Μπορεί πολλοί να... μισούν τα γυαλιά οράσεως (αν και έχουν γίνει in fashion τα τελευταία χρόνια) και να προτιμούν τους φακούς επαφής, αλλά μια νέα έρευνα έρδχεται να δείξει πως την εποχή της πανδημίας του κορωνοϊού, τα κλασικά γυαλιά οράσεως πιθανά να λειτουργούν ως ασπίδα προστασίας.
Νέα κινεζική μελέτη έδειξε πως το ποσοστό των ασθενών με κορωνοϊό που φοράει γυαλιά καθημερινά είναι πολύ μικρότερο από το ποσοστό των διοπτροφόρων στο γενικό πληθυσμό, κάτι που πιθανώς υποδηλώνει ότι για κάποιο λόγο όσοι φοράνε γυαλιά, κινδυνεύουν λιγότερο να αρρωστήσουν από Covid-19.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό περιοδικό οφθαλμολογίας “JAMA Ophthalmology” και ουσιαστικά υποστηρίζει πως τα γυαλιά προστατεύουν τα μάτια από τον κορονοϊό με την αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας Λίζα Μαραγκάκη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς να τονίζεις πως είναι πολύ πρόωρο να γίνει σύσταση σε όλους να φοράνε γυαλιά ή πλαστικές προσωπίδες που προστατεύουν τα μάτια, καθώς η κινεζική μελέτη έγινε σε μικρό δείγμα ασθενών ενός μόνο νοσοκομείου και βρήκε μόνο μια συσχέτιση και όχι μια σχέση αιτίας-αποτελέσματος. Συνεπώς, όπως είπε, το ζήτημα χρειάζεται περαιτέρω μελέτη για να επιβεβαιωθεί κατά πόσο όσοι φοράνε γυαλιά ή προσωπίδες ιδίως σε δημόσιους χώρους, κινδυνεύουν λιγότερο από τον κορωνοϊό.
Να τονίσουμε φυσικά πως οι υγειονομικές αρχές σ’ όλο τον κόσμο εστιάζουν στο τρίπτυχο: μάσκες – τήρηση αποστάσεων – πλύσιμο χεριών. Βέβαια, όπως έχουμε ξαναπεί το άγγιγμα των ματιών με μολυσμένα χέρια μπορεί να επιτρέψει στον ιό να διεισδύσει στο σώμα, καθώς τα μάτια διαθέτουν κυτταρικούς υποδοχείς που επιτρέπουν στο νέο κορονοϊό να προσδεθεί σε αυτούς.
Μάλιστα, παλαιότερη έρευνα έχει διαπιστώσει πως τα κύτταρα των οφθαλμικών επιφανειών, συμπεριλαμβανομένου του επιπεφυκότα, είναι επιρρεπή σε μόλυνση από τον νέο κοροωοϊό και επομένως θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως πύλη εισόδου, καθώς και ως τρόπος μετάδοσης του ιού από άτομο σε άτομο.