GOOD LIFE

Η επιστήμη εξηγεί γιατί δεν πρέπει να κοιμηθείς μετά από καβγά

Συχνά, μετά από έναν έντονο τσακωμό, πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν να αφήσουν το όλο θέμα και να πάνε για ύπνο, ελπίζοντας πως την επόμενη μέρα θα έχουν... ηρεμήσει τα πνεύματα. Ωστόσο μια έρευνα λέει πως αυτό είναι λάθος και πως καλό είναι να έχουμε επιλύσει τα ζητήματα που μας προκάλεσαν θυμό πριν ξαπλώσουμε για ύπνο.

Η  μελέτη πραγματοποιήθηκε στην Κίνα και οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι είναι πιο δύσκολο να απαλλαγούμε από θυμωμένες σκέψεις μετά από έναν βραδινό ύπνο. Λογική συνέπεια αυτού είναι να προτείνουν να επιχειρήσεις να λύσεις πρώτα το πρόβλημα και μετά να πας για ύπνο και όχι το ανάποδο.

Γράφοντας στο περιοδικό Nature Communications, οι ερευνητές λένε ότι ο εγκέφαλος αγωνίζεται να «καταστείλει αρνητικές, συναισθηματικές αναμνήσεις» την επόμενη μέρα. Αυτό συμβαίνει επειδή ο ύπνος αναδιοργανώνει τον τρόπο αποθήκευσης και επεξεργασίας νέων πληροφοριών, μεταφέροντας ακόμα και τις αρνητικές αναμνήσεις από τη βραχυπρόθεσμη στη μακροπρόθεσμη μνήμη.

Η πιθανή αποτυχία καταστολής ανεπιθύμητων αναμνήσεων έχει συσχετιστεί με συμπτώματα σε ορισμένες ψυχιατρικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης και της μετατραυματικής διαταραχής στρες.

Ο ερευνητής Yunzhe Liu, από το Πανεπιστήμιο Beijng Normal,χαρακτηριστικά δήλωσε:

«Με την πάροδο του χρόνου, οι συναισθηματικές αναμνήσεις συχνά γίνονται πιο ανθεκτικές στην καταστολή – πιθανότατα μέσω μιας διαδικασίας ενοποίησης στην οποία ο ύπνος θεωρείται ότι παίζει ζωτικό ρόλο»

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!