WOMEN'S GUIDE

Μάθε τα πάντα για τα 5 συστατικά που συναντάς συχνά στα καλλυντικά

Τα συγκεκριμένα συστατικά σίγουρα θα τα έχεις διαβάσει στις ετικέτες κάποιων από τα καλλυντικά που χρησιμοποιείς.

Και είναι αλήθεια πως και τα 5 αγαπούν την επιδερμίδα σου και μπορούν να τη βοηθήσουν να δείχνει νεανική, σφριγιλή, λαμπερή και υγιής.  Μάθε τα πάντα για αυτά τα 5 στοιχεία που είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στην κοσμετολογία.

Η Αλόη

Ονομάζεται «φυτό της αθανασίας» ή ελιξίριο μακροζωίας και χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς και όχι μόνο.  Το σκληρό φύλο της αλόης, όταν σπάσει, εκκρίνει μια παχύρρευστη ουσία.  Αυτή η ουσία μπορεί να εφαρμοστεί τοπικά για να επουλώσει πληγές και να καταπραΰνει το δέρμα. Επιπλέον, ανακουφίζει από το ηλιακό έγκαυμα, ενυδατώνει, καταπολεμά την ακμή και τη γήρανση. Η αλόη εμπεριέχει δύο ορμόνες: την αυξίνη (auxin) και την γιβερελίνη (gibberellin). Αυτές οι δύο ορμόνες συμβάλλουν στην επούλωση των πληγών και έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μειώνουν τη φλεγμονή του δέρματος. Η γιβερελίνη ενεργεί ως αυξητική ορμόνη και διεγείρει την ανάπτυξη νέων κυττάρων. Καθώς μεγαλώνουμε, το δέρμα μας εμφανίζει λεπτές γραμμές και ρυτίδες και χάνει μέρος της ελαστικότητάς του. Τα φύλλα αλόης περιέχουν μια πληθώρα αντιοξειδωτικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένων της β-καροτίνης και της βιταμίνης C και Ε, που συμβάλλουν στη βελτίωση της σφριγηλότητας του δέρματος. Η αλόη επίσης μειώνει τις ραγάδες. Όταν το δέρμα τεντώνει πολύ και πολύ γρήγορα (λόγω εγκυμοσύνης, ή από την απότομη αλλαγή στο σωματικό βάρος), η ελαστικότητά του χάνεται. Οι ραγάδες εμφανίζονται λόγω «πληγών» στα εσωτερικά στρώματα του δέρματος. Οι ορμόνες και οι βιταμίνες που αναφέραμε βοηθούν στην επούλωση και αυτών τραυμάτων.  Σημαντικό είναι επίσης να γνωρίζουμε ότι η αλόη βοηθά και στην καταπολέμηση στοματικών ασθενειών.Την αλόη μπορούμε να τη βρούμε ως πόσιμο σκεύασμα για καθημερινή κατανάλωση, σε μορφή τζελ, είτε μόνη της, είτε ως συστατικό κρεμών για επούλωση πληγών, σε σκόνη, σε ταμπλέτες αλλά και σε αμπούλες για το πρόσωπο. Την εφαρμόζουμε ή την καταναλώνουμε μία με δύο φορές ημερησίως.

Η Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C αποτελεί την ναυαρχίδα στον «πόλεμο» της αντιγήρανσης του δέρματος. Επιπλέον, κάνει το δέρμα να λάμπει και σβήνει τα σημάδια που αφήνει ο ήλιος σε ένα δέρμα, ευάλωτο σε πανάδες και δυσχρωμίες.  Σε όλα τα παραπάνω σημαντικό ρόλο παίζουν οι αντιοξειδωτικές της ιδιότητες, τις οποίες πρέπει να διατηρούμε δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στη συσκευασία: δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αφήνουμε τη συσκευασία με την κρέμα ανοιχτή. Είναι γνωστό επίσης ότι η βιταμίνη C βοηθά στην αναδόμηση της επιδερμίδας, ενώ σχετικά πρόσφατα ανακαλύφθηκε η ικανότητά της να αυξάνει θεαματικά την παραγωγή κολλαγόνου. Στο δέρμα μας υπάρχουν κάποια κύτταρα που λέγονται ινοβλάστες, τα οποία παράγουν κολλαγόνο και ελαστίνη, δηλαδή τις πρωτεΐνες που διατηρούν το δέρμα ελαστικό. Καθώς μεγαλώνουμε, τα κύτταρα αυτά και τα παράγωγά τους τείνουν να μην αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς και να αποδομούνται. Η βιταμίνη C είναι εκείνη η ουσία που διεγείρει τους ινοβλάστες να συνεχίζουν να παράγουν τις λεγόμενες «πρωτεΐνες της νεότητας».Τη βιταμίνη C τη βρίσκουμε σε ταμπλέτες απλές και αναβράζουσες τις οποίες μπορούμε να παίρνουμε καθημερινά μετά από ένα ελαφρύ γεύμα για να διατηρούμε τα απαραίτητα στον οργανισμό μας επίπεδα της πολύτιμης αυτής βιταμίνης. Μπορούμε όμως να την εφαρμόσουμε τοπικά, καθότι κυκλοφορεί σε μορφή αμπούλας ορού. Η βιταμίνη C αποτελεί βασικό συστατικό πολλών αντιγηραντικών κρεμών που προσφέρουν την απαραίτητη θρέψη στη επιδερμίδα μας. Η πιο βασική πηγή βιταμίνης C βέβαια είναι η διατροφή μας: πορτοκάλια, λεμόνια και άλλα εσπεριδοειδή, μούρα, δαμάσκηνα, πιπεριές, είναι πηγές της πολύτιμης βιταμίνης. Η εφαρμογή της βιταμίνης C πρέπει να γίνεται τους χειμερινούς μήνες και κατά προτίμηση τη νύχτα, γιατί στα περισσότερα προϊόντα είναι μη σταθεροποιημένη και προκαλεί φωτοευαισθησία.

Η Βιταμίνη Ε

Η πρόσφατη επιστημονική έρευνα αποδεικνύει ότι η βιταμίνη Ε έχει μια πολύ ευεργετική δράση στη μάχη κατά της πρόωρης γήρανσης, λόγω της ισχυρούς αντιφλεγμονώδους δράσης της.  Προστατεύει το δέρμα από την περιβαλλοντική ρύπανση, και από την UV ακτινοβολία. Άλλη σημαντική της ιδιότητα στη μάχη ενάντια στη γήρανση του δέρματος είναι η ισχυρή αναπλαστική της δράση. Επουλώνει και αναπλάθει και επιπλέον ενισχύει την απορροφητική ικανότητα του δέρματος σε άλλα συστατικά. Για να απολαύσετε τις ευεργετικές της βιταμίνης Ε ιδιότητες μπορείτε να την καταναλώσετε είτε σε μορφή κάψουλας, εφάπαξ καθημερινά, είτε τοπικά, εφαρμόζοντας την ίδια αμπούλα σε όλο το πρόσωπο ή όπου αλλού παρουσιάζει πρόβλημα η επιδερμίδα σας. Αποτελεί βασικό συστατικό κρεμών ανάπλασης, επούλωσης και αντιγήρανσης, τις οποίες χρησιμοποιούμε μία με δύο φορές την ήμερα.

Το Υαλουρονικό Οξύ

Το υαλουρονικό οξύ είναι ένα από τα δομικά συστατικά της επιδερμίδας, καθώς βρίσκεται στο χόριο και, όπως θα έχετε ακούσει πολλάκις, δρα σαν σφουγγάρι και συγκρατεί μέχρι και 1000 φορές το βάρος του σε υγρασία. Εκτός από την ενυδάτωση, συντελεί στην συνοχή της επιδερμίδας και τη διατηρεί σφριγηλή, λεία και φρέσκια.  Η συμβατότητά του με τον οργανισμό μας και το γεγονός ότι δεν προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις οδήγησε στην κατασκευή της συνθετικής μορφής υαλουρονικού οξέος και έκτοτε αποτελεί ένα δημοφιλές συστατικό που χρησιμοποιείται ευρέως στον κλάδο της αισθητικής και της ομορφιάς. Αρχικά, βέβαια, χρειάζεται να αναφέρουμε ότι χρησιμοποιήθηκε ως πόσιμο αλλά και ενέσιμο συμπλήρωμα διατροφής, σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα και άλλες νόσους των αρθρώσεων. Σήμερα το υαλουρονικό οξύ, εκτός από την πόσιμη υγρή μορφή του, κυκλοφορεί σε ταμπλέτες απλές και αναβράζουσες που καταναλώνονται έως και 2 φορές ημερησίως, σε μορφή ενέσιμη, είτε για ενδοαρθρική χορήγηση είτε για υποδόρια, αλλά και σε μορφή αμπούλας που εφαρμόζεται τοπικά, δύο φορές την ημέρα. Το υαλουρονικό οξύ αποτελεί επίσης το βασικό δραστικό συστατικό πολλών κρεμών περιποίησης για το πρόσωπο.

Η Ρετινόλη

Η ρετινόλη είναι μια ενεργή μορφή της βιταμίνης Α, με περιορισμένη διάρκεια ζωής και πολλαπλές δράσεις. Η ομοιότητα της με τα ρετινοειδή της δίνει ευεργετικές ιδιότητες ενάντια στην ακμή. Επιπλέον, παρά το ότι είναι ευαίσθητη στον αέρα (οξυγόνο) στο φως και στο νερό, αποτελεί το βασικό συστατικό πολλών κρεμών αντιγήρανσης, καθώς αναπλάθει και αναδομεί την επιδερμίδα. Της χαρίζει σφριγηλότητα και λάμψη, αρκεί να χρησιμοποιείται με φειδώ και κυρίως νύχτα, ιδίως αν πρόκειται για κάποια μορφή ρετινοϊκού οξέος. Διαφορετικά την εφαρμόζουμε πρωί- βράδυ σε πρόσωπο-λαιμό και ντεκολτέ. Η ρετινόλη ενισχύει την κυτταρική ανανέωση και την παραγωγή κολλαγόνου και, καθώς επιδρά στις ανώτερες στοιβάδες του δέρματος, οδηγεί σε μείωση των ρυτίδων και των γραμμών. Παράλληλα βελτιώνει την υφή της επιδερμίδας, χαρίζοντας της λάμψη. Ρετινόλη προσλαμβάνουμε τόσο από τα τρόφιμα, όπως καρότα, ντομάτες, βερίκοκα, όσο και από συμπληρώματα διατροφής σε μορφή κάψουλας, μόνη της ή σε συνδυασμό με άλλες βιταμίνες.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!