GOOD LIFE

Μήπως τελικά οι αισθήσεις μας δεν είναι μόνο 5;

Όλοι γνωρίζουμε τις πέντε αισθήσεις (γεύση, όραση, όσφρηση, ακοή, αφή), και κάποιοι μιλούν ακόμα και για την... μεταφυσική έκτη αίσθηση, μήπως όμως οι αισθήσεις μας είναι (τουλάχιστον) οκτώ; 

Πλειάδα σύγχρονων επιστημονικών ερευνών αποδεικνύουν πως ορισμένες ανθρώπινες λειτουργίες οι οποίες κάποτε πιστευόταν ότι υπάγονταν στην αίσθηση της αφής είναι ξεχωριστές αισθήσεις. Έτσι για παράδειγμα εντοπίστηκε πως οι υποδοχείς του πόνου ανταποκρίνονται σε μηχανικές, θερμικές και χημικές δυνάμεις ή ουσίες και τις διαχωρίζουν. Άλλοι αισθητήρες αντιλαμβάνονται τον κνησμό. Υπάρχουν αποδείξεις ότι διαθέτουμε τουλάχιστον δύο είδη αισθητήρων πίεσης—έναν για ελαφρές, επιφανειακές πιέσεις και έναν άλλον για ερεθίσματα που φτάνουν σε βάθος. Το σώμα μας διαθέτει επίσης μια ευρεία ποικιλία εσωτερικών αισθήσεων, οι οποίες ανιχνεύουν τις αλλαγές που συμβαίνουν μέσα στο σώμα μας (πράγματα όπως η πείνα, η δίψα, η κούραση, ο εσωτερικός πόνος και η ανάγκη για αναπνοή ή χρήση της τουαλέτας). Σε συνεργασία με το βιολογικό μας ρολόι, οι εσωτερικοί αισθητήρες μάς κάνουν να αισθανόμαστε την κούραση στο τέλος της ημέρας ή το τζετ-λαγκ αν έχουμε ταξιδέψει αεροπορικώς διασχίζοντας μερικές ωριαίες ατράκτους. Στην πραγματικότητα, δεδομένου ότι μπορούμε να «αισθανθούμε» συνειδητά τη ροή του χρόνου, έχει γίνει η εισήγηση να προστεθεί και η αίσθηση του χρόνου στον κατάλογο των αισθήσεων.

Επίσης, έχουμε την αιθουσαία αίσθηση, δηλαδή την αίσθηση της ισορροπίας, η οποία εδρεύει στο εσωτερικό μας αφτί. Η αίσθηση αυτή ανταποκρίνεται στη βαρύτητα, στην επιτάχυνση και στην περιστροφή. Τέλος, έχουμε την κιναισθησία, η οποία μας καθιστά ικανούς να ανιχνεύουμε τη μυϊκή τάση και, ακόμη και με κλειστά μάτια, την κίνηση και τη θέση των άκρων μας.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε στο youtube ένα νέο εκπαιδευτικό βίντεο, που εξηγεί πως οι επιστήμονες προσανατολίζονται πλέον στο να θεωρούν 8 τις αισθήσεις και αναλύει τις ανακαλύψεις που έχουν γίνει στον τομέα της εξακρίβωσης του εκπληκτικού μηχανισμού με τον οποίο ο ανθρώπινος οργανισμός λειτουργεί. Το συγκεκριμένο βίντεο εστιάζει στις τρεις αισθήσεις που πολλοί δεν ξέρουν πως διαθέτει ο άνθρωπος.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!