GOOD LIFE

Αναπνέεις κυρίως από το στόμα; Έρευνα δείχνει τα 5... δεινά που παθαίνεις

Υπάρχουν πολλοί που πρεσβεύουν πως η σωστή αναπνοή θα πρέπει να γίνεται από τη μύτη και η εκπνοή από το στόμα, ωστόσο, πολλοί για ποικίλους λόγους (ρινική συμφόρηση, άγχος, συνήθεια κ.ά.) αναπνέουν κυρίως από το στόμα. Ωστόσο η επιστήμη εντόπισε πως αυτή η συνήθεια συνδέεται με την εμφάνιση προβλημάτων.

Μια νέα μελέτη σε 2.000 ενήλικες κατοίκους της Μεγάλης Βρετανίας, διαπίστωσε ότι περίπου το 13% των ανθρώπων αναπνέουν συνήθως από το στόμα, ποσοστό που αυξάνεται σε 18% όταν κοιμούνται. Και από αυτούς που μελετήθηκαν, ένας στους τρεις - ή το 31% - παραδέχεται ότι αντιμετωπίζει συχνά ρινική συμφόρηση, σε σύγκριση με μόλις το 15% που αναπνέει από τη μύτη του νιώθοντας μπούκωμα.

Ακόμη, ένα ποσοστό επιπλέον 38% μένει ξύπνιο τη νύχτα λόγω τακτικής ρινικής συμφόρησης. Ο γενικός ιατρός Dr. Roger Henderson συνεργάστηκε με την Olbas για μια ερευνητική μελέτη για να αποκαλύψει γιατί η αναπνοή από το στόμα μπορεί να προκαλεί βουλωμένη μύτη. «Η αναπνοή από το στόμα μπορεί να προκαλέσει αρκετά προβλήματα υγείας σε σύγκριση με το να αναπνέετε από τη μύτη σας. Η αναπνοή από το στόμα μπορεί να προκαλέσει την παροχή λιγότερου οξυγόνου στο σώμα και ένα από τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει αυτό είναι ο διαταραγμένος ύπνος και η αυξημένη ημερήσια κόπωση και κούραση. Προκαλεί επίσης την ξηρότητα του στόματος, η οποία με τη σειρά της αυξάνει τον κίνδυνο τερηδόνας και νόσου των ούλων. Μπορεί επίσης να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος λοιμώξεων των ανώτερων αεραγωγών καθώς και φλεγμονή των αμυγδαλών και των αδενοειδών. Η ρινική απόφραξη είναι ένας συνηθισμένος λόγος για την αναπνοή από το στόμα, που συχνά προκαλείται από ρινικές αλλεργίες ή διευρυμένες αδενοειδείς εκβλαστήσεις».

Υποστηρίζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, η Claire Campbell από την Olbas δήλωσε: «Είναι σαφές ότι η αναπνοή από το στόμα προκαλεί στους Βρετανούς περισσότερα προβλήματα όσον αφορά τη ρινική συμφόρηση. Αυτό με τη σειρά του έχει επιζήμιο αντίκτυπο στην καθημερινή τους ζωή, καθώς παλεύουν με προβλήματα υγείας».

Ο λόγος που ο κρύος καιρός μπορεί να προκαλέσει ημικρανίες και το ρόφημα που μπορεί να βοηθήσει

Οι 5 παρενέργειες της αναπνοής από το στόμα

  • Ημερήσια κόπωση και κούραση
  • Ξηροστομία
  • Διαταραγμένος ύπνος
  • Φθορά των δοντιών και ασθένειες των ούλων
  • Λοιμώξεις των ανώτερων αεραγωγών

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης, ότι από όσους αντιμετωπίζουν τακτικά ρινική συμφόρηση, το 64% έχουν βουλωμένη μύτη - με έναν στους τρεις να βιώνει ρινική καταρροή και το 31% να υποφέρει από πίεση και πόνο στα ιγμόρεια. Η έρευνα, η οποία διεξήχθη μέσω της OnePoll, ανακάλυψε επίσης ότι οι άνθρωποι που αναπνέουν από το στόμα έχουν χειρότερο ύπνο σε σύγκριση με εκείνους που δεν το κάνουν - με το 56% των ατόμων που αναπνέουν από το στόμα να δηλώνουν ότι η ποιότητα του ύπνου τους είναι καλή, σε σύγκριση με το 68% εκείνων που αναπνέουν κυρίως από τη μύτη.

Ο Δρ Henderson προσέθεσε: «Για να βοηθήσετε στη μείωση της αναπνοής από το στόμα και της ρινικής συμφόρησης, χρησιμοποιήστε ένα σπρέι φυσιολογικού ορού ή ένα ρινικό αποσυμφορητικό, κοιμηθείτε ανάσκελα με ένα επιπλέον μαξιλάρι για να στηρίξετε το κεφάλι σας και να βοηθήσετε στην προώθηση της ρινικής αναπνοής. Προσπαθήστε να κρατάτε το σπίτι σας όσο το δυνατόν απαλλαγμένο από αλλεργιογόνα και εξασκηθείτε συνειδητά στην αναπνοή από τη μύτη κατά τη διάρκεια της ημέρας για να βοηθήσετε τον εαυτό σας να εκπαιδευτεί στη συνήθεια της ρινικής αναπνοής».

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!