Με την επιστήμη της διατροφής συνεχώς να εξελίσσεται και το διαδίκτυο να κατακλύζεται από νέες διατροφικές πληροφορίες, πλέον κυκλοφορούν πολλοί μύθοι σχετικά με την απώλεια βάρους.
Σε άρθρο στο ygeiamou.gr η Φλώρα Λουκιανού (Κλινική Διαιτολόγος-Αθλητική Διατροφολόγος) καταρρίπτει κάποιους... μύθους για το κεφάλαιο διατροφή και αδυνάτισμα.
1ος Μύθος: «Πρέπει να κόψω το βραδινό γεύμα για να αδυνατίσω»
Το βραδινό γεύμα είναι το πρώτο πράγμα που κατηγορεί κάποιος με αυξημένο σωματικό βάρος. Όμως, το βραδινό αποτελεί μέρος μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής και αποτελεί περίπου το 25% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων που προσλαμβάνουμε. Ιδανικά, συστήνεται να καταναλώνουμε το βραδινό μας περίπου 2-3 ώρες πριν τον ύπνο ή τουλάχιστον σε συγκεκριμένες ώρες κάθε βράδυ, για να μην αποσυντονίζεται ο κιρκάδιος ρυθμός του οργανισμού, δηλαδή το βιολογικό του ρολόι. Ο σημαντικότερος παράγοντας για τη διαχείριση του βάρους είναι η ποιότητα και η ποσότητα του φαγητού που τρώμε κατά τη διάρκεια της ημέρας και όχι κάποιο μεμονωμένο τρόφιμο ή γεύμα.
2ος Μύθος: «Οι υδατάνθρακες παχαίνουν»
Οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητοι στη διατροφή μας. Είναι ένα βασικό θρεπτικό συστατικό που αποτελεί τη βάση της Μεσογειακής πυραμίδας και είναι η κύρια πηγή ενέργειας του οργανισμού. Ειδικά οι σύνθετοι υδατάνθρακες, που βρίσκονται στα όσπρια, το ψωμί ολικής αλέσεως, το καστανό ρύζι, τη βρώμη, τα φρούτα και τα λαχανικά, είναι πολύ σημαντικοί για την καλή λειτουργία του οργανισμού και του εντέρου. Καλό είναι να αποφεύγουμε τους απλούς υδατάνθρακες, δηλαδή τη ζάχαρη και το λευκό αλεύρι. Επομένως, αν έχουμε τους υδατάνθρακες στη διατροφή μας ως μέρος ενός ισορροπημένου προγράμματος, σίγουρα δεν θα αυξήσουν το βάρος μας.
3ος Μύθος: «Για να χάσω βάρος, πρέπει να πεινάσω»
Δεν υπάρχει καμία μελέτη που να υποστηρίζει ότι για μια πετυχημένη απώλεια βάρους, είναι απαραίτητο να πεινάσουμε. Η παράλειψη γευμάτων και σνακ οδηγεί σε έντονη πείνα και τελικά ευερεθιστότητα, κόπωση και απογοήτευση. Όλα αυτά θα οδηγήσουν σε διακοπή της δίαιτας και της προσπάθειας, ενώ επίσης θα επιβραδύνουν και τον μεταβολισμό μας. Ένα ισορροπημένο και σωστά σχεδιασμένο πρόγραμμα διατροφής, προσφέρει στον οργανισμό τις κατάλληλες ποσότητες θρεπτικών συστατικών, υγρών και φυτικών ινών για να καλύψει το αίσθημα της πείνας και να μειώσει αποτελεσματικά το βάρος μας.
4ος Μύθος: «Όταν ξεφεύγω διατροφικά, μια δίαιτα αποτοξίνωσης θα με επαναφέρει»
Δεν υπάρχουν τροφές ή ειδικές δίαιτες που μπορούν να αποτοξινώσουν τον οργανισμό. Συνήθως, ως δίαιτες αποτοξίνωσης θεωρούνται οι δίαιτες που προτείνουν την κατανάλωση αποκλειστικά μιας κατηγορίας τροφίμων για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα η κατανάλωση μόνο σούπας ή σαλάτας ή φρούτων ή ο αποκλεισμός μεγάλης ποικιλίας τροφίμων από τη διατροφή. Αυτές οι αυστηρές διατροφές όμως, δεν έχουν τη δυνατότητα να αποτοξινώσουν τον οργανισμό. Η αποτοξίνωση γίνεται μόνο από τα κατάλληλα όργανα του σώματος, όπως το συκώτι, τους νεφρούς και το έντερο και δεν υπάρχει λόγος να καταφεύγουμε σε τέτοιες λύσεις.
5ος Μύθος: «Η διατροφή χωρίς γλουτένη βοηθάει στην απώλεια βάρους»
Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στα δημητριακά, όπως το σιτάρι, το κριθάρι, η σίκαλη και τα προϊόντα τους. Ορισμένα άτομα εμφανίζουν δυσανεξία στη γλουτένη και είναι σημαντικό να την αφαιρούν από τη διατροφή τους. Όμως, δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι μια διατροφή χωρίς γλουτένη σε άτομα που δεν εμφανίζουν δυσανεξία, βοηθάει στην απώλεια βάρους. Ο λόγος που υποστηρίζεται ότι οι δίαιτες χωρίς γλουτένη βοηθούν στην απώλεια βάρους είναι επειδή αφαιρούνται τρόφιμα όπως τα δημητριακά, τα ζυμαρικά, το ψωμί και τα γλυκά που είναι πλούσια σε θερμίδες. Από την άλλη, έχει φανεί ότι μια διατροφή χωρίς γλουτένη μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε αύξηση βάρους, ανάλογα με την ποσότητα και την ποιότητα των τροφίμων που καταναλώνονται συνολικά.