GOOD LIFE

Η επιστήμη εξηγεί γιατί ένα χαριτωμένο κουταβάκι μπορεί να σε κάνει βίαιο

Επιστήμονες αναφέρουν πως συχνά εμφανίζονται «παράδοξες» συναισθηματικές αντιδράσεις στους ανθρώπους και προσπαθούν να τις ερμηνεύσουν.

Πρόσφατο δημοσίευμα του iflscience.com, αναφέρεται στο φαινόμενο του «Cute Aggression» έναν όρο που χρησιμοποιούν οι ερευνητές ψυχολόγοι για να περιγράψουν την επιθετικότητα και τη ροπή προς τη βία που μπορεί να προκαλέσει η θέα ενός χαριτωμένου θεάματος όπως ένα μικρό γατάκι ή ένα κουταβάκι. Για παράδειγμα ενώ χαιρόμαστε όταν βλέπουμε ένα όμορφο χαριτωμένο γατάκι, αμέσως θέλουμε να το σφίξουμε έντονα.

Οι επιστήμονες θεωρούν πως αυτός είναι ένας μηχανισμός άμυνας του οργανισμού που προσπαθεί να εξισορροπήσει την πληθώρα έντονων θετικών συναισθημάτων που γεννούν τα χαριτωμένα θεάματα, με το να δημιουργεί αυτόματα και αρνητικά συναισθήματα όπως η επιθετικότητα. Συγκεκριμένα, η πληθώρα των θετικών συναισθημάτων απαιτεί πολύ ενέργεια από τον οργανισμό και ο εγκέφαλος αυτόματα προσπαθεί να επαναρυθμίσει το νευρικό σύστημα και να "αυτοπροστατευτεί" από αυτή την υπερκατανάλωση ενέργειας.

 Σύμφωνα με  πρόσφατη έρευνα που ολοκληρώθηκε φέτος από ερευνητές του πανεπιστημίου του Yale στις ΗΠΑ, οι οποίοι και καθιέρωσαν τον όρο «Cute Aggression», υπάρχει μια ολόκληρη γκάμα παράδοξων συνδυασμών και αλληλουχίας αρνητικών και θετικών συναισθημάτων που εντοπίζεται σε διάφορες συναισθηματικές εκφάνσεις όπως τα δάκρυα από χαρά, ή το νευρικό γέλιο, τις  οποίες χαρακτηρίζουν «δίμορφες εκφράσεις».

Οι πρώτοι επιστήμονες που ασχολήθηκαν με το «Cute Aggression», είναι οι Rebecca Dyer και Oriana Aragon , που το 2012, έκαναν πειράματα με 109 συμμετέχοντες οι οποίοι κρατούσαν πλαστικό περιτύλιγμα με φυσαλίδες  και έβλεπαν εικόνες από χαριτωμένα ζωάκια αλλά και αδιάφορες εικόνες. Το πείραμα έδειξε πως οι συμμετέχοντες όταν έβλεπαν χαριτωμένα ζωάκια έσπαζαν νευρικά πολύ περισσότερες φυσαλίδες πλαστικού.

Κάτι αντίστοιχο έκαναν και οι ερευνητές του Yale με μεγαλύτερο δείγμα εκατοντάδων ατόμων που επίσης έβλεπαν χαριτωμένες και αδιάφορες εικόνες  και κλήθηκαν να καταγράψουν τα συναισθήματά τους και τις αντιδράσεις τους όπως για παράδειγμα αν αισθάνονται πως σφίγγουν σε γροθιά τα χέρια τους.

Έτσι οι ερευνητές κατάφεραν να φτιάξουν μια κλίμακα δίμορφων εκφράσεων και επανέλαβαν το πείραμα με προβολή εικόνων μωρών. Όλοι οι συμμετέχοντες σημείωσαν πολύ υψηλά νούμερα στην κλίμακα των δίμορφων εκφράσεων.

Μετά όλοι οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να λύσουν ένα πάζλ (όχι με χαριτωμένη εικόνα) και να ξανακάνουν το τεστ με τις εικόνες των μωρών. Αυτοί που είχαν εκδηλώσει αρχικά πιο έντονα τα «Cute Aggression» στοιχεία, αυτή τη φορά αποκαλύφθηκε πως δεν βίωσαν στον ίδιο βαθμό ή καθόλου το αρχικό κύμα «θετικών» συναισθημάτων. 

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!