ξεχωρίστε τα ανάμεικτα σνακ για να τρώτε λιγότερο

Δεν είναι το πόσο πεινασμένος είναι κάποιος όταν φτάνει μπροστά σε ένα σακουλάκι με πολύχρωμες καραμέλες που θα του υπαγορεύσει πόσο θα φάει. Σύμφωνα με την έρευνα οι άνθρωποι τείνουν να καταναλώνουν περισσότερες καραμέλες όταν τα χρώματα αναμειγνύονται μεταξύ τους, απ’ ό,τι αν τα χρώματα ήταν ξεχωριστά. Αυτό συμβαίνει επειδή τα μάτια μας είναι ευαίσθητα στην ποικιλία, επομένως όσο πιο ελκυστικό βρουν το μείγμα τόσο πιο πολύ θα θέλουν να τις καταναλώσουν.

Το ίδιο μπορεί να ισχύει κα για τα σνακ ή για λιχουδιές που προσφέρονται σε ένα δίσκο. Επειδή θέλουμε να δοκιμάσουμε τις διάφορες γεύσεις στο μείγμα είναι πιο εύκολο να τρώμε περισσότερο, όταν συνδυάζονται διάφορες τροφές. Γι’ αυτό διαχωρίστε το πρόχειρο φαγητό σας και επικεντρωθείτε στην απόλαυση της γεύσης των μεμονωμένων τροφίμων.

Φρούτα και λαχανικά σε ένα πολύχρωμο τοπίο

Η παλιά φράση «τρώμε με τα μάτια» φαίνεται πως ισχύει σε ό,τι αφορά το φαγητό, τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες. Σε πρόσφατη μελέτη διαπιστώθηκε πως η διακίνηση φρέσκων φρούτων στα σχολεία και το μοίρασμά τους μέσα σε χρωματιστά φωτεινά μπολ, αύξησε την πώληση φρούτων στους μαθητές κατά 104%. Αυτό υπογραμμίζει ένα από τα πιο σημαντικά θέματα που είναι ότι πρέπει κάποιος να πείσει την

Το χρώμα διορθώνει τη σκέψη

Οι φήμες λένε ότι το κόκκινο χρώμα ωθεί τους ανθρώπους να τρώνε περισσότερο, ενώ το μπλε μειώνει την όρεξη και αυξάνει τη δύναμη της θέλησης για δίαιτα. Αυτή μάλιστα η πεποίθηση είναι η αφορμή ώστε πολλοί σχεδιαστές να εμπνευστούν για να καθορίσουν το χρώμα στα εστιατόρια. Είναι από καιρό γνωστό ότι τα καλάθια στα σούπερ μάρκετ είναι στην πλειοψηφία τους βαμμένα πορτοκαλί χρώμα γιατί αυτό το χρώμα κάνει τους ανθρώπους πιο αισιόδοξους και τους οδηγεί να ψωνίζουν παραπάνω τρόφιμα.

Οι «κανόνες» των χρωμάτων έχουν τη ρίζα τους στη λαϊκή κουλτούρα, δεν υποστηρίζονται κατ’ ανάγκην από την επιστήμη. Γι’ αυτό, ακόμα κι αν επιλέξετε ένα μπλε πιάτο για να φάτε λιγότερο, γεμίστε το με τροφές που έρχονται σε αντίθεση μ’ αυτό. Διαφορετικά μπορεί να καταλήξετε να φάτε περισσότερο απ’ όσο πραγματικά επιθυμείτε.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!