"Νους υγιής εν σώματι υγιεί " έλεγαν οι Αρχαίοι Έλληνες και είχαν απόλυτο δίκιο
Μεγάλος αριθμός σύγχρονων επιστημονικών μελετών επιβεβαιώνουν την ευεργετική επίδραση της γυμναστικής και της εξάσκησης στην λειτουργία του εγκεφάλου. Το Indy 100 του Independent δημοσίευσε πρόσφατα μία λίστα με τους 5 τρόπους εξάσκησης που έχει αποδειχτεί επιστημονικά πως βελτιώνουν τις νοητικές λειτουργίες και άρα σας κάνουν... εξυπνότερους.
1. Γιόγκα
Έρευνα της Sara Lazar, από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ απέδειξε πως η γιόγκα μειώνει την αμυγδαλή του εγκεφάλου, την ομάδα νευρώνων που διαχειρίζεται το άγχος και το στρες. Επίσης μία έρευνα του πανεπιστημίου του Ιλλινόις έδειξε πως μετά από 20 λεπτά γιόγκα, οι φοιτητές που συμμετείχαν σε σχετικό πείραμα μπορούσαν με μεγαλύτερη ευκολία να συγκεντρωθούν και να επιλύσουν προβλήματα. Μάλιστα η ικανότητά τους να εστιάζουν καλύτερα βελτιώνονταν μισή μόλις ώρα μετά την ολοκλήρωση των ασκήσεων γιόγκα.
2. Διαλειμματική Άσκηση
Ο συγκεκριμένος τρόπος εξάσκησης βοηθά στο να περιοριστούν οι ορμές και άρα να αυξηθεί η συγκέντρωση καθώς ο εγκέφαλος δεν απασχολείται από "λιγούρες" ή άλλες επιθυμίες. Πληθώρα ερευνών έχουν αποδείξει πως η διαλειμματική προπόνηση μειώνει τους "εθισμούς" με πιο χαρακτηριστική την έρευνα του πανεπιστημίου του Πλύμουθ όπου καπνιστές μετά από τέτοια άσκηση έδειχναν πολύ μικρότερο ενδιαφέρον για τα τσιγάρα.
3. Κυκλική άσκηση
Το σύστημα της κυκλικής προπόνησης έχει επιβεβαιωθεί πως επηρεάζει μέρη του εγκεφάλου όπως ο βρεγματικός λοβός, ο προμετωπιαίος φλοιός και η παρεγκεφαλίτιδα και βοηθά στο να προσέχεις τις λεπτομέρειες, να βελτιώσεις την οπτική σου αίσθηση και την αίσθηση του χώρου και στο να μπορείς να εναλλάσεις λειτουργίες και δράσεις με μεγάλη άνεση.
4. Αεροβική
Η πιο διαδεδομένη μορφή άσκησης επηρεάζει τον ιππόκαμπο του εγκεφάλου, την εγκεφαλική δομή που έχει καθοριστικό ρόλο στις νοητικές ικανότητες που σχετίζονται με την πλοήγηση στο χώρο, τη χαρτογράφηση και τους συσχετισμούς που γίνονται στη μνήμη. Ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Ιλλινόις και του Πίτσμπουργκ βρήκαν ότι η αεροβική σωματική άσκηση επηρεάζει το μέγεθος του ιππόκαμπου και τη χωρική μνήμη στους ανθρώπους και σου επιτρέπει να είσαι λεκτικά πιο σωστός και άμεσος αλλά και να έχεις βελτιωμένη μνήμη.
5. Άρση βαρών
Η άσκηση με βάρη έχει επίσης θετικές επιδράσεις στις νοητικές λειτουργίες. Πρόσφατη έρευνα του New Scientist έδειξε πως αν κάποιος προπονείται με βάρη 1 με 2 φορές την εβδομάδα αυξάνεται η δραστηριότητα στον προμετωπιαίο φλοιό και βελτιώνεται η συνειρμική μνήμη, το εύρος της προσοχής ενώ έρευνες έχουν δείξει πως η άρση βαρών βοηθά ακόμα και στην πρόληψη εμφάνισης της νόσου του Alzheimer.