Ειδικά αυτή την εποχή του χρόνου που ζούμε την αρχή μια νέας χρονιάς μετά την εορταστική περίοδο, πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν να κάνουν μια από τις λεγόμενες detox ή cleansing δίαιτες, για να απομακρύνουν τις τοξίνες από τον οργανισμό τους. Πόσο αποτελεσματικές όμως είναι αυτές οι "αποτοξινωτικές" δίαιτες;
Όπως διαβάζουμε στο in2life.gr, σε άρθρο με πληροφορίες από το Healthline οι detox δίαιτες είναι άκρως δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια και υπόσχονται να αποτοξινώσουν τον οργανισμό και να μας βοηθήσουν να χάσουμε τα περιττά κιλά. Οι δίαιτες αποτοξίνωσης όμως αφ’ ενός δεν έχουν καμία επιστημονική βάση, αφ’ ετέρου μπορεί να προκαλέσουν περισσότερα προβλήματα από όσα ισχυρίζονται πως λύνουν.
Τι είναι;
Πρόκειται για σύντομες δίαιτες οι οποίες έχουν σχεδιαστεί για να «καθαρίσουν» τις τοξίνες από το σώμα, μέσα από την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών. «Οι δίαιτες αυτές διαφημίζονται ως μέσα απομάκρυνσης των τοξινών από το σώμα, ενώ υποστηρίζουν πως ξεκουράζουν το πεπτικό και ανοσοποιητικό σύστημα ενώ επανεκκινούν τον μεταβολισμό», αναφέρει στο Healthline, η διαιτολόγος Ashley Reaver. «Όμως δυστυχώς δεν κάνουν κάτι από όσα υπόσχοντα», προσθέτει.
Τι λένε τα επιστημονικά δεδομένα;
Η αλήθεια είναι πώς δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να αποδεικνύουν πως αυτές οι δίαιτες μπορούν πραγματικά να βελτιώσουν την υγεία – μάλιστα επειδή κάποιες από αυτές είναι αρκετά στερητικές μπορούν να προκαλέσουν περισσότερο καλό παρά κακό.
Μία από τις πιο δημοφιλείς, είναι η δίαιτα αποτοξίνωσης με χυμούς. Σε αυτήν οι στέρεες τροφές αντικαθίστανται από χυμούς ή smoothies με φρούτα ή λαχανικά για περίπου 3 με 21 μέρες. Πολλές εταιρείες πωλούν τέτοια ροφήματα, και ενώ σίγουρα η κατανάλωσή τους είναι υγιεινή ως προσθήκη σε μια ισορροπημένη διατροφή, από μόνα τους δεν αρκούν.
«Συνήθως, οι δίαιτες με χυμούς αποτοξίνωσης αφαιρούν την πλειονότητα των πρωτεϊνών και των λιπαρών από τη διατροφή», λέει η Reaver. Κάτι τέτοιο όχι μόνο πυροδοτεί έντονα το αίσθημα της πείνας, αλλά μπορεί να έχει αρκετές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. «Οι δίαιτες αυτές μπορούν να προκαλέσουν χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αίσθηση νοητικής θολούρας και έντονη κούραση», προσθέτει.
Ένα άλλο δημοφιλές trend στον κόσμο της αποτοξίνωσης, είναι εκείνο που αφορά το συκώτι. Σκοπός της διατροφής αυτής είναι να δώσει ώθηση στο σύστημα αποτοξίνωσης του σώματος βελτιώνοντας τη λειτουργία του ήπατος.
Κάτι τέτοιο ακούγεται καλό, αλλά σίγουρα το συκώτι δεν έχει ανάγκη οποιασδήποτε «αποτοξίνωσης». «Ευτυχώς το συκώτι είναι έτσι κατασκευασμένο και εξοπλισμένο ώστε να χειριστεί κατάλληλα τις τοξίνες στις οποίες εκτιθέμεθα», αναφέρει η Reaver.
«Αντί για πάσης φύσεως ‘αποτοξινώσεις’ λοιπόν, ο κόσμος θα πρέπει να εστιάζει σε μια διατροφή πλούσια σε ωμά και μαγειρεμένα φρούτα και λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς και διάφορα είδη σπόρων και να περιορίσει την πρόσληψη αλκοόλ. Αυτά είναι τα δομικά στοιχεία που θα επιτρέψουν στο συκώτι να λειτουργεί βέλτιστα», επισημαίνει η ίδια.
Θα με βοηθήσουν τελικά;
Θεωρητικά, η αποτοξίνωση μέσω της διατροφής ακούγεται καλή σαν ιδέα, αλλά είναι εντελώς περιττή. «Το σώμα έχει στην πραγματικότητα ένα ενσωματωμένο αποτοξινωτικό σύστημα - το συκώτι. Η κύρια λειτουργία του είναι να επεξεργάζεται «τοξίνες» και να τις μετατρέπει σε μη επιβλαβείς ενώσεις που το σώμα μπορεί να χρησιμοποιήσει ή να αποβάλλει», λέει η Reaver. Με άλλα λόγια, το συκώτι κάνει μια χαρά την «βρώμικη» δουλειά όταν πρόκειται για τον «καθαρισμό» του σώματός σας από τις τοξίνες που υπάρχουν στο περιβάλλον.
Τι γίνεται όμως με τα αποτελέσματα; Σίγουρα, οι δίαιτες αυτές θα πρέπει να έχουν κάποια αποτελέσματα - αλλιώς, γιατί τις κάνει ο κόσμος; Η αλήθεια είναι πώς μπορεί να δείτε κάποια θετικά αποτελέσματα, ειδικά όταν πρόκειται για απώλεια βάρους, όταν κάνετε αποτοξίνωση - τουλάχιστον στην αρχή.
«Πολύς κόσμος κρίνει την ‘επιτυχία’ με βάση το τι λέει η ζυγαριά», αναφέρει η Reaver. «Όσοι κάνουν τέτοιες δίαιτες πιθανότατα θα χάσουν κάποιο βάρος. Αλλά το βάρος που χάνεται οφείλεται στο σώμα που χρησιμοποιεί αποθηκευμένη ενέργεια και, κατά τη διαδικασία, απελευθερώνει νερό. Μόλις κάποιος ξεκινήσει να τρώει στέρεες τροφές, το αρχικό ‘βάρος’ θα επανέλθει καθώς το νερό επιστρέφει», προσθέτει.
Συμπερασματικά
Οι δίαιτες αποτοξίνωσης δεν είναι απαραίτητες. Για την ακρίβεια είναι αναποτελεσματικές. Αν θέλετε να ενισχύσετε την υγεία σας, υπάρχουν ένα σωρό άλλα πράγματα που μπορείτε να κάνετε από το να πίνετε καθημερινά χυμούς ή/και ροφήματα. Η απώλεια βάρους δε θα πρέπει να είναι πρωταρχικός στόχος.
Η συνολική υγεία έχει να κάνει με την ευτυχία, την αυτοπεποίθηση και την κατανόηση του πως δουλεύει το σώμα και τι χρειάζεται για να είναι υγιές. Πίνετε άφθονο νερό, ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή χωρίς αποκλεισμούς τροφίμων, περιορίστε την προστιθέμενη ζάχαρη, φάτε περισσότερα ωμά φρούτα και λαχανικά, αποφύγετε τις επεξεργασμένες τροφές, βρείτε χρόνο για ξεκούραση και όλα θα πάνε καλά!