GOOD LIFE

Έρευνα έδειξε πως ο κίνδυνος μετάδοσης του κορωνοϊού σε πισίνες με χλώριο είναι ελάχιστος

Το καλοκαίρι πλησιάζει, η θερμοκρασία σταδιακά θα αρχίσει να ανεβαίνει και όλοι ελπίζουν να ανοίξει ο κλάδος του τουρισμού και να μπορέσουν και οι ίδιοι να απολαύσουν με ασφάλεια τις διακοπές τους. Και κάποιοι ήδη ονειρεύονται βουτιές στις πισίνες, ενώ ήδη σε κάποιες χώρες, επαναλειτουργούν σταδιακά τα κολυμβητήρια και οι δημόσιες πισίνες. Τι ισχύει όμως με τον κορωνοϊό και τον κίνδυνο μετάδοσης μέσω του νερού μιας πισίνας;

Το χλωριωμένο νερό στις πισίνες μπορεί να εξουδετερώσει μέσα σε μόλις 30 δευτερόλεπτα τον κορωνοϊό, που προκαλεί την Covid-19 σύμφωνα με μια νέα έρευνα στη Βρετανία.

Όπως διαβάζουμε στο iefimerida.gr ιολόγοι του Imperial College του Λονδίνου μελέτησαν την επίπτωση στον SARS-CoV-2 διαφόρων συγκεντρώσεων χλωρίου στο νερό και όπως διαπίστωσαν ο κίνδυνος μόλυνσης με Covid-19 είναι «απίστευτα» χαμηλός. «Κάναμε τα πειράματα στα εργαστήρια υψηλής ασφάλειας που διαθέτουμε στο Λονδίνο και υπό αυτές τις ασφαλείς συνθήκες καταμετρήσαμε την ικανότητα του κορωνοϊού να εισβάλει στα κύτταρα, που είναι το πρώτο βήμα της μόλυνσης. Αναμειγνύοντας τον ιό με νερό από πισίνες διαπιστώσαμε ότι δεν επιβιώνει και άρα δεν είναι πλέον μεταδοτικός. Kι αυτό, σε συνδυασμό με τον τεράστιο παράγοντα αραίωσης του ιού που μπορεί να βρεθεί σε μια πισίνα από ένα μολυσμένο άτομο, υποδηλώνει ότι η πιθανότητα εμφάνισης COVID-19 από το νερό της πισίνας είναι αμελητέα», δήλωσε η Γουέντι Μπάρκλεϊ του Imperial College, συντάκτρια της μελέτης που παρήγγειλαν το Swim England και η σχολή κολύμβησης Water Babies με την υποστήριξη της Royal Life Saving Society, καθώς ξανανοίγουν οι πισίνες στην Αγγλία.


Η καθηγήτρια Μπάρκλεϊ και οι συνάδελφοί της διαπίστωσαν στην έρευνα ότι μια συγκέντρωση 1,5 ml χλωρίου ανά λίτρο με pH μεταξύ 7 και 7,2 μείωσε περισσότερο από χίλιες φορές τη μολυσματικότητα του SARS-CoV-2 μέσα σε μόλις 30 δευτερόλεπτα. Περαιτέρω τεστ με διαφορετικές συγκεντρώσεις χλωρίου και επίπεδα PH απέδειξαν ότι το χλώριο στο νερό των πισινών είναι αποτελεσματικότερο έναντι του κορωνοϊού με χαμηλά επίπεδα pH – πράγμα που συνάδει με τις τρέχουσες οδηγίες των υγειονομικών Αρχών της Βρετανίας, που συνιστούν συγκέντρωση 1,5 ml χλωρίου ανά λίτρο με τα επίπεδα του pH στο 7.0.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!