WOMEN'S GUIDE

Η Adele μίλησε για την επιλόχεια ψύχωση και στέλνει ένα μήνυμα στις μαμάδες

Την επιλόχεια κατάθλιψη την έχουν ακουστά οι περισσότεροι, αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν την επιλόχεια ψύχωση και η διάσημη τραγουδίστρια Adele θέλησε να στείλει ένα μήνυμα σε όλες τις γυναίκες μέσω Instagram.

H Adele μας σύστησε την φίλη της Laura, για την οποία γράφει πως είναι η καλύτερή της φίλη και πως πριν από έξι μήνες έφερε στον κόσμο τον γιο της, τον οποίο βάφτισε η Adele και εξηγεί πως η γέννηση του γιου της ήταν μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η φίλη τους που βρέθηκε να παλεύει με την επιλόχεια ψύχωση. Και η Adele αφού μοιράζεται το λινκ για το blog της Laura στο οποίο η κολλητή της μιλάει για την επιόχεια ψύχωση, η διάσημη τραγουδίστρια καλεί όλες τις μαμάδες να μιλούν για τα όσα τους συμβαίνουν όταν αποκτούν παιδί, γιατί έτσι μπορεί να σώσουν τη δική τους ζωή ή τη ζωή κάποιας άλλης γυναίκας.

Η επιλόχεια ψύχωση (postpartum psychosis) εμφανίζεται σε ένα μικρό ποσοστό γυναικών μόλις περίπου δύο εβδομάδες μετά τον τοκετό. Η απώλεια της επαφής της μητέρας με την πραγματικότητα είναι το κυρίαρχο σύμπτωμα. 

Είναι μια πολύ σοβαρή ψυχική διαταραχή. Είναι διαφορετική και πιο σοβαρή από την επιλόχεια κατάθλιψη

Tο έντονο άγχος της νέας μητέρας, οι υψηλές προσδοκίες από τον εαυτό της, η χαμηλή αυτοεκτίμηση, η μοναξιά, η απομόνωση, η έλλειψη υποστηρικτικού πλαισίου και το αίσθημα αβοηθησίας είναι μερικοί παράγοντες που επηρεάζουν την ψυχολογία της μητέρας. 

Πρόκειται για μια διαταραχή με βασικά της χαρακτηριστικά την βαριά κατάθλιψη, το παραλήρημα αλλά και τις σκέψεις της μητέρας να βλάψει το παιδί της και τον εαυτό της.

Δυστυχώς μόνο μία στις πέντε γυναίκες με τα παραπάνω συμπτώματα αναζητά τη βοήθεια ειδικού.

Η μητέρα που εμφανίζει επιλόχεια ψύχωση βιώνει συμπτώματα όπως η σύγχυση, η άρνηση να φροντίσει το νεογέννητο παιδί της, η αίσθηση καταδίωξης από τους άλλους, η καχυποψία και φυσικά οι ψευδαισθήσεις. 

Είναι απόλυτα αναγκαίο ο σύντροφος, ο σύζυγος, οι φίλοι και η οικογένεια της νέας μητέρας που εμφανίζει τα παραπάνω συμπτώματα να απευθυνθούν επειγόντως σε ψυχίατρο, εάν αντιληφθούν κάποια από τα συμπτώματα και τις ψυχοσυναισθηματικές αλλαγές αυτές. 

 

Η ίδια η Laura στο blog της αναφέρει πως η επιλόχεια ψύχωση εμφανίζεται περίπου 1 φορά στις 1000 γυναίκες και εξηγεί πως στη δική της περίπτωση οι γιατροί εκτιμούν πως ίσως το γεγονός πως είχε τραυματική εμπειρία στη γέννα (γέννησε με καισαρική και μολονότι δεν γέννησε πρόωρα το μωρό της ήταν πολύ αδύνατο λόγω ενός προβλήματος στον πλακούντα με αποτέλεσμα η ίδια να σκέφτεται πως το παιδί της λιμοκτονούσε από την πείνα μέσα στην κοιλιά της) μα προκάλεσε την εμφάνιση της επιλόχειας ψύχωσης.

 

Επίσης η Laura εξηγεί πως η ίδια δεν αναγνώριζε τον εαυτό της μετά τη γέννα και αισθάνονταν σαν "απατεώνας" και "εισβολέας στη ίδια τη ζωή της" και πως είχε τάσεις για αυτοκτονία και παρανοϊκές σκέψεις και στην πορεία αναλύει πως μετά την παρέμβαση της οικογένειάς της, τη νοσηλεία της σε ψυχιατρική κλινική και την κατάλληλη αγωγή έγινε καλά και κλείνει το κείμενό της με μια φράση που απευθύνεται σε όλες τις λεχώνες που αντιμετωπίζουν προβλήματα μετά τη γέννα: "Μην ντρέπεστε και μην νιώθετε άσχημα, είναι μια χημική ανισορροπία και μια ορμονική χιονοστιβάδα. ΔΕΝ είναι δικό σας λάθος. Δεν χρειάζεστε να δείξετε πως είστε γενναίες και θα το περάσετε μόνες σας. Δεν χρειάζεται να κάνετε τις ηρωίδες. Είστε ήδη ηρωίδες!".

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!