WOMEN'S GUIDE

Αδυνατήστε εύκολα για το Καλοκαίρι!

Το καλοκαίρι σχεδόν είναι εδώ και όλοι λίγο – πολύ είμαστε αγχωμένοι για το πώς θα εμφανιστούμε στην παραλία αλλά και καθημερινά με τα σορτσάκια μας.

Μην ανησυχείς όμως, είμαστε εμείς εδώ για να δώσουμε απλές συμβουλές τόσο για έλεγχο βάρους όσο και για την γενική εικόνα σώματος!

 

Ποσότητα και ποιότητα

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσέξουμε είναι η ποσότητα φαγητού που καταναλώνουμε. Δεν είπαμε να μένουμε νηστικοί ή πεινασμένοι,  απλά να περιορίσουμε τη ποσότητα σε αυτή που χρειαζόμαστε για να χορτάσουμε και όχι περισσότερο. Ένα κόλπο είναι η χρήση ενός μέτριου πιάτου αντί για μεγάλου, για να μην μας φαίνεται άδειο.

Το επόμενο που πρέπει να προσέξουμε είναι η ποιότητα του φαγητού μας. Αυτό σημαίνει και θερμιδικά και σε σύσταση. Καλό είναι τα βασικά μας γεύματα να περιορίζονται στις 300-350 θερμίδες ενώ τα σνακ γύρω στις 100-120 θερμίδες. Προσοχή όμως, στα κορεσμένα λιπαρά και στη ποσότητα ζάχαρης που κρύβουν τα περισσότερα σνακ!

Υγιεινά σνακ, με λίγες θερμίδες και χαμηλά επίπεδα ζάχαρης μπορείς να βρεις στα καταστήματα Holland & Barrett. Κάποια από αυτά είναι τσιπς γλυκοπατάτας, μπαρ με αποξηραμένα φρούτα και βρώμη!

 

Μικρά και συχνά γεύματα

Καλό είναι να βάλουμε κάποιο πρόγραμμα ώστε να έχουμε έλεγχο της διατροφής μας. Είναι σημαντικό να καταναλώνουμε 5-6 γεύματα την ημέρα ώστε κάθε 2-3 ώρες να παρέχουμε στον οργανισμό μας τις απαραίτητες θερμίδες και θρεπτικά συστατικά. Αναφερόμαστε σε 3 βασικά γεύματα και 2-3 σνακ ενδιάμεσα. Είναι σημαντικό να μην παραλείπουμε γεύματα και κυρίως κάποιο από τα βασικά.

 

Φυτικές Ίνες

Είναι σημαντικό να καταναλώνουμε τουλάχιστο 5 φρούτα και λαχανικά στο σύνολο για να πάρουμε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Τα φρούτα καλό είναι να περιοριστούν στα 2-3 την ημέρα για να μην υπερβούμε την υγιή ποσότητα ζάχαρης (φρουκτόζη).

Οι φυτικές ίνες βοηθούν όχι μόνο στην καλή λειτουργία του εντέρου αλλά και στο αίσθημα του κορεσμού. Τροφές ψηλές σε φυτικές ίνες είναι προϊόντα ολικής άλεσης όπως μαύρο ψωμί, καστανά μακαρόνια, και αναποφλοίωτα προϊόντα όπως βρώμη και σπόροι chia που μπορείς να βρεις μεγάλη ποικιλία στα καταστήματα Holland & Barrett.

Κυτταρίτιδα

Ένας από τους βασικότερους παράγοντες που επηρεάζουν την κυτταρίτιδα είναι η κατακράτηση νερού. Μπορούμε να μειώσουμε την εμφάνιση της αυξάνοντας την κατανάλωση μας σε νερό (2,5-3L ημερησίως). Για να λειτουργήσει όμως πρέπει να μειώσουμε την κατανάλωση μας σε αλάτι ή εναλλακτικά να δοκιμάσουμε αλάτι Ιμαλάϊων που είναι χαμηλότερο σε νάτριο.

Συμπληρωματικά, ουσίες όπως πράσινο τσάι, macha και πικραλίδα (dandelion) που είναι διουρητικές, μπορούν να μειώσουν την κατακράτηση.

Άσκηση

Και τέλος, μην ξεχνάμε την άσκηση! Η άσκηση είναι σημαντική για το χάσιμο βάρους και το κάψιμο λίπους. Αυτό όμως που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι ότι αυξάνοντας την μυϊκή μάζα καίμε περισσότερες θερμίδες. Ο λόγος είναι γιατί ο μυϊκός ιστός χρειάζεται περισσότερες θερμίδες για συντήρηση. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι μετά την άσκηση πρέπει να καταναλωθεί πρωτεΐνη για το χτίσιμο των μυών αλλιώς θα έχουμε τα αντίθετα αποτελέσματα όπου θα μειώνεται ο μυϊκός μας ιστός.

Η πρωτεΐνη που θα καταναλωθεί πρέπει να είναι εύπεπτη για άμεση απορρόφηση όπως γάλα, γιαούρτι, αυγό ή κάποιο σκεύασμα πρωτεΐνης. Όσο πιο σύντομα καταναλωθεί τόσο το καλύτερο αλλά μπορεί να απορροφηθεί αρκετά καλά μέχρι και 1 ώρα μετά την άσκηση.   

Εφαρμόζοντας τα πιο πάνω κόλπα μπορούμε να επιταχύνουμε τον μεταβολισμό μας, να χάσουμε βάρος και να σχηματίσουμε το σώμα που επιθυμούμε. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι αφοσίωση στο πρόγραμμα που θα αποφασίσουμε να ακολουθήσουμε και η επιτυχία θα είναι δική μας!

Καλό Καλοκαίρι!

 

Τζένη Χαραλάμπους

Διαιτολόγος- Διατροφολόγος 

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!