GOOD LIFE

Νέα έρευνα αποκαλύπτει το μυστικό για μια ευτυχισμένη ερωτική σχέση

Πολλά έχουν ειπωθεί για το πως μπορεί κανείς να καταφέρει να είναι ευτυχισμένος σε μία σχέση αλλά μία νέα έρευνα μας δείχνει πως το μυστικό είναι πολύ απλό.

Η έρευνα που έγινε από καθηγητές ψυχολογίας αμερικανικών πανεπιστημίων με επικεφαλής τον Daniel Conroy-Beam από το πανεπιστήμιο του Τέξας δείχνει πως το μυστικό για μία υγιή χαρούμενη σχέση που θα αντέξει στον χρόνο δεν είναι ούτε η ευφυία του συντρόφου που επιλέγεις, ούτε η εξωτερική του εμφάνιση, ούτε κανένα άλλο δικό του στοιχείο αλλά όλα εξαρτώνται από αυτό που η έρευνα αποκαλεί "συντροφική αξία" του κάθε ατόμου (mate value), η οποία διαμορφώνεται σε σύγκριση με όλους τους άλλους πιθανούς συντρόφους που μπορεί να βρει ένα άτομο. Άρα δεν είναι τα ίδια αυτά καθαυτά τα στοιχεία ενός ατόμου αυτά που παίζουν ρόλο σε μία σχέση αλλά το πως τα αξιολογεί ο ερωτικός του σύντροφος συγκρίνοντάς τα με άλλους υποψήφιους συντρόφους. 
Ο καθηγητής θεωρεί πως τα προβλήματα στις σχέσεις προκύπτουν από κάτι που το αποκαλεί "mate value discrepancy" (διαφορά συντροφικής αξίας) και ανέπτυξε έναν μαθηματικό τύπο που δείχνει πως όταν θεωρείς πως ο σύντροφος που βρήκες αξίζει και κυρίως αν δεν θεωρείς πως είναι υποδεέστερος σε σχέση με το άτομό σου και τα θέλω σου τότε αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητες να συνάψεις μαζί του μία μακροχρόνια και ευτυχισμένη σχέση. Παράλληλα μειώνονται οι πιθανότητες αναζήτησης άλλων ερωτικών συντρόφων (άρα και της απιστίας) ενώ μειώνεται και το άγχος που δημιουργεί η σκέψη πώς κάπου εκεί έξω υπάρχει κάποιος καλύτερος σύντροφος για σένα (ο κύριος/α Σωστός/ή).

Ο καθηγητής εξηγεί : "οι διαφορές στην συντροφική αξία δύο ατόμων επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό το αίσθημα της ικανοποίησης που νοιώθει κανείς σε μία σχέση. Η ύπαρξη πληθώρας άλλων πιθανών συντρόφων που μπορούν να καλύψουν καλύτερα τις προτιμήσεις ενός ατόμου μειώνουν την ικανοποίηση που νοιώθει αυτό το άτομο σε μία σχέση, και αυτό παρατηρείται πιό έντονα σε ζευγάρια που έχουν επιλέξει συντρόφους με χαμηλότερη συντροφική αξία από τη δική τους".

Κοινώς η έρευνα μας δείχνει (επιστημονικά) κάτι που κατά βάθος όλοι το ξέρουμε: πως πάνω από όλα πρέπει να εκτιμάς τον σύντροφό σου και να μην νοιώθεις πως συμβιβάζεσαι σε μία σχέση και να αισθάνεσαι πως έχεις επιλέξει τον καλύτερο σύντροφο από τις πραγματικά διαθέσιμες επιλογές σου.


 

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!