GOOD LIFE

Νέα μελέτη σου δίνει έναν ακόμη λόγο να μην ασχολείσαι συνέχεια με το κινητό σου

Το κινητό τηλέφωνο έχει γίνει πλέον... προέκταση του χεριού τους για πολλούς ανθρώπους και η σύγχρονη εμμονή όλων με τα smartphones και τα social media έχει πλέον υπάρξει αντικείμενο μελέτης πολλών επιστημονικών ομάδων και στις περισσότερες μελέτες η υπερβολική χρήση smartphones συνδέεται με μια σειρά από αρνητικές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία.

Τώρα μια ακόμη μελέτη χτυπά το καμπανάκι και μιλά για τους κινδύνους που κρύβει η χρήση κινητών για το σώμα μας και συγεκριμένα για τους ους κινδύνους που ενδεχομένως να επιφέρει στην υγεία η κακή στάση σώματος που συνήθως έχει ένα άτομο όταν χρησιμοποιεί το κινητό του τηλέφωνο.

Η κακή στάση σώματος μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας όπως ο χρόνιος πόνος στην πλάτη, τον αυχένα και τα γόνατα, τα προβλήματα στην κυκλοφορία του αίματος και στην πέψη και οι καούρες, υποστηρίζουν οι ερευνητές του Νοσοκομείου Orlando Health στη Φλόριντα.

Πολλοί ενήλικες περνούν περισσότερες από 3,5 ώρες την ημέρα ασχολούμενοι με το κινητό τους τηλέφωνο, πράγμα που σημαίνει ότι κοιτούν κάτω ή κάθονται σκυφτοί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Στην εθνική αυτή μελέτη, λοιπόν, οι ερευνητές ρώτησαν τους συμμετέχοντες σχετικά με το επίπεδο ανησυχίας τους για την καταπόνηση των ματιών, αλλά και των χεριών (του καρπού)  και άλλες πιθανές συνέπειες που ίσως να έχει για την υγεία η χρήση κινητών συσκευών. Διαπίστωσαν, έτσι, ότι μόνο το 47% ανησυχούσε για την κακή στάση του σώματος και το πώς αυτό επηρέαζε την υγεία του.

«Δεν έχει να κάνει μόνο με τις στιγμές που χαζεύουμε στο κινητό, αλλά για κάθε περίπτωση στην οποία βάζουμε το σώμα μας σε μια λιγότερο καλή στάση, είτε πρόκειται για το διάβασμα ενός βιβλίου, είτε για τη δουλειά στο γραφείο, είτε για τη χαλάρωση στον καναπέ», αναφέρει ο Nathaniel Melendez, γιατρός στο Νοσοκομείο Orlando Health και συμπληρώνει χαρακτηριστικά:

«Οι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν την καταπόνηση του σώματός τους όταν έχει κακή στάση, ούτε και πόσο επιβοηθητικές μπορεί να είναι οι διορθωτικές ασκήσεις και οι καθημερινές προσαρμογές για την ανακούφιση του πόνου και τη βελτίωση της στάσης του σώματος. Βλέπω πολλά άτομα να περπατούν με σκυφτούς ώμους και το κεφάλι και τον αυχένα τους στραμμένα προς τα κάτω».

Ακόμα και η ελάχιστη λανθασμένη ευθυγράμμιση μπορεί να επιφέρει πολλή ένταση στο σώμα. Για κάθε εκατοστό που το κεφάλι κινείται μπροστά από το υπόλοιπο σώμα, προστίθενται 4,5 κιλά πίεσης στους ώμους εξηγούν οι ειδικοί.

«Αν για παράδειγμα, το κεφάλι σας είναι 10 εκατοστά πιο μπροστά από το υπόλοιπο σώμα όταν κοιτάτε το κινητό σας, είναι σαν όλη αυτή την ώρα ένα παιδί να κάθεται πάνω στους ώμους σας», σχολιάζει ενδεικτικά ο Δρ. Melendez.

Το θετικό στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι τα περισσότερα προβλήματα που δημιουργούνται από την κακή στάση σώματος είναι αναστρέψιμα με κάποιες απλές αλλαγές.

«Η προπόνηση ενδυνάμωσης από μόνη της δε θα σας βοηθήσει με την κακή στάση του σώματος ή με τον πόνο που αυτή προκαλεί. Πρέπει να ενδυναμώσετε συγκεκριμένα τον πυρήνα σας – δηλαδή τον κορμό σας -και να κάνετε κάποιες διορθωτικές ασκήσεις για τη βελτίωση της στάσης σας», τονίζει ο ειδικός.

Οι άνθρωποι που κάνουν δουλειά γραφείου ή περνούν πολύ χρόνο καθιστοί θα πρέπει να ανεβάσουν την οθόνη του υπολογιστή στο ύψος των ματιών, να κάθονται και με τα δύο πόδια στο πάτωμα και να κάνουν συχνά διαλείμματα για να σηκώνονται και να κινούνται λίγο στο χώρο.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!