GOOD LIFE

Μήπως τελικά το κόκκινο κρέας δεν κάνει τόσο κακό όσο πιστεύουμε;

Τις τελευταίες δεκαετίες διαρκώς ακούμε τους επιστήμονες να τονίζουν πως η κατανάλωση κόκκινου κρέατος πιθανά ευθύνεται για την εμφάνιση πληθώρας νοσημάτων: από καρδιαγγειακές παθήσεις μέχρι καρκίνο, με αποτέλεσμα πολλοί να αποφεύγουν εντελώς την κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Όμως ίσως το κόκκινο κρέας να μην είναι τελικά τόσο... ένοχο.

Μια νέα μελέτη, που διαβάσαμε στο ipop.gr, αναφέρει πως δεν υπάρχουν ακόμα επαρκή στοιχεία που να τεκμηριώνουν πως το κόκκινο κρέας είναι πράγματι τόσο επικίνδυνο για την υγεία.

Η νέα μεγάλη διεθνής έρευνα για το κόκκινο κρέας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν μπορεί προς το παρόν να αποδειχθεί ότι ενέχει κινδύνους για διαβήτη, καρδιοπάθεια ή καρκίνο γι’ αυτό και δεν χρειάζεται να περιορίσουμε την κατανάλωσή του.

H τριετής έρευνα που έγινε με τη συμμετοχή 14 ερευνητών από 7 χώρες, έδειξε ότι οι επιστήμονες δεν μπορούν να πουν με καμία βεβαιότητα ότι η κατανάλωση κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος προκαλεί καρκίνο, διαβήτη ή καρδιοπάθεια.

Όπως εξήγησαν, από τις 12 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές που αφορούσαν συνολικά περίπου 54.000 άτομα, δεν βρήκαν στατιστικά σημαντική μείωση του κινδύνου καρδιοπάθειας, καρκίνου ή διαβήτη για όσους κατανάλωναν λιγότερο κόκκινο ή επεξεργασμένο κρέας. Έτσι, η βεβαιότητα από τα στοιχεία για μείωση των κινδύνων είναι από χαμηλή έως πολύ χαμηλή.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ταξινομήσει το επεξεργασμένο κρέας ως δυνητικά καρκινογόνο από το 2015, ενώ το Παγκόσμιο Ταμείο Ερευνών για τον Καρκίνο (WCRF) έχει κάνει ανάλογη προειδοποίηση από το 2010.

Απ’ την πλευρά της, η δρ Γιώτα Μήτρου, διευθύντρια ερευνών του WCRF, δήλωσε ότι «συνεχίζουμε να στηρίζουμε την αξιόπιστη έρευνα μας των τελευταίων ετών και προτρέπουμε το κοινό να ακολουθεί τις τρέχουσες συστάσεις για το κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας».

Σύμφωνα με την ίδια, η μελέτη θέτει σε κίνδυνο τους ανθρώπους λέγοντας τους πως μπορούν να τρώνε όσο κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας θέλουν, χωρίς να αυξάνουν τον κίνδυνο τους για καρκίνο. Το μήνυμα που οι άνθρωποι χρειάζονται να ακούσουν, είναι ότι δεν πρέπει να τρώνε περισσότερες από τρεις μερίδες κόκκινου κρέατος την εβδομάδα και να αποφεύγουν τελείως το επεξεργασμένο κρέας.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!