GOOD LIFE

Τώρα που είσαι σε καραντίνα κάνε αρωματοθεραπεία στο σπίτι

Δεν είναι καθόλου εύκολο για όλους το να παραμένουμε στο σπίτι λόγω του κορωνοϊού, όμως είναι απαραίτητο να περιφρουρήσουμε τη σωματική και την ψυχική υγεία μας. Και αν τηρούμε τα μέτρα προστασίας για τον ιό, τώρα είναι μια καλή ευκαιρία να κάνουμε κάτι και για να βελτιώσουμε τη διάθεσή μας: να κάνουμε αρωματοθεραπεία.

Πολλαπλές έρευνες έχουν δείξει πως οι μυρωδιές μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεση και την ψυχολογία μας και υπάρχουν ορισμένα αρώματα που θεωρούνται αντικαταθλιπτικά ή έχουν συνδεθεί με τη βελτίωση της ψυχολογίας, με την πνευματική διαύγεια, τη δημιουργία αισθήματος ευφορίας και χαράς κ.ο.κ.. 

Η αίσθηση της όσφρησης συνδέεται με την ίδια περιοχή του εγκεφάλου που επεξεργάζεται τη μνήμη και τα συναισθήματα. Αυτός είναι και ο λόγος που η αρωματοθεραπεία έχει τόσο μεγάλη επιρροή στη διάθεσή μας. Σκεφτείτε πως νιώθετε όταν μυρίζετε μία οικεία μυρωδιά που σας ταξιδεύει σε συγκεκριμένη στιγμή. Για παράδειγμα, η κανέλλα μπορεί να ενεργοποιεί ευτυχισμένες αναμνήσεις από γιορτές ή το τριαντάφυλλο να σας θυμίζει την άνοιξη.

Τα φυσικά αρώματα των αιθερίων ελαίων έχουν διάφορες ιδιότητες όπως να ανανεώνουν, να ανεβάζουν τη διάθεση, να χαρίζουν συγκέντρωση και διαύγεια ή να καταπραύνουν και να χαλαρώνουν. Μπορείτε εύκολα να εφαρμόσετε την αρωματοθεραπεία στο σπίτι ανάλογα με το τι θέλετε να πετύχετε.

Ακολουεί κια λίστα με επιλογή αιθερίων ελαίων ανά δωμάτιο:

 

ΥΠΝΟΔΩΜΑΤΙΟ

Μερικές φορές θέλετε το υπνοδωμάτιό σας να είναι ένα ησυχαστήριο για ήρεμο ύπνο και άλλες φορές ζητάτε μία πιο αισθησιακή ατμόσφαιρα. Ανάμεσα στα πιο αφροδισιακά αιθέρια έλαια είναι το τριαντάφυλλο, σανδαλόξυλο και ylang-ylang. Αν πάλι χρειάζεστε ήρεμο ύπνο υπάρχουν πολλά ειδικά μείγματα και σπρέι μαξιλαριού που βοηθούν στη βελτίωση του ύπνου σας.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ

Ένας καυστήρας ή συσκευή διάχυσης αιθερίων ελαίων μπορεί να σας βοηθήσει να διεκπεραιώσετε καθημερινές εργασίες, να μελετήσετε ή να τελειώσετε εκείνη την παρουσίαση τελευταίας στιγμής για τη δουλειά. Την επόμενη φορά που θα πρέπει να είστε σε εγρήγορση και συγκεντρωμένοι δοκιμάστε αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου, μέντας και βασιλικού. Ο ευκάλυπτος είναι επίσης ένα ισχυρό αντισηπτικό που σκοτώνει τα μικρόβια του αέρα. Σαν γενικό κανόνα προσθέσετε 3-5 σταγόνες αιθερίου ελαίου σε 100 ml νερού.

 

ΚΟΥΖΙΝΑ

Φεσκάρετε την κουζίνα σας και εξουδετερώστε τις μυρωδιές του μαγειρέματος. Φτιάξτε ένα σπρέι με 6-8 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμονόχορτο σε 500 ml νερό. Ανακινήστε καλά και ψεκάστε στον αέρα. (Αποφύγετε τις ξύλινες, γυαλισμένες επιφάνειες). Άλλα έλαια που ταιριάζουν με το λεμονόχορτο είναι λεβάντα για πιο χαλαρωτική ατμόσφαιρα ή μέντα για ένα πιο οξύ άρωμα.

 

ΤΡΑΠΕΖΑΡΙΑ

Η αρωματοθεραπεία στο σπίτι μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία μία χαλαρής και ευχάριστης ατμόσφαιρας και να ενθαρρύνει τη συζήτηση και το γέλιο. Ένα ευχάριστο, ελαφρύ άρωμα που δεν είναι πολύ έντονο και αρέσει στους περισσότερους ανθρώπους είναι ένα μείγμα εσπεριδοειδών όπως το περγαμόντο και το lime. Η διάχυση του στο χώρο μπορεί να δημιουργήσει ένα θετικό και ευχάριστο κλίμα.

 

ΚΑΘΙΣΤΙΚΟ

Το καθιστικό είναι ένα από τα πιο σημαντικό δωμάτια του σπιτιού και πιθανότατα θα θέλετε ένα άρωμα που να συμπληρώνει τη συνολική του αίσθηση. Μπορείτε απλά να επιλέξετε το άρωμα που σας αρέσει πιο πολύ. Για τον χειμώνα μπορείτε να επιλέξετε πορτοκάλι και σανδαλόξυλο. Για τους πιο ζεστούς μήνες μπορείτε να πειραματιστείτε με περγαμόντο, γεράνι και λεβάντα. Βάλτε μία σταγόνα σε ένα βαμβακερό μαντήλι και τοποθετείστε το μέσα στα καλύμματα των μαξιλαριών.

 

ΜΠΑΝΙΟ

Δεν υπάρχει τίποτα πιο απολαυστικό από το να βυθιστείτε σε ένα μπάνιο αρωματοθεραπείας για 15 λεπτά. Όχι μόνο θα αρωματίσετε το μπάνιο σας αλλά θα οφεληθείτε και από τις θεραπευτικές ιδιότητες των ελαίων. Παρόλο που υπάρχουν πολλά υπέροχα έτοιμα μείγματα μπορείτε να δημιουργήσετε το δικό σας ανάλογα με τη διάθεσή σας. Το νερολί, η λεβάντα και το γεράνι είναι ιδανικά για χαλάρωση στο τέλος μίας δύσκολης μέρας. Ανακατέψτε 2 σταγόνες από το κάθε έλαιο με 20 ml από έλαιο βάσης της επιλογής σας και ρίξτε το στο ζεστό νερό.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΩΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Πολλά αιθέρια έλαια αρωματοθεραπείας αντενδείκνυνται για χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνσης και για άτομα με συγκεκριμένα προβλήματα υγείας όπως υψηλή πίεση και επιληψία. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν ειδικό. Επίσης, προσοχή όταν χρησιμοποιείτε καυστήρες αιθερίων ελαίων, ειδικά αν έχετε παιδιά ή κατοικίδια. Πότε μην αφήνετε αναμένους καυστήρες χωρίς επίβλεψη.

 

EXTRA TIP: Αν δεν έχετε αιθέρια έλαια και δεν μπορείτε να τα προμηθευτείτε λόγω καραντίνας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αρωματικά κεριά για να κάνετε αρωματοθεραπεία, τα οποία θα βρείτε στα περισσότερα σούπερμάρκετ.

Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φυσικά υλικά όπως φρούτα (π.χ. φλούδες από πορτοκάλι) που έχετε σπίτι ή λουλούδια (π.χ. τριαντάφυλλα) από το μπαλκόνι ή τον κήπο σας για να αρωματίσετε χώρους του σπιτιού σας.

Ακολουθεί μια λίστα με μερικά βασικά υλικά και μυρωδιές και τη δράση τους:

  • Γιασεμί: Μία αγαπημένη μυρωδιά που δρα τονωτικά στο νευρικό σύστημα και βελτιώνει την πνευματική καθαρότητα.
  • Λεβάντα: Έχει αντικαταθλιπτικές ιδιότητες και λειτουργεί σαν ένα φυσικό ηρεμιστικό.
  • Νερολί: Το αιθέριο έλαιο της νεραντζιάς προσφέρει πνευματική καθαρότητα και ηρεμία καθώς σε ανακουφίζει από το άγχος.
  • Σανταλόξυλο: Γνωστό για την τόνωση του νευρικού συστήματος, εξισορροπεί και καθησυχάζει τη λειτουργία του νου.
  • Τριαντάφυλλο: Λειτουργεί ως τονωτικό για το νευρικό σου σύστημα, την ενέργεια και την δημιουργικότητα.
  • Πορτοκάλι: Η ζωηρή μυρωδιά του προκαλεί ένα αίσθημα χαράς και ψυχικής ευφορίας.
  • Λιβάνι: Είναι συνδεδεμένο με τον διαλογισμό καθώς επηρεάζει το πνεύμα και αναζωογονεί το πνεύμα και το μυαλό.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!