GOOD LIFE

Κρυολόγημα: Ειδικός απαντά αν αποτελούν "θεραπείες" οι βιταμίνη C και ψευδάργυρος

Καθώς ο χειμώνα πλησιάζει, αλλά και με το άνοιγμα των σχολείων το κοινό κρυολόγημα εμφανίζει και πάλι μεγάλη έξαρση και ταλαιπωρεί πολλούς που αναζητούν θεραπείες και ανακούφιση από τα συμπτώματα.

Το κρυολόγημα είναι αρκετά σύνηθες να προκαλέσει αίσθηση δυσφορίας, κούραση και αδυναμία.  Συμπληρώματα όπως η βιταμίνη C ή ο ψευδάργυρος ενισχύουν το ανοσοποιητικό, βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος, αλλά δεν κάνουν θαύματα… αν και συχνά προτείνονται ως... θεραπείες. Όμως ένας ειδικός εξηγεί πως αυτό δεν ισχύει.

Σύμφωνα με τον γιατρό Donald Ford από την Κλινική του Κλίβελαντ, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η βιταμίνη C είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό και ένας πολύ καλό σύμμαχος για το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά το σώμα μας να αντιμετωπίζει τις ασθένειες, καταπολεμώντας ρίζες που βλάπτουν τα κύτταρά μας.

Αλλά αυτό το θρεπτικό συστατικό δεν κάνει θαύματα, προειδοποιεί ο Δρ. Ford . Μελέτες που αξιολογούν την αποτελεσματικότητα της  βιταμίνης C δείχνουν ότι δεν μειώνει τη συχνότητα του κρυολογήματος.

Ωστόσο κατά την διάρκεια ενός κρυολογήματος η βιταμίνη C μπορεί και να βοηθήσει λίγο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα συμπλήρωμα βιταμίνης C μπορεί να μειώσει τη διάρκεια του κρυολογήματος κατά περίπου 8% στους ενήλικες και κατά 18% στα παιδιά.

Μάλιστα, η βιταμίνη C φαίνεται να μειώνει ελαφρώς και τη σοβαρότητα ενός κρυολογήματος. Η βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει, αλλά η ανάδευση μιας συσκευασίας σκόνης σε νερό δεν πρόκειται να έχει άμεσο αποτέλεσμα. Μην περιμένετε να το πάρετε το βράδυ και το πρωί να είστε περδίκια.

Το ίδιο περίπου ισχύει και με τον ψευδάργυρο.

Μελέτες δείχνουν ότι ο ψευδάργυρος μπορεί να βοηθήσει στη συντόμευση της διάρκειας των συμπτωμάτων του κρυολογήματος εάν ληφθεί εντός των πρώτων 24 ωρών, αλλά ακόμη και αυτή η ένδειξη ανακούφισης συχνά έρχεται με ένα… κόστος.

Οι παρενέργειες όπως η κακή γεύση και η ναυτία ήταν συχνές μεταξύ των ατόμων που έπαιρναν ψευδάργυρο για κρυολογήματα. Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές συμβούλεψαν τους γιατρούς να προειδοποιούν τους ασθενείς για πιθανές δυσμενείς επιπτώσεις. Από την πλευρά του ο Δρ. Ford δεν συνιστά την κατανάλωση ψευδάργυρου.

Ποια είναι η καλύτερη προσέγγιση για την καταπολέμηση του κρυολογήματος;

«Όταν είσαι άρρωστος, το καλύτερο φάρμακο φαίνεται πως είναι ο χρόνος, τα υγρά και η ξεκούραση», καταλήγει ο Δρ. Ford.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!