GOOD LIFE

Νέο γκάλοπ έδειξε πόσοι... θέλουν σεξ ακόμα και αν είναι άνω των 70 ετών

Αν και ακούγεται συχνά η φράση "ο έρωτας χρόνια δεν κοιτά" οι περισσότεροι θεωρούν πως οι ηλικιωμένοι δεν είναι σεξουαλικά ενεργοί και πως μικρό ποσοστό ατόμων άνω των 60 - 70 ετών ασχολείται με το κεφάλαιο σεξ και έχει σχετικές ορμές και επιθυμίες. Αλλά αυτό είναι μεγάλος... μύθος και το αποδεικνύει μια πρόσφατη δημοσκόπηση.

Ειδικότερα, σε νέο γκάλοπ που έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 53% των Βρετανών άνω των 75 ετών που ερωτήθηκαν δήλωσαν ότι θέλουν να παραμείνουν σεξουαλικά ενεργοί όσο μεγαλώνουν. Παρόμοια ήταν και η επιθυμία που παρατηρήθηκε και στις αμέσως επόμενες μικρότερες ηλικίες -66 έως 74 ετών- με το 51% να θέλει να συνεχίσει τις ερωτικές περιπτύξεις. Το ποσοστό αυτό ήταν ακόμα πιο αυξημένο μεταξύ των 55 έως 65 ετών, σκαρφαλώνοντας στο 62%.

Το ίδιο ερωτικό πνεύμα επιθυμούν να κρατήσουν και οι σημερινοί 20ρηδες -γενιά Ζ- εκφράζοντας την πρόθεση να μην σταματήσουν τις ερωτικές συνευρέσεις ούτε στην τρίτη ηλικία, σε ποσοστό 61%.

Για τη διεξαγωγή της έρευνας, ερωτήθηκαν περισσότεροι από χίλιοι ενήλικες όλων των ηλικιών. Οι άνδρες ήταν πιο πρόθυμοι να παραμείνουν σεξουαλικά ενεργοί κατά το γήρας (74%), σε σύγκριση με τις γυναίκες (49%). Η πλειοψηφία των ατόμων ανεξάρτητα από την ηλικιακή ομάδα δήλωσε ότι θεωρούσε πως η σεξουαλική πράξη θα βοηθούσε στην ψυχική τους υγεία, όταν θα γερνούσαν.

Άλλωστε, έχει αποδειχθεί και από διαφορετικές μελέτες στο παρελθόν ότι το σεξ και η οικειότητα ανάμεσα στο ζευγάρι βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς μας, μειώνουν το άγχος και βελτιώνουν την ψυχική υγεία ανακουφίζοντας τα συναισθήματα κατάθλιψης και άγχους.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας φροντίδας ηλικιωμένων, Martin Jones, υποστήριξε ότι η έρευνα στο σύνολό της δείχνει ότι η κοινωνία πρέπει να επανεξετάσει τι περιμένει από τους ηλικιωμένους: «Οι ηλικιωμένοι γερνούν όλο και πιο ευνοϊκά, αυξάνοντας την προθυμία για έναν πιο ενεργό τρόπο ζωής. Η ηλικία είναι μια βιολογική πραγματικότητα, αλλά και μια κοινωνική κατασκευή. Οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να περιορίζονται από αυτήν με τον τρόπο που περιορίζονταν κάποτε. Η εικόνα των συνταξιούχων που μένουν μπροστά από την τηλεόραση μάλλον θα πρέπει να αναθεωρηθεί» επισημαίνει.

Οι προκλήσεις του γήρατος 

Διαφορετικά είναι τα εμπόδια που μπορούν να σταθούν στην πορεία προς την κρεβατοκάμαρα για τους ηλικιωμένους, όπως τα προβλήματα υγείας. Από τη μία, οι άνδρες αντιμετωπίζουν συχνότερα ζητήματα στυτικής δυσλειτουργίας, ενώ οι γυναίκες, από την άλλη, έχουν να διαχειριστούν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και τις ορμονικές και οργανικές αλλαγές που συντελούνται στο σώμα. Άλλα προβλήματα που είναι κοινά και για τα δύο φύλα, όπως η αρθρίτιδα, θα μπορούσαν να επηρεάσουν εξίσου τη σεξουαλική πράξη.

Επιπλέον, οι σεξουαλικά δραστήριοι 65ρηδες πληρώνουν και το τίμημα των ΣΜΝ. Μια μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Healthy Longevity, διαπίστωσε ότι η επίπτωση του ιού HIV και άλλων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων μεταξύ ατόμων ηλικίας 60 έως 89 ετών αυξάνεται σε ορισμένες περιοχές του κόσμου. Η μεγαλύτερη διασπορά παρατηρήθηκε στην ανατολική Ευρώπη, στην κεντρική Ασία και σε περιοχές του Ειρηνικού της Ασίας με υψηλό εισόδημα. Όπως σημείωσαν οι ερευνητές, πρόκειται για μια ανησυχητική τάση.

Πηγή: ygeiamou.gr

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!