GOOD LIFE

Μήπως καταναλώνετε υπερβολικά πολύ αλάτι; Πώς θα το καταλάβετε

Το αλάτι, είναι ίσως το πιο δημοφιλές υλικό που είναι παρόν σχεδόν σε όλα τα γεύματα και τις τροφές, ενώ εκτός από την προσθήκη αλατιού που κάνουμε μόνοι μας για να ενισχύσουμε τη γεύση κάποιων πιάτων, το αλάτι, υπάρχει σε πολλές τροφές ούτως ή άλλως. Πως όμως θα καταλάβει κανείς αν... υπερβάλλει στην κατανάλωση αλατιού.

Όπως διαβάζουμε στo vita.gr αυτό που αποκαλούμε μαγειρικό αλάτι αποτελείται κατά 60% από χλώριο και κατά 40% από νάτριο, ένα μέταλλο το οποίο είναι απαραίτητο για το σώμα μας.

Το νάτριο είναι απαραίτητο έτσι ώστε τα νεύρα μας και οι μύες μας να λειτουργούν στο βέλτιστο. Σε συνδυασμό και με το χλώριο, βοηθούν το σώμα μας να κρατάει μια σωστή ισορροπία νερού και μετάλλων.

Ωστόσο, γνωρίζουμε καλά, ότι η υπερβολική κατανάλωση αλατιού μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία μας, καθώς προκαλεί υψηλή αρτηριακή πίεση, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Αυξημένος είναι επίσης και ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του στομάχου. Μάλιστα σύμφωνα με έρευνα τα άτομα που καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα αλατιού φαίνεται να έχουν διπλάσιες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου στο στομάχι.

Πόσο αλάτι πρέπει να τρώμε καθημερινά

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας δεν πρέπει να καταναλώνουμε παραπάνω από 2.000mg αλατιού σε καθημερινή βάση, δηλαδή περίπου 5γρ.

Ωστόσο είναι αρκετά δύσκολο να ελέγχετε την κατανάλωσή του, ειδικά με το κρυμμένο αλάτι που βρίσκεται στα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Αυτό όμως που μπορείτε να κάνετε είναι να εντοπίζετε τα σημάδια που φανερώνουν ότι μάλλον καταναλώνετε πολύ και ότι ήρθε η ώρα να γίνετε πιο ενσυνείδητοι στην κατανάλωση του.

Τα σημάδια που φανερώνουν υπερβολική κατανάλωση αλατιού
Είστε φουσκωμένοι

Αν αισθάνεστε υπερβολικό φούσκωμα, κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς, ή αν νιώθετε τα δάχτυλα σας και τα πόδια σας πρησμένα μπορεί να σημαίνει ότι καταναλώνετε πολύ αλάτι, το οποίο διαταράσσει την ισορροπία των υγρών στο σώμα σας.

Όταν υπάρχει περίσσεια νατρίου, το σώμα κατακρατεί νερό, προκαλώντας έτσι διόγκωση των ιστών.

Διψάτε πολύ

Μετά από ένα γεύμα γεμάτο αλάτι, μπορεί να αισθάνεστε την ανάγκη να πιείτε πολύ νερό και υπάρχει μια πολύ συγκεκριμένη εξήγηση για αυτό.

Η περίσσεια πρόσληψη νατρίου αφαιρεί νερό από τα κύτταρα σας οδηγώντας έτσι σε μεγαλύτερη ανάγκη για πρόσληψη νερού.

Η κατανάλωση νερού μπορεί να βοηθήσει στην εξουδετέρωση του νατρίου, διορθώνοντας την αναλογία νατρίου-νερού. Ως φυσικό επακόλουθο, οι επισκέψεις σας στην τουαλέτα θα είναι πιο συχνές.

Είναι αυξημένη η αρτηριακή σας πίεση

Ένα γεύμα πλούσιο σε αλάτι μπορεί επίσης να προκαλέσει τη ροή μεγαλύτερου όγκου αίματος μέσα από τα αιμοφόρα αγγεία και τις αρτηρίες σας.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προσωρινή αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Ωστόσο είναι σημαντικό να αναφερθεί πως μερικά άτομα είναι πιο ανθεκτικά στο αλάτι και μερικά πιο ευαίσθητα, κάτι που εξαρτάται από τα γονίδια και τις ορμόνες του κάθε ατόμου και μπορεί να μην παρουσιάσουν όλοι αυξημένη αρτηριακή πίεση.

Έχετε πονοκέφαλο

Ως αποτέλεσμα της αυξημένης αρτηριακής πίεσης από την υπερβολική πρόσληψη αλατιού, μπορεί να εμφανίσετε ακόμη και πονοκέφαλο.

Τα αυξημένα επίπεδα νατρίου στην κυκλοφορία του αίματος μπορεί να προκαλέσουν συστολή και ακανόνιστη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, οδηγώντας σε πονοκεφάλους ή ημικρανίες.

Εάν αντιμετωπίζετε συχνά πονοκεφάλους, ιδίως μετά την κατανάλωση αλμυρών τροφών, ίσως αξίζει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να μειώσετε την πρόσληψη αλατιού για να δείτε αν τα συμπτώματα θα μειωθούν.

Νιώθετε κόπωση

Οι ηλεκτρολύτες, όπως το νάτριο και το κάλιο, διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη ρύθμιση της ισορροπίας των υγρών, της νευρικής λειτουργίας και των μυϊκών συσπάσεων.

Όταν τα επίπεδα νατρίου είναι πολύ υψηλά, μπορεί να διαταραχθεί αυτή η ισορροπία, με αποτέλεσμα να αισθάνεστε εξαντλημένοι και χωρίς ενέργεια.

Ανέβηκε ο αριθμός στη ζυγαριά

Αν ξαφνικά το νούμερο στη ζυγαριά σας ανέβηκε, τότε το αλάτι μπορεί να είναι ο ένοχος. Η αύξηση αυτή οφείλεται στην κατακράτηση νερού που κάνει ο οργανισμός εξαιτίας της υπερβολικής κατανάλωσης αλατιού.

Εύκολοι τρόποι να μειώσετε την κατανάλωση αλατιού

Αν έχετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα ή αν απλά θέλετε να είστε προσεκτικοί με την διατροφή σας, τότε οι παρακάτω συμβουλές θα σας φανούν χρήσιμες. 

  • Μειώστε το αλάτι την ώρα της μαγειρικής.
  • Επιλέξτε να προσθέσετε μπαχαρικά στα γεύματά σας όταν μαγειρεύετε για να δώσετε μια επιπλέον ένταση στην γεύση χωρίς την χρήση αλατιού.
  • Να προτιμάτε φρέσκα/ ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα.
  • Να επιλέγετε προϊόντα με χαμηλό νάτριο (λιγότερο από 120mg/100g νατρίου).
  • Περιορίστε τις σάλτσες στα γεύματά σας.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!