GOOD LIFE

6 τρόποι να απενεργοποιήσετε τις ορμόνες που σας παχαίνουν

Συγκεκριμένες ορμόνες συχνά συνδέονται με την αύξηση βάρους και την παχυσαρκία ενώ οι ορμονικές διαταραχές προκαλούν και διαταραχές στο βάρος.

Σύμφωνα με το Powerofpositivity.com  ορμόνες που έχουν συσχετιστεί με την αύξηση του σωματικού βάρους, και μόλις κατανοήσετε πώς λειτουργούν στο σώμα σας, μπορείτε να απενεργοποιήσετε τη δύναμή τους να σας παχύνουν.

1. Καταναλώστε αρκετή πρωτεΐνη

Η γκρελίνη δημιουργείται στο πεπτικό σύστημα, και ονομάζεται η ορμόνη της πείνας επειδή αυξάνει την όρεξή σας όταν το σώμα σας χρειάζεται ενέργεια. Καταστέλλοντας τις επιπτώσεις της γκρελίνης θα βοηθήσει στην απενεργοποίηση αυτής της ορμόνης αύξησης του σωματικού βάρους.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο American Diabetes Association διαπίστωσε ότι η «διαχείρηση της γκρελίνης διεγείρει την έκκριση της αυξητικής ορμόνης σε τρωκτικά, αλλά προκαλεί και αύξηση του σωματικού βάρους με την αύξηση της πρόσληψης τροφής και τη μείωση της αξιοποίησης του λίπους.» Οι ερευνητές εξέτασαν τα επίπεδα αυτής της ορμόνης σε αδύνατους και παχύσαρκους ανθρώπους και βρήκαν ότι η γκρελίνη βρέθηκε σε χαμηλότερες συγκεντρώσεις στα παχύσαρκα άτομα σε σχέση με τους αδύνατους ανθρώπους.

Για να απενεργοποιήσετε την ορμόνη γκρελίνη ώστε να μην κερδίσετε βάρος, ακολουθήστε μια διατροφή υψηλή σε πρωτεΐνες και αποφύγετε τα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τρόφιμα. Η πρωτεΐνη βοηθά στην καταστολή της παραγωγής γκρελίνης στο πεπτικό σύστημα το οποίο σας κρατά μακρυά από την υπερκατανάλωση και την αύξηση του βάρους.

 

2. Αφαιρέστε τη ζάχαρη από τη διατροφή σας

Η ζάχαρη είναι ύπουλη για το λόγο ότι υπάρχει σε διάφορες μορφές σε πολλά τρόφιμα. Για να απαλλαγείτε εντελώς από αυτή θα πρέπει να διαβάζετε τις διατροφικές ετικέτες των τροφίμων. Η απαλλαγή από την ζάχαρη μπορεί να είναι το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να απενεργοποιήσετε την ορμόνη ινσουλίνη, η οποία συντελεί στην αύξηση του βάρους.

Η ινσουλίνη είναι πιο στενά συνδεδεμένη με το διαβήτη, η οποία επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Το πάγκρεας παράγει ινσουλίνη για να βοηθήσει στην πέψη των σακχάρων που τρώτε. Τα υψηλά επίπεδα της ινσουλίνης στο αίμα σας μπορεί να επηρεάσουν την πιθανότητα αύξησης του βάρους.

Η ινσουλίνη βοηθά στην απορρόφηση της γλυκόζης από τα κύτταρα και στην αποθήκευση της ως ενέργεια, το οποίο είναι ο λόγος που μπορεί να κερδίσετε βάρος όταν παίρνετε περισσότερη ζάχαρη στη διατροφή σας. Η αποθήκευση ενέργειας στα λιποκύτταρα δεν είναι αυτό που χρειάζεστε όταν θέλετε να απενεργοποιήσετε την αύξηση του σωματικού βάρους.

 

3. Καταναλώστε λιγότερα γαλακτοκομικά

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς ορμόνες δεν είναι απαραίτητα ένα ασφαλές μέσο για την αποφυγή επιπλέον ορμονών που μπορούν να προκαλέσουν αύξηση του σωματικού βάρους. Η γαλακτοκομική βιομηχανία έχει ανταποκριθεί στη δημόσια πίεση για να παράσχει στους καταναλωτές γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς ορμόνες, με βάση την έρευνα που δείχνει ότι η κατανάλωση ζωικών ορμονών μπορεί να προκαλέσει πρώιμη ανάπτυξη σε εφήβους.

Οι ιατρικοί εμπειρογνώμονες και εμπειρογνώμονες διατροφής έχουν συνειδητοποιήσει ότι το γάλα που παρέχουν οι αγελάδες και άλλα ζώα έχουν ως στόχο να αναπτυχθούν και να αυξήσουν τα δικά τους νεογνά και όχι τους ανθρώπους. Αποφύγετε αυτές τις μη ανθρώπινες ορμόνες που μπορούν να δημιουργήσουν ένα χάος με τις δικές σας.

 

4. Αποφύγετε τα προϊόντα σόγιας

Οι γυναίκες που παιρνούν από εμμηνόπαυση βιώνουν μια φυσική μείωση των οιστρογόνων που παράγει το σώμα τους τώρα που δεν είναι πλέον σε θέση να τεκνοποιήσουν. Ως αποτέλεσμα των μειωμένων οιστρογόνων, το σωματικό τους λίπος αυξάνεται. Τα προϊόντα σόγιας περιέχουν φυτοοιστρογόνα, τα οποία μπορεί να εμποδίσουν τα φυσιολογικά ανθρώπινα οιστρογόνα στον οργανισμό.

Τα οιστρογόνα έχουν ένα ρόλο στην παραγωγή της λεπτίνης. Η λεπτίνη είναι μία από τις πιο σημαντικές ορμόνες απενεργοποίησης της αύξησης του σωματικού βάρους, καθώς ρυθμίζει τον κορεσμό. Ο κορεσμός δηλώνει το πόσο ικανοποιημένοι νιώθουμε όταν τρώμε. Αν δεν αισθανόμαστε ικανοποιημένοι ή χορτάτοι, θα συνεχίσουμε να τρώμε, ακόμα και αν στην πραγματικότητα δεν χρειαζόμαστε τροφή.

Οι ερευνητές μελετούν το ρόλο που παίζουν τα οιστρογόνα στα επίπεδα της λεπτίνης και διαπίστωσαν ότι «Στους ανθρώπους, η συγκέντρωση της λεπτίνης του ορού ήταν υψηλότερη σε προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες παρά στους άνδρες, και στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες ήταν χαμηλότερη από ότι σε προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, αλλά εξακολουθούσε να είναι υψηλότερη από ότι στους άνδρες.»

Οι ίδιοι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, τα επίπεδα λεπτίνης ορού ήταν σημαντικά υψηλότερα στην ωχρινική φάση ή στο τελευταίο μέρος του εμμήνου κύκλου τους. Αυτή η έρευνα δείχνει ότι η αύξηση των επιπέδων των οιστρογόνων μέσω διατροφικών αλλαγών θα μπορούσε να βοηθήσει στην αύξηση της παραγωγή της λεπτίνης, η οποία μπορεί να σας βοηθήσει να απενεργοποιήσετε την αύξηση του σωματικού βάρους.

 

5. Μειώστε το στρες και την πρόσληψη καφεΐνης

Η ορμόνη του στρες κορτιζόλη απελευθερώνεται όταν είμαστε απογοητευμένοι, συγκλονισμένοι ή αγχωμένοι. Τα άτομα που τρώνε λόγω στρες, ειδικά τα λεγόμενα «τρόφιμα άνεσης», είναι πιθανό να εμπλέκονται σε ένα καταστροφικό πρότυπο συμπεριφοράς που ενδεχομένως να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους.

Αντί να επιτρέπετε το στρες να σας υπαγορεύσει να φάτε, επιδιώξτε να μειώσετε τις πηγές του στρες στη ζωή σας για να μειώσετε τα επίπεδα της κορτιζόλης στο σώμα σας. Εάν η εργασία σας είναι υπερβολική, βρέστε άτομα που μπορούν να χειριστούν κάποιο μέρος της. Αν η ζωή στο σπίτι σας είναι αγχωτική, καθίστε έξω στη φύση για 5 λεπτά, παίρνοντας βαθιές αναπνοές για να χαλαρώσετε και να αναζωογονηθείτε.

Τα επίπεδα καφεΐνης μπορεί επίσης να αυξήσουν το επίπεδο της κορτιζόλης που απελευθερώνεται στο σώμα σας. Απενεργοποιήστε την αύξηση του σωματικού σας βάρους με τη μείωση της πρόσληψης καφεΐνης και η ορμόνη κορτιζόλη θα μειωθεί επίσης.

 

6. Περιορίστε τα σιτηρά

Η κατανάλωση σιτηρών έχει συνδεθεί με την επιβράδυνση της παραγωγής ορμονών του θυρεοειδούς. H μείωση της πρόσληψης σιτηρών στη διατροφή σας μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων των ορμονών του θυρεοειδούς και να σταματήσουν την αύξηση του σωματικού βάρους.

Ο θυρεοειδής είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που θα πρέπει να εξετάσετε όταν πρόκειται για την αύξηση του σωματικού βάρους. Ελέγξτε με το γιατρό σας τα επίπεδα του θυρεοειδούς αν υποψιάζεστε ότι η αύξηση του σωματικού σας βάρους προκαλείται από μια χαμηλή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!