Όλοι κάποια στιγμή στη ζωή μας έχουμε βιώσει έστω και έναν ανήσυχο ύπνο, όταν αναγκαστήκαμε να κοιμηθούμε σε σπίτι φίλων, σε ξενοδοχείο, σε μέσο μαζικής μεταφοράς ή ακόμα και στο ίδιο μας το εξοχικό.
Άρα η "αλλαγή" περιβάλλοντος προφανώς έχει αρνητική επίδραση στον ύπνο και σίγουρα όλοι κοιμόμαστε πιο άνετα στα δικά μας κρεβάτια. Τώρα δύο ερευνητές από το πανεπιστήμιο Brown στις ΗΠΑ εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό και διατυπώνουν μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα θεωρία.
Πρόκειται για τους Masako Tamaki και Yuka Sasaki, οι οποίοι μελέτησαν την εγκεφαλική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του ύπνου και διαπίστωσαν πως κατά τη διάρκεια του ύπνου σε άγνωστο περιβάλλον μόνο ο μισός εγκέφαλος "κοιμόταν" ενώ το άλλο μέρος του εγκεφάλου (και συγκεκριμένα το αριστερό ημισφαίριο) συνέχιζε να είναι ενεργό και σε εγρήγορση. Αυτό ονομάζεται FNE ( First Night Effect - Αποτέλεσμα της Πρώτης Νύχτας) και σύμφωνα με τα πειράματα που οι δύο ερευνητές έκαναν, οι άνθρωποι που ξάπλωναν να κοιμηθούν σε νέο περιβάλλον εμφάνιζαν κατά τη διάρκεια του ύπνου έντονη εγκεφαλική δραστηριότητα σε εξωτερικά ερεθίσματα όπως ένας σκύλος που γάβγιζε, διέλευση οχημάτων, φώτα που αναβοσβήνουν κ.λπ. . Αυτό ερμηνεύεται ως μία πιθανή αρχέγονη άμυνα του οργανισμού που προσπαθεί να είναι σε εγρήγορση για να μπορεί να αντιμετωπίσει άμεσα κάποια απειλή. Μάλιστα εξηγούν πως οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και χρόνια πως θαλάσσια θηλαστικά όπως τα δελφίνια και οι φάλαινες (αλλά και κάποια πουλιά) κάνουν ύπνο με τα ημισφαίρια του εγκεφάλου να εναλάσσονται σε εγρήγορση και εικάζουν πως πιθανά και ο άνθρωπος έχει αναπτύξει ένα τέτοιο "μίνι - σύστημα" στην εξέλιξη των ειδών.