GOOD LIFE

Νερό: σύμμαχος του οργανισμού ή πιθανός εχθρός;

Ότι το νερό είναι απαραίτητο για τον ανθρώπινο οργανισμό δεν το αμφισβητεί κανείς. Ωστόσο ποια είναι η σωστή κατανάλωση και τι κινδύνους εγκυμονεί η ύπερκατανάλωση νερού.

Το νερό αποτελεί το κύριο συστατικό του (περίπου 70% ) του ανθρώπινου σώματος και είναι αναγκαίο για όλες τις χημικές αντιδράσεις που πραγματοποιούνται σε αυτό. Αφενός εμποδίζει  τις απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας του σώματος, αφετέρου επιτρέπει την απομάκρυνση θερμότητας με τον ιδρώτα.  Παρόλο που δεν έχει θρεπτική αξία, εντούτοις παίζει σημαντικό ρόλο στη διατροφή. Επιπλέον αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους ρυθμιστικούς παράγοντες του σωματικού βάρους. Είναι απαραίτητο για τις χημικές  διαδικασίες του μεταβολισμού και την πρόληψη της αφυδάτωσης και παίζει καθοριστικό ρόλο στον τρόπο που ο οργανισμός διαχειρίζεται τα αποθέματα λίπους.. Ο υπολογισμός της ποσότητας νερού που πρέπει να πίνουμε γίνεται με δύο τρόπους

1. Υπολογισμός αναγκών νερού υγιούς ενήλικα με την «μέθοδο της αντικατάστασης»

Μέθοδος της αντικατάστασης. Η μέση αποβολή νερού μέσω των ούρων για τους ενήλικες είναι 1,5 λίτρο την ημέρα, ενώ άλλο ένα λίτρο χάνει κανείς μέσω της αναπνοής, της εφίδρωσης και των κενώσεων. Από τα τρόφιμα παίρνουμε συνήθως το 20% της συνολικής πρόσληψης νερού – συνεπώς, εάν ένας άνθρωπος πίνει καθημερινά 2 λίτρα νερό ή άλλα ροφήματα (λίγο περισσότερο από 8 ποτήρια) και κάνει φυσιολογική διατροφή, το πιθανότερο είναι ότι θα αναπληρώνει τα χαμένα υγρά.

2. Υπολογισμός αναγκών νερού υγιούς ενήλικα με «Διατροφικές συστάσεις»

Διατροφικές συστάσεις. Το Ίδρυμα Ιατρικής (ΙΟΜ) – ο συμβουλευτικός οργανισμός των ΗΠΑ σε θέματα υγείας και Ιατρικής – συνιστά να καταναλώνουν οι άντρες κάτι λιγότερο από 3 λίτρα (περίπου 13 φλιτζάνια) υγρών την ημέρα και οι γυναίκες 2,2 λίτρα (περίπου 9 φλιτζάνια). Ανεξαρτήτως αυτών των συστάσεων, όμως, θα ξέρετε ότι πίνετε αρκετά υγρά εάν σπανίως νιώθετε δίψα και εάν ενώ το χρώμα των ούρων σας είναι διαφανές ή υποκίτρινο. Αν διψάτε πολύ και τα ούρα σας είναι κίτρινα ή σκουροκίτρινα, αυξήστε την κατανάλωση νερού.

Επίσης μπορείτε να υπολογίσετε πόσο νερό πρέπει να πίνετε με βάση το προσωπικό σας βάρος κάνοντας κλικ εδώ

Το πολύ νερό μπορεί να κάνει κακό

Ερευνητές στο Λονδίνο πιστεύουν πως η κατανάλωση σε ημερήσια διάταξη μεγάλων ποσοτήτων νερού όχι μόνο μπορεί να οδηγήσει σε νεφρικά προβλήματα αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει υπερβολική εφίδρωση, μια κατάσταση που ονομάζεται υπεριδρωσία. Εκατοντάδες ασθενείς κάθε χρόνο υποφέρουν από το πρόβλημα αυτό σε σημείο που να εξετάζουν ακόμα τη χειρουργική επέμβαση για να αφαίρεση των ιδρωτοποιών αδένων. «Αν πίνετε πολύ νερό, τα νεφρά θα πρέπει να εργαστούν ακόμη πιο σκληρά για να απαλλαγούν από αυτό το φορτίο του υγρού. Επίσης το πολύ νερό κάνει τους ανθρώπους να ιδρώνουν περισσότερο», ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Μαρκ Γουίτλεϊ, από την Κλινική Γουίτλεϊ του Λονδίνου.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!