GOOD LIFE

Η επιστήμη λέει πως ένα συγκεκριμένο φρούτο είναι... βάλσαμο για την καρδιά

Δυστυχώς οι καρδιαγγειακές παθήσεις μοιάζουν πια με σύγχρονη μάστιγα, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν παθήσεις που σχετίζονται με την καρδιά τους και μάλιστα πλέον αυτές κάνουν την εμφάνισή τους και σε πιο μικρές ηλικίες και στα δύο φύλα.

Και οι επιστήμονες εκτιμούν πως για αυτή την αύξηση, ευθύνονται κυρίως η καθιστική ζωή και η κακή διατροφή.


Υπάρχουν πολλές τροφές που έρευνες έχουν αποκαλύψει πως συμβάλλουν στην απομάκρυνση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, αλλά μια έρευνα αποκάλυψε πως ειδικά ένα φρούτο, μπορεί να κάνει... θαύματα, αρκεί να καταναλώνει κανείς καθημερινά μια μικρή ποσότητα αυτού του φρούτου.


Ποιο είναι αυτό; Τα σκούρα μούρα (όπως τα βατόμουρα, τα κόκκινα μούρα και ειδικά τα μύρτιλα) Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο East Anflia βρήκαν ότι αν καταναλώνεις 150 γραμμάρια βατόμουρα καθημερινά τότε όχι μόνο μειώνεις τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων υγείας στην καρδιά σου κατά 15% αλλά παράλληλα αυτό το φρουτο προσφέρει μεγάλα οφέλη ειδικά στους ανθρώπους που είναι υπέρβαροι και στους οποίους ο κίνδυνος εμφάνισης καριαγγειακών παθήσεων είναι αυξημένος.

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει πως οι άνθρωποι που καταναλώνουν βατόμουρα έχουν μειωμένο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 αλλά και καρδιακές ασθένειες. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι τα βατόμουρα είναι πλούσια σε ενώσεις που ονομάζονται ανθοκυανίνες, τα οποία είναι τα φλαβονοειδή που ευθύνονται για το κόκκινο και το μπλε χρώμα στα φρούτα (τα ίδια που θεωρούνται ευεργετικά στο κρασί και τα σταφύλια).

Αυτό που θέλησαν να μελετήσουν περισσότερο οι ερευνητές είναι αν τα βατόμουρα μπορούν να βοηθήσουν ανθρώπους που έχουν ήδη αναπτυγμένο τον κίνδυνο να εμφανίσουν τέτοιου είδους ασθένειες.

Στην έρευνα συμμετείχαν 138 υπέρβαροι άνθρωπο ηλικίας 50 έως και 75 ετών με μεταβολικό σύνδρομο, μια κατάσταση που ενισχύει σημαντικά τον κίνδυνο των παθήσεων της καρδιάς. Τα άτομα με μεταβολικό σύμβολο έχουν τουλάχιστον υψηλούς κινδύνους για υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλό σάκχαρο στο αίμα, περίσσιο σωματικό λίπος γύρω από τη μέση, χαμηλά επίπεδα «καλής χοληστερόλης» και υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων.

Οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν περίπου 75 γραμμάρια βατόμουρα κάθε μέρα για έξι μήνες και σε αυτούς η έρευνα βρήκε πως βελτιώθηκε η λειτουργία των αγγείων και η αρτηριακή δυσκαμψία, κάτι που μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά 12% – 15%. Και αυτό το ποσοστό είναι εξαιρετικά σημαντικό.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!