WOMEN'S GUIDE

Έρευνα έδειξε πόσο καλό σου κάνει η μυρωδιά των ρούχων του συντρόφου σου

Αν κάποια στιγμή έχεις πάρει στα χέρια σου το πουλόβερ ή το μπλουζάκι που φοράει ο αγαπημένος σου και ασυναίσθητα το έχεις μυρίσει για να τον νιώσεις ξανά πλάι σου και να αισθανθείς την μυρωδιά του, δεν είσαι τρελή. Μια έρευνα έδειξε πως αυτή η κίνηση σου κάνει καλό.

Συγκεκριμένα επιστήμονες απ’ το τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου British Columbia διαπίστωσαν ότι η μυρωδιά των ρούχων του συντρόφου μας μπορεί να μειώσει τα επίπεδα άγχους, αλλά και να βοηθήσει όσους υποφέρουν από μοναξιά.

Όπως διαβάζουμε στο ipop.gr, η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Personality and Social Psychology νωρίτερα αυτή τη χρονιά, εξέτασε 96 γυναίκες που είχαν σχέση με έναν άνδρα, ενώ οι σύντροφοί τους κλήθηκαν να φορέσουν μία μπλούζα για 24 ώρες.

Οι γυναίκες στη συνέχεια κλήθηκαν να μυρίσουν τρία μπλουζάκια: Αυτό που άνηκε στον σύντροφό τους, αυτό που άνηκε σε έναν ξένο και ένα μπλουζάκι με ουδέτερο άρωμα που δεν είχε φορεθεί από κανέναν. Μετά οι συμμετέχουσες έλαβαν μέρος σε μια σειρά από αγχώδεις δραστηριότητες, μεταξύ των οποίων κι ενός μαθηματικού τεστ.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα αποτελέσματα, ζητώντας από τις γυναίκες να περιγράψουν προφορικά τα επίπεδα στρες, ενώ εξέτασαν και τα επίπεδα της κορτιζόλης καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης. Τι βρήκαν;

Οι γυναίκες που μύρισαν τα μπλουζάκια του συντρόφου τους, παρουσίασαν χαμηλότερα επίπεδα άγχους, ενώ εκείνες που μύρισαν το μπλουζάκι ενός αγνώστου παρουσίασαν περισσότερο άγχος και εάν το σκεφτούμε καλύτερα είναι απόλυτα λογικό!

Μάλιστα, οι επιστήμονες ανέφεραν ότι η έρευνα μπορεί να βοηθήσει και τον αυξανόμενο αριθμό γυναικών που αισθάνονται μοναξιά. «Οι άνθρωποι όλο και συχνότερα ταξιδεύουν για δουλειά ή μετακομίσουν σε νέες πόλεις», ανέφερε ο καθηγητής της μελέτης Frances Chen, ο οποίος στη συνέχεια πρόσθεσε ότι:

Η έρευνά μας δείχνει ότι κάτι τόσο απλό, όπως το να παίρνεις ένα ρούχο που φορούσε ο αγαπημένος σου, θα μπορούσε να μειώσει τα επίπεδα άγχους σου όταν είσαι μακριά απ’ το σπίτι

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!