WOMEN'S GUIDE

Το ξέρατε πως το jet lag επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες;

Είναι γνωστό πως το jet lag (τζετ λαγκ) προκαλεί πολλά δυσάρεστα συμπτώματα σε ανθρώπους που ταξιδεύουν με αεροπλάνο σε μεγάλες αποστάσεις στον πλανήτη.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι οι διαταραχές στον ύπνο, η κόπωση και οι πονοκέφαλοι, ωστόσο σύμφωνα με ερευνητές οι γυναίκες εμφανίζουν και ένα ακόμα σύμπτωμα: διαταραχές στην περίοδο.
Συγκεκριμένα ο  αποσυγχρονισμός που συμβαίνει στον ανθρώπινο οργανισμό όταν ξαφνικά εκτεθεί απότομα σε περισσότερο ήλιο ή βρεθεί να αλλάζει πολλές ζώνες ώρας προκαλεί μεταβολές των κιρκάδιων ρυθμών του σώματος και αυτό με τη σειρά του προκαλεί διαταραχές στα επίπεδα των ορμονών, κάτι που ειδικά στις γυναίκες προκαλεί διαταραχές στην έμμηνο ρύση. Όπως αναφέρει σε πρόσφατο δημοσίευμά του γνωστό γυναικείο περιοδικό, πολλές γυναίκες δηλώνουν πως μετά από τα συμπτώματα jet lag εμφάνισαν καθυστέρηση ημερών στην περίοδό τους, ενώ αρκετές αναφέρουν πως αλλάζει και η ροή του αίματος (αυξάνεται ή μειώνεται). Οι επιστήμονες επιβεβαιώνουν την εμφάνιση αυτών των συμπτωμάτων στις γυναίκες, ωστόσο τονίζουν πως όπως και με όλα τα συμπτώματα του jet lag, αυτά διαφέρουν πολύ από άνθρωπο σε άνθρωπο και δυστυχώς δεν έχουν να προτείνουν κάποια αγωγή για να τα αποφύγετε.

Πάντως αν σκοπεύετε φέτος το καλοκαίρι να κάνετε κάποιο πολύ μακρινό ταξίδι, ας είστε (ψυχολογικά τουλάχιστον) προετοιμασμένες για διαταραχές στον κύκλο σας και να μην ανησυχήσετε αν εμφανίστουν. Φυσικά αν η καθυστέρηση στον κύκλο σας υπερβεί τη μια εβδομάδα ή η ροή του αίματος είναι υπερβολικά έντονη, οφείλετε να επισκεφτείτε άμεσα το γυναικολόγο σας.


 

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!