GOOD LIFE

Τι είναι τελικά η κομπούτσα που πρόσφατα σόκαρε το Νίκο Μουτσινά;

Πρόσφατα ο Νίκος Μουτσινάς έριξε πολύ γέλιο στην εκπομπή "Καλό Μεσημεράκι" με την κομπούτσα που του έφερε η Σίσσυ Καλλίνη, κυρίως γιατί το όνομα αυτό προκαλεί... περίεργους συνειρμούς. Όμως η κομπούτσα έχει αρχίσει να γίνεται πολύ δημοφιλής σε όλο τον κόσμο. Τι είναι όμως η κομπούτσα;

Και μπορεί πολλοί να γελούν με το όνομά της, αλλά στην ουσία πρόκειται για ένa ζυμομήκυτα που τον αποκαλούν και κομπούχα ή “τσάι μανιταριού” ή και “ελιξίριο της ζωής” και αποτελεί μία από τις πιο hot τάσεις στα ροφήματα, που όλο και περισσότεροι σπεύδουν να δοκιμάσουν.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kalo Mesimeraki (@kalomesimeraki) on Oct 25, 2020 at 1:03am PDT

Αν και η εμφάνιση της κομπούτσα (kombucha) προκαλεί αποστροφή, φέρεται να είναι πολύ ωφέλιμη για την υγεία, καθώς θεωρείται πως βοηθάει στην πέψη, τον ύπνο, την απώλεια βάρους και την αποτοξίνωση, ενώ ταυτόχρονα διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Επίσης προλαμβάνει τον καρκίνο, σταματά την τριχόπτωση και βελτιώνει τη λειτουργία του ήπατος.

Στην πραγματικότητα είναι ζυμωμένο τσάι γνωστό εδώ και αιώνες από την Κίνα και την Ιαπωνία, αλλά πρόσφατα έγινε πολύ δημοφιλές στις ΗΠΑ και πλέον το τσάι κομπούτσα το βρίσκει κανείς σε καταστήματα με βιλογικά προϊόντα και είδη υγιεινής διατροφής ή superfoods σε όλο τον κόσμο.

Η kombucha παράγεται με την προσθήκη βακτηρίων και ζυμομυκητών σε ζάχαρη και σε μαύρο ή πράσινο τσάι, το οποίο μετά το αφήνουμε για λίγο χρόνο ώστε να ζυμωθεί από αυτά τα βακτήρια.


Μπορείς όμως να φτιάξεις και μόνος σου αυτό το τσάι, αλλά να θυμάσαι πως η  γεύση του δεν είναι και τόσο ευχάριστη  αφού η κομπούτσα έχει και μια μυρωδιά που θυμίζει ξύδι. Για να γίνει το τσάι πιο εύγευστο, συνήθως προστίθεται κάποιος χυμός.

Μια ποσότητα περίπου μισού λίτρου περιέχει λίγο πάνω από 60 θερμίδες, δηλαδή σαφώς λιγότερο από ένα αναψυκτικό.

Πώς να φτιάξετε τη δική σας κομπούτσα

Για την προετοιμασία χρειάζεστε μία καθαρή κομπούτσα -μύκητα, ένα τηγάνι με νερό, ένα δοχείο από γυαλί, πορσελάνη ή πηλό, περίπου 70 γραμμάρια ζάχαρη και 5 γραμμάρια τσάι ανά λίτρο νερό, μία πετσέτα ή μία κάλτσα, έναν ελαστικό κρίκο, ένα χωνί και ένα κόσκινο. Ζεσταίνετε το νερό στο τηγάνι μέχρι να βράσει, βγάζετε το τηγάνι από το μάτι και βάζετε το τσάι στο νερό.

 

Αφήστε το για περίπου 15 λεπτά. Βγάλτε τα φύλλα του τσαγιού από το νερό. Ρίξτε τη ζάχαρη στο τσάι και ανακινήστε το μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Αφήστε το τσάι να κρυώσει (στους 20-25 βαθμούς Κελσίου), σουρώστε καλά και ρίξτε το στο δοχείο. Μη βάλετε την κομπούτσα -μύκητα στο ζεστό νερό.

Ρίξτε περίπου το 10% από το υγρό στο οποίο βρίσκεται ο μύκητας στο δοχείο. Βάλτε τον μύκητα στο δοχείο. Κλείστε το δοχείο με την πετσέτα (ή την κάλτσα) για να το προστατέψετε από σκόνη και έντομα. Αφήστε το για 8-12 μέρες σε ήσυχο και ζεστό μέρος. Δεν χρειάζεται φως. Βγάλτε τον μύκητα με καθαρά χέρια. Το ποτό είναι έτοιμο. Βάλτε το σε μπουκάλια. Ξεπλένετε τον μύκητα προσεκτικά με νερό. Ξεκινήστε από την αρχή.

Η καλύτερη ώρα για να πιείτε το ρόφημα κομπούτσα είναι το πρωί.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!