GOOD LIFE

12 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζεις για τα αιθέρια έλαια

Όλοι γνωρίζουμε τα αιθέρια έλαια και τις ιδιαίτερες ιδιότητές τους που τα κάνουν σύμμαχο τόσο στην υγεία όσο και στην ομορφιά. Υπάρχουν όμως και πράγματα που πιθανά αγνοούμε.

    1Τα αιθέρια έλαια στην πραγματικότητα, δεν είναι έλαια. Δεν περιέχουν τα λιπαρά οξέα που συνθέτουν αυτό που εμείς γνωρίζουμε και αποκαλούμε έλαιο. Πρόκειται για φυτικές ουσίες υψηλής συμπύκνωσης και μεγάλης πτητικότητας (γι αυτό ονομάστηκαν αιθέρια) που διαθέτουν ισχυρές φαρμακευτικές και καλλυντικές ιδιότητες.

    2.Τα αιθέρια έλαια έχουν ελάχιστο μοριακό βάρος, με αποτέλεσμα να απορροφώνται εύκολα από την επιδερμίδα, χωρίς ωστόσο να αποθηκεύονται στον οργανισμό.

    3.Τα αρωματικά έλαια και τα αιθέρια έλαια δεν είναι το ίδιο πράγμα. Αυτό που συνήθως είναι η σημαντικότερη διαφορά τους είναι ότι τα πρώτα είναι συνθετικής προέλευσης ενώ τα δεύτερα φυσικής.

    4.Για την παραγωγή ορισμένων αιθέριων ελαίων χρειάζονται τεράστιες ποσότητες φυτών κι αυτό δικαιολογεί την υψηλή τιμή τους. Για παράδειγμα, από 2 τόνους Βουλγάρικων τριαντάφυλλων εξάγεται μόλις 1 κιλό αιθέριου ελαίου . Αντίθετα, αρκούν 50 κιλά λεβάντας για να παραχθεί 1 κιλό αιθέριου ελαίου.

   5. Τα περισσότερα αιθέρια έλαια, λόγω της υψηλής συμπύκνωσής τους, ενδέχεται να προκαλέσουν σοβαρές δερματικές αντιδράσεις, γι αυτό και απαγορεύεται να έρθουν σε επαφή με το δέρμα αδιάλυτα. Είναι απαραίτητο να αραιώνονται πάντα σε «κανονικά» έλαια (ονομάζονται βάσεις), κηρούς, αλκοόλες ή σε οποιοδήποτε άλλον διαλύτη. Στις λιγοστές εξαιρέσεις –μπορούν δηλαδή να χρησιμοποιηθούν αδιάλυτα- συγκαταλέγονται τα αιθέρια έλαια χαμομηλιού, σανταλόξυλου, λεβάντας, tea tree και ρόδου γερανιού.

   6. Απαγορεύεται η χρήση αιθέριων ελαίων κατά τους 3 πρώτους μήνες της κύησης. Αλλά και στο υπόλοιπο της εγκυμοσύνης θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο ορισμένα είδη και με μεγάλη φειδώ.

    7.Για να ελέγξετε αν έχετε ευαισθησία σε κάποιο αιθέριο έλαιο προσθέστε μια σταγόνα σε ½ κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδου ή αμυγδαλέλαιου και τρίψτε το στο μπράτσο σας. Αν έπειτα από λίγες ώρες δεν παρατηρήσετε κάποιον ερεθισμό (κοκκινίλα ή φαγούρα) τότε μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε στην επιδερμίδα σας.

    8.Για να ελέγξετε πόσο «καθαρό» είναι το αιθέριο έλαιο που αγοράσατε, ρίξτε μια σταγόνα σε ένα χαρτόνι. Αν εξατμιστεί γρήγορα χωρίς να αφήσει λεκέ, είναι καθαρό. Αν μείνει «λαδιά» τότε είναι πιθανότατα αναμειγμένο με κάποιο κοινό έλαιο. Το τεστ δεν ισχύει για τα αιθέρια έλαια μύρου, πατσουλί, καθώς και για την ειδική κατηγορία αιθέριων ελαίων που ονομάζονται absolutes.

    9.Τα αιθέρια έλαια έχουν ζωή τουλάχιστον 5 χρόνων (μπορεί να φτάσουν και τα 10), με μοναδική εξαίρεση τα έλαια του γένους Citrus (από εσπεριδοειδή) τα οποία οξειδώνονται και χάνουν τη δύναμή τους έπειτα από 1-2 χρόνια. Θα πρέπει ωστόσο να φυλάσσονται σε σκουρόχρωμα μπουκαλάκια και να μην έρχονται σε επαφή με το φως του ήλιου, τη ζέστη και τον αέρα.

    10.Τα περισσότερα αιθέρια έλαια είναι εύφλεκτα, γι αυτό και δεν θα πρέπει ποτέ να τα αφήνετε κοντά σε φωτιά ή σε πηγές ανάφλεξης.

   11. Να θυμάστε ότι αν έχετε αλλεργία σε κάποιο φυτό που καταναλώνεται ως τροφή ή ως αφέψημα (για παράδειγμα στο φασκόμηλο) θα έχετε αλλεργία και στο αιθέριο έλαιό του.

    12.Ορισμένα αιθέρια έλαια, όπως η αγγελική, κυρίως όμως αυτά των εσπεριδοειδών (περγαμόντο, λεμόνι, λάιμ, γκρέιπφρουτ και λιγότερο το πορτοκάλι) περιέχουν φωτοτοξικά βιοχημικά στοιχεία τα οποία μπορεί να προκαλέσουν φωτοευαισθησία στο δέρμα όταν αυτό εκτεθεί στις ακτίνες UV . Θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σε μεγάλη αραίωση και κατά προτίμηση το βράδυ ή τουλάχιστον 10 ώρες πριν την έκθεσή μας στον ήλιο.

 

Πηγή: skingurus.gr

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!