GOOD LIFE

Τα 6 πράγματα που πρέπει να ξέρετε πριν ξεκινήσετε να κάνετε Pilates

Το Pilates είναι μία μέθοδος εκγύμνασης που κρατά το σώμα σε άριστη φυσική κατάσταση, βασιζόμενη σε ένα σύστημα ασκήσεων διάτασης και ενδυνάμωσης. την οποία εμπνεύστηκε και σχεδίασε ο Ελληνογερμανικής καταγωγής Joseph Hubertus Pilates (1880-1967). 

Και πολλοί είναι αυτοί που το επιλέγουν ως μέθοδο εκγύμνασης και ειδικά οι γυναίκες, καθώς οι ασκήσεις του δεν είναι ιδιαίτερα επίπονες (αν και δεν είναι τόσο εύκολο όσο πολλοί φαντάζονται) και εύκολα εκτελούνται καθημερινά. Ωστόσο υπάρχουν κάποια πράγματα που καλό είναι να γνωρίζει κάποιος πριν αποφασίσει να υιοθετήσει τη συγκεκριμένη μέθοδο προπόνησης. Σε άρθρο του wefit,gr διαβάσαμε μια λίστα με τα έξι πράγματα που πρέπει να ξέρεις για το pilates και να τα προσέξεις πριν το ξεκινήσεις.
 

1 Δεν ξεκινάς τις ασκήσεις στο έδαφος

Πολλές βασικές κινήσεις είναι ίδιες στις ασκήσεις που γίνονται τόσο στα μηχανήματα όσο και στο δάπεδο. H διαφορά είναι ότι στα μηχανήματα, εάν είσαι αρχάριος, μπορείς πιο εύκολα να αντιληφθείς τις βασικές κινήσεις, αφού έχεις πάντα κάτι να σπρώξεις ή να τραβήξεις. Τα μηχανήματα περιέχουν ελατήρια διαφορετικής αντίστασης ανάλογα με τις απαιτήσεις της άσκησης και τις δυνατότητες του κάθε ασκούμενου.

Mπορείς, επίσης, να ελέγξεις τη στάση του κορμού σου και τη δύναμη που βάζεις. Aντίθετα, στο δάπεδο χρειάζεται περισσότερη πείρα για να γίνουν σωστά οι ασκήσεις. Έχε όμως υπόψη σου ότι και στο δάπεδο, όπως και στα μηχανήματα, υπάρχουν ασκήσεις που χωρίζονται σε τρία επίπεδα: βασικό, μέτριο και προχωρημένο.

2 Οποιαδήποτε διεύθυνση δημιουργεί διαφορετική αντοχή

Στην αρχή του μαθήματος, ο εκπαιδευτής θα εξηγήσει το πώς λειτουργεί το μηχάνημα και όλα τα διαφορετικά μέρη. Η προσθήκη ή η αφαίρεση των ελατηρίων καθιστά τις ασκήσεις περισσότερο ή λιγότερο δύσκολες. Aν και τα μηχανήματα pilates είναι απαιτητικά, το σώμα δεν καταπονείται, ενώ ταυτόχρονα γίνεται συνδυασμός του στρέτσινγκ με τη μυϊκή ενδυνάμωση. 

3 Δεν είναι τόσο εύκολο όσο νομίζεις

Αυτό που το κάνει δύσκολο είναι ότι χρειάζεται να κρατάς ενεργοποιημένους τους κοιλιακούς σου, να αναπνέεις σωστά ενεργοποιώντας τους αναπνευστικούς μυς, να διατηρείς σε συμμετρική θέση όλο το σώμα και να εκτελείς ταυτόχρονα όποια άσκηση σου ζητηθεί.

4 Είναι τέλειο και για αθλητές

Η μέθοδος Pilates περιλαμβάνει ασκήσεις για όλες τις μυικές ομάδες σε συνδυασμό πάντα με σωστή αναπνοή και ενεργοποίηση των κοιλιακών μυών κατά τη διάρκεια του μαθήματος. Αν ασχολείσαι με κάποιο άθλημα το pilates βελτιώνει τις αθλητικές σου επιδόσεις και σε βοηθά να προλάβεις ή να αποκαταστήσεις τραυματισμούς. Επίσης, βοηθά στη συγκέντρωση και στη ρύθμιση της αναπνοής σου.

5 Χρειάζεσαι εφαρμοστά ρούχα

Το σώμα σου θα βρεθεί σε πολλές και διαφορετικές θέσεις, οπότε τα πιο χαλαρά ρούχα δεν είναι ιδανικά. Τα εφαρμοστά αλλά άνετα ρούχα επιτρέπουν στον εκπαιδευτή να εκτιμήσει τη στάση και την ευθυγράμμισή σου και να σε διορθώσει αλλά επιτρέπουν και σε σένα να συγκεντρωθείς στην άσκηση.

6 Δεν είναι όλοι οι δάσκαλοι εκπαιδευτές Pilates

Δεν προσφέρουν όλοι οι χώροι την αυθεντική μέθοδο Pilates. Γι΄ αυτό ζήτησε από τους δασκάλους να σε ενημερώσουν για τις σπουδές που έχουν ακολουθήσει, δες αν το πρόγραμμα είναι «βασισμένο» ή «εμπνευσμένο» από το Pilates και προτιμήστε τις εξειδικευμένες σχολές για Pilates, και όχι τα κέντρα με πολλά και διαφορετικά προγράμματα.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!