GOOD LIFE

4 λάθη που κάνετε στο μαγείρεμα και σας φορτώνουν με παραπανίσια κιλά

Έρευνες έχουν αποδείξει πως όσοι προτιμούν το σπιτικό φαγητό και μαγειρεύουν οι ίδιοι παρυσιάζουν μικρότερες πιθανότητες αύξησης βάρους σε σχέση με όσους τρώνε φαγητό από έξω. Όμως κάποια λάθη στο σπιτικό μαγείρεμα μπορούν να σας φορτώσουν με θερμίδες χωρίς να το καταλάβετε.

Βάζετε πάρα πολύ ελαιόλαδο

Όσο υγιεινό και αν είναι το ελαιόλαδο, η υπερβολική χρήση του σας φορτώνει θερμίδες και πολλοί δεν συνειδητοποιούν πόσες πολλές θερμίδες καταναλώνουν, επειδή υπολογίζουν τις μερίδες λαδιού "με το μάτι”. . Θυμηθείτε ότι μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο περιέχει περίπου 120 θερμίδες.

Η λύση: Μην βάζετε πάνω από δύο κουταλάκια του γλυκού (το οποίο αντιστοιχεί σε περίπου 80 θερμίδες) για τα περισσότερα γεύματα. Χρησιμοποιήστε μια μεζούρα για να βεβαιωθείτε ότι δεν ρίχνετε πάρα πολύ.

Οι “τηλεοπτικές” συνταγές παχαίνουν

Έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2015 στο περιοδικό Appetite διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που παρακολουθούν εκπομπές μαγειρικής και στη συνέχεια φτιάχνουν τα γεύματα μόνες τους με τις σημειώσεις που κράτησαν έχουν υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος σε σύγκριση με εκείνες που ακολουθούν συνταγές, τις οποίες βρήκαν στο διαδίκτυο.

Η λύση: Μην φοβάστε να κάνετε αλλαγές στις συνταγές, λέει η δρ Topol (επικεφαλής της έρευνας). Για παράδειγμα, εάν μια συνταγή απαιτεί κανονικά ζυμαρικά, εσείς αλλάξτε τα με ζυμαρικά ολικής άλεσης για περισσότερες ίνες. Επίσης, μη διστάσετε να μειώσετε κατά το ήμισυ ή και να παραλείψετε εντελώς τη ζάχαρη σε ένα μαρινάρισμα, ή σε μια σάλτσα σαλάτας.

 Δεν βάζετε αρκετά μπαχαρικά και καρυκεύματα

Στις περισσότερες κουζίνες μπορεί να βρει κανείς ένα σωρό από αποξηραμένα βότανα και μπαχαρικά, αλλά συχνά ξεχνάμε να τα χρησιμοποιούμε. Αλλά τα μπαχαρικά προσθέτουν πολύ γεύση με μηδενικές θερμίδες, κάτι που μετατρέπει ένα “βαρετό” γεύμα διαίτης σε ένα πολύ νόστιμο πιάτο. Επιπροσθέτως, τα μπαχαρικά περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά, τα οποία συμβάλλουν σημαντικά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ κάποια από αυτά (όπως το πιπέρι, ο κουρκουμάς, το τζίντζερ κ.ά.) έχει αποδειχτεί πως ενισχύουν το μεταβολισμό.

Η λύση: Πειραματιστείτε με διάφορα μπαχαρικά στην μαγειρική σας. 

Το... τσιμπολόγημα όταν μαγειρεύετε

Η συνήθεια να δοκιμάζουμε και να τρώμε λίγο-λίγο από το φαγητό όσο μαγειρεύουμε προσθέτει θερμίδες καθώς συχνά δεν υπολογίζουμε αυτές τις θερμίδες όταν προσπαθούμε να ακολουθήσουμε μια δατροφή με ελεγχόμενο αριθμό θερμίδων.

Η λύση: Κόψτε μερικά λαχανικά σε ένα πιατάκι δίπλα σας και τρώτε από αυτά (λίγο αγγούρι, λίγο μαρούλι, λίγη ντομάτα κλπ) για να τσιμπολογάτε όταν είστε στην κουζίνα.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!