Τώρα που οι περισσότεροι βρίσκονται σε διακοπές, είναι η ιδανική περίοδος για όλους να δοκιμάσουν να κάνουν κάτι που οι σύγχρονοι άνθρωποι, και ειδικά όσοι ζουν σε μεγαλουπόλεις, έχουν ξεχάσει να κάνουν: να περπατήσουν ξυπόλητοι στο χώμα, στην άμμο, στο γρασίδι!
Η "γείωση" του ανθρώπινου σώματος, δηλαδή η άμεση επαφή του ανθρώπου με την επιφάνεια της γης, με γυμνό δέρμα, χωρίς, πέδιλα και παπούτσια, κατά γενική ομολογία προσφέρει μια ευχάριστη αίσθηση σε κάθε άνθρωπο.
Υπάρχει όμως και μια σειρά, από άλλα άγνωστα οφέλη που προσφέρει το να περπατά κανείς ξυπόλητος.
Κάνει καλό στον ύπνο
Στο πλαίσιο μελέτης 12 ατόμων, τα οποία υπέφεραν από πόνους και δεν μπορούσαν να κοιμηθούν, η γείωση μέσω ειδικών σεντονιών που αποτελούσαν συστήματα όπως τα παραπάνω που αναφέραμε έφερε αποτελέσματα. Έπειτα από 8 εβδομάδες χρήσης αυτών των σεντονιών γείωσης στον ύπνο, τα ημερήσια επίπεδα κορτιζόλης τους έρχονταν σε φυσιολογικά επίπεδα και οι περισσότεροι ανέφεραν ότι ο ύπνος τους βελτιώθηκε και τα επίπεδα πόνου και στρες μειώθηκαν.
Επιδρά στον πόνο και την επούλωση πληγών
Πιλοτική μελέτη σε 8 άτομα με μυϊκούς πόνους έπειτα από έντονη άσκηση, που προκαλούνται από προσωρινή βλάβη μυών, με καθορισμένα ίδια γεύματα την ίδια ώρα της ημέρας και σταθερό, ίδιο ωράριο ύπνου για 3 ημέρες, έδωσε και πάλι ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Τα άτομα που φόρεσαν patches στους μυς και τις πατούσες και ξεκουράζονταν σε σεντόνια και συστήματα γείωσης, αλλά και παρέμεναν σε αυτά, πέραν των ωρών τουαλέτας και γευμάτων, παρουσίασαν λιγότερο πόνο, ο οποίος μετρήθηκε με διαφορετικές τεχνικές. Ακόμη, τα λευκά αιμοσφαίρια φαίνεται πως αυξήθηκαν στα άτομα που δεν βρέθηκαν στα συστήματα γείωσης, καθώς το ανοσοποιητικό τους ανταποκρίθηκε στον τραυματισμό, ενώ στα άτομα που χρησιμοποίησαν εξοπλισμό γείωσης τα λευκά μειώνονταν σταθερά μετά τον τραυματισμό. Τα ουδετερόφιλα παρ’ όλο που αυξήθηκαν και στις δύο ομάδες μετά τον τραυματισμό, αλλά η ομάδα γείωσης παρουσίασε μικρότερη αύξηση και τα λεμφοκύτταρα ήταν πάντα μειωμένα στην ομάδα γείωσης, σε σχέση με την άλλη ομάδα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο οργανισμός των ατόμων που είχαν υποστεί γείωση επιδιόρθωνε τη ζημιά του τραυματισμού πιο γρήγορα, παρουσιάζοντας πιο γρήγορη επούλωση, ώστε τα λεμφοκύτταρα και τα ουδετερόφιλα δεν προλάβαιναν να αυξηθούν πολύ. Αυτό εξηγεί και τη μείωση των συμπτωμάτων της φλεγμονής (ερυθρότητα, θερμότητα, πρήξιμο, πόνος και απώλεια λειτουργικότητας), έπειτα από τραυματισμό και αυτό που υποπτεύονται οι ειδικοί είναι ότι ηλεκτρόνια από τη Γη εισχωρούν στον οργανισμό (μέσω σημείων βελονισμού, μεσημβρινών, βλεννογόνων) και δρουν σαν φυσικά αντιοξειδωτικά δημιουργώντας το ανάλογο περιβάλλον, προστατεύοντας τον υγιή ιστό από βλάβες, βοηθώντας στην επιδιόρθωση και απορροφώντας τις θετικά φορτισμένες ελεύθερες ρίζες.
Έχει αντιγηραντικές ιδιότητες
Αν σκεφτούμε ότι η κυρίαρχη θεωρία της γήρανσης δίνει έμφαση στη σωρευτική ζημιά που προκαλείται από δραστικές μορφές οξυγόνου (ROS) που βλάπτουν όλα τα συστατικά του κυττάρου, συμπεριλαμβανομένων των πρωτεϊνών, των λιπιδίων και του DNA, και προκύπτουν κατά τον φυσιολογικό μεταβολισμό ή ως απόκριση σε τραυματισμό, ρύπους κ.ο.κ., καταλαβαίνουμε ότι η γείωση μπορεί να βοηθήσει. Τα αντιοξειδωτικά που λαμβάνει ο οργανισμός από τη γείωση φτάνουν σε κάθε σημείο του σώματος κι αυτό σημαίνει ότι αντιοξειδωτικά ηλεκτρόνια φτάνουν σε σημεία όπου η ακεραιότητα του ιστού θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο από δραστικές μορφές οξυγόνου οποιασδήποτε προέλευσης.
Δρα κατά της χρόνιας φλεγμονής
Μικροί ή μεγάλοι τραυματισμοί κάνουν τα ουδετερόφιλα και τα λευκά αιμοσφαίρια να οδηγούν σε υψηλές τιμές δραστικών μορφών οξυγόνου (ROS) και αζώτου (RNS) για να διασπάσουν τα παθογόνα κύτταρα και ιστούς που έχουν υποστεί βλάβη. Δημιουργείται, επίσης, ένα «φλεγμονώδες φράγμα» που απομονώνει μεν τον τραυματισμένο ιστό, ώστε να εμποδίσει τη μεταφορά βλάβης στους υγιείς ιστούς, αλλά ταυτόχρονα εμποδίζει την κίνηση αντιοξειδωτικών και αναγεννητικών κυττάρων στην μπλοκαρισμένη περιοχή. Έτσι η επιδιόρθωση μπορεί να μείνει ατελής και να δημιουργήσει έναν φαύλο κύκλο που μπορεί να επιμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα, οδηγώντας σε μια «σιωπηλή» φλεγμονή που με το χρόνο μπορεί να προωθήσει τη γέννηση χρόνιων ασθενειών. Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα και τα ευρήματά της, η κλασική αυτή εικόνα του «φλεγμονώδους φράγματος» μπορεί να οφείλεται σε έλλειψη γείωσης και ανεπάρκεια ηλεκτρονίων. Οι τραυματισμοί επουλώνονται πολύ διαφορετικά όταν το σώμα έχει γειωθεί, πιο γρήγορα, τα συμπτώματα φλεγμονής μειώνονται ή εξαλείφονται και η απόκριση του οργανισμού αλλάζει, μειώνοντας τις πιθανότητες χρόνιας φλεγμονής που μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιες ασθένειες.
Ωφελεί σε περιπτώσεις αυτοάνοσων νοσημάτων
Η αποσύνδεσή μας από τη Γη μπορεί να έχει σημαντική και ύπουλη επίδραση σε δυσλειτουργίες του οργανισμού και να σχετίζεται με χρόνιες ασθένειες που προκαλεί μια χρόνια φλεγμονή. Η έλλειψη ηλεκτρονίων μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια κόπωση, επιβράδυνση της κυτταρικής μετακίνησης και άλλα προβλήματα. Σε αυτή την περίπτωση, ακόμη και μια μικρή βλάβη/τραυματισμός μπορεί να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας και ένα εξαντλημένο ανοσοποιητικό, που είναι διαρκώς σε αφύπνιση φτάνει στο σημείο να μην μπορεί να ξεχωρίσει τις διαφορετικές χημικές δομές του οργανισμού από τα μόρια παρασίτων, βακτηρίων, μυκήτων και καρκινικών κυττάρων. Χάνει την ανοσολογική μνήμη του και μπορεί να επιτεθεί σε κύτταρα του ανοσοποιητικού, στους ιστούς και τα όργανά του. Η απώλεια αυτή μπορεί να οδηγήσει σε επιθέσεις από κάποια κύτταρα του ανοσοποιητικού στους ιστούς και τα όργανα του ίδιου του οργανισμού, οδηγώντας σε αυτοάνοσα νοσήματα, όπως διαβήτη τύπου 1, ρευματοειδή αρθρίτιδα, ερυθηματώδη λύκο κ.ο.κ. με το ανοσοποιητικό να γίνεται όλο και πιο αδύναμο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η γείωση μπορεί να μειώσει τον πόνο σε αυτούς τους ασθενείς και προτείνεται γενικότερα σε όσους πάσχουν από τέτοιες παθήσεις, καθώς βοηθά τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.