WOMEN'S GUIDE

Βαφή μαλλιών και καρκίνος: Πώς συνδέονται; Η επιστήμη απαντά

Διάφορες μελέτες όλα αυτά τα χρόνια έχουν διερευνήσει πιθανές συνδέσεις μεταξύ βαφής μαλλιών και διαφορετικών τύπων καρκίνου

Το να θέλετε να βάψετε τα μαλλιά σας σε ένα διαφορετικό χρώμα δεν είναι κάτι καινούργιο. Άλλωστε η βαφή μαλλιών βρήκε τον δρόμο της προς στα κεφάλια των ανθρώπων ήδη στην αρχαία Ελλάδα.

Αλλά ενώ ο στόχος να αποκτήσετε μια νέα εμφάνιση υπάρχει εδώ και πολλές χιλιετίες, η μέθοδος έχει σίγουρα αλλάξει. Τα φυσικά συστατικά πίσω από αυτές τις παλιές μεθόδους βαφής έχουν αντικατασταθεί σε μεγάλο βαθμό από χημικές ουσίες – συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.

Μπορεί λοιπόν αυτό να σημαίνει ότι οι σύγχρονες βαφές μαλλιών είναι επιβλαβείς για την υγεία; Η ογκολόγος ακτινοβολίας Chirag Shah, και ιατρική ογκολόγος Tiffany Onger, από την Κλινική του Κλίβελαντ απαντούν.

Τι περιέχει η βαφή μαλλιών;

Η αλλαγή του χρώματος των μαλλιών δεν είναι εύκολη, καθώς μπορεί να χρειαστούν περισσότερες από 5.000 χημικές ουσίες που περιέχονται στη βαφή μαλλιών για να γίνει σωστά η δουλειά.

Η λίστα περιλαμβάνει γνωστές καρκινογόνες ουσίες ή ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο. Αυτές οι χημικές ουσίες μπορούν να διαταράξουν τις δράσεις και τα επίπεδα των ορμονών στο σώμα και να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου, λέει η Δρ. Shah. Όσον αφορά τα χημικά, περιλαμβάνουν αρωματικές αμίνες, 3-αμινο-4-μεθοξυανιλίνη, 2-νιτρο-4-αμινοανιλίνη και 3-νιτρο-4-υδροξυανιλίνη.

Οι μόνιμες βαφές μαλλιών, που αποτελούν περίπου το 80% αυτών που κυκλοφορούν στην αγορά, έχουν συνήθως περισσότερες χημικές ουσίες από τις ημιμόνιμες και προσωρινές βαφές μαλλιών. Επίσης, οι πιο σκούρες βαφές μαλλιών έχουν συχνά υψηλότερες συγκεντρώσεις χημικών και καρκινογόνων ουσιών.

Βαφή μαλλιών και καρκίνος: Πώς συνδέονται

Διάφορες μελέτες όλα αυτά τα χρόνια έχουν διερευνήσει πιθανές συνδέσεις μεταξύ βαφής μαλλιών και διαφορετικών τύπων καρκίνου, όπως:

  • Καρκίνος της ουροδόχου κύστης.
  • Καρκίνος του μαστού.
  • Λέμφωμα Non Hodgkin.
  • Λευχαιμία.
  • Καρκίνος του δέρματος (βασικοκυτταρικό καρκίνωμα).
  • Καρκίνος της μήτρας.

«Υπάρχουν προφανείς ανησυχίες. Η πραγματικότητα είναι ότι οι άνθρωποι εφαρμόζουν βαφές μαλλιών στο τριχωτό της κεφαλής τους και γνωρίζουμε ότι αυτές οι βαφές μαλλιών περιλαμβάνουν χημικές ουσίες. Γι’ αυτό έχει γίνει τόση έρευνα», λέει g Δρ. Onger.

Τα αποτελέσματα αυτών των μελετών ήταν μικτά, καθώς βρέθηκαν ορισμένες συσχετίσεις. Αλλά γενικά, ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχουν καθορίσει ότι η προσωπική χρήση της βαφής μαλλιών δεν μπορεί να ταξινομηθεί ως προς την καρκινογένειά της για τον άνθρωπο.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η IARC διαπίστωσε αυξημένο κίνδυνο για κομμωτές ή κουρείς που έρχονται σε συχνότερη επαφή με βαφές μαλλιών. Ο οργανισμός κατέταξε αυτό το είδος της έκθεσης στην εργασία ως πιθανώς καρκινογόνο.


Καρκίνο της ουροδόχου κύστης

Οι περισσότερες μελέτες δεν έχουν εντοπίσει αύξηση του κινδύνου καρκίνου της ουροδόχου κύστης για όσους βάφουν τα μαλλιά τους, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου. Ωστόσο, έχουν διατυπωθεί ορισμένες ανησυχίες σχετικά με τη χρήση μόνιμης βαφής μαλλιών.

Τα επίπεδα κινδύνου για καρκίνο της ουροδόχου κύστης φαίνεται να αυξάνονται εάν η εργασία σας σας φέρνει τακτικά σε επαφή με βαφές μαλλιών.

Καρκίνος του μαστού

Μια σχετικά μεγάλη μελέτη των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας της Αμερικής το 2019 εξέτασε τη σχέση μεταξύ του καρκίνου του μαστού και της χρήσης βαφής μαλλιών και χημικών ισιωτικών μαλλιών. Στη μελέτη συμμετείχαν περισσότερες από 45.000 γυναίκες.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι:

Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούσαν τακτικά μόνιμη βαφή μαλλιών είχαν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού από εκείνους που δεν το έκαναν. (Δεν παρατηρήθηκε διακύμανση ανά συχνότητα χρήσης.)
Οι μαύρες γυναίκες μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο από τις λευκές γυναίκες. Υπήρχε 45% αυξημένος κίνδυνος στις μαύρες γυναίκες σε σύγκριση με 7% αυξημένο κίνδυνο στις λευκές γυναίκες.

Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι η ημιμόνιμη βαφή μαλλιών μπορεί επίσης να επηρεάσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Είναι ενδιαφέρον ότι η Μελέτη Αδελφών έδειξε μικτά αποτελέσματα σχετικά με τη χρήση.

Ενώ η ημιμόνιμη βαφή δεν συνδέθηκε με υψηλότερο κίνδυνο συνολικά, όσοι χρησιμοποιούσαν οι ίδιοι ημιμόνιμη βαφή -χωρίς τη βοήθεια επαγγελματία κομμωτή- είχαν συσχετισμό με κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Όσον αφορά τα χημικά ισιωτικά μαλλιών, η μελέτη διαπίστωσε αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. (Μερικά από αυτά τα ισιωτικά περιέχουν φορμαλδεΰδη, ένα γνωστό καρκινογόνο.)

Η χρήση ισιωτικού τους 12 μήνες πριν από την εγγραφή στη μελέτη συσχετίστηκε με 18% υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Η συχνότερη χρήση έφερε επίσης υψηλότερο κίνδυνο. Για παράδειγμα, όσοι χρησιμοποιούσαν ισιωτικά κάθε πέντε έως οκτώ εβδομάδες είχαν 31% υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Άλλοι καρκίνοι

Το «μη στατιστικά σημαντικό» συνοψίζει μεγάλο μέρος των ερευνητικών αποτελεσμάτων που αφορούν τη βαφή μαλλιών και τον κίνδυνο άλλων μορφών καρκίνου, όπως το λέμφωμα non-Hodgkin, η λευχαιμία και ο καρκίνος της μήτρας.

Πρέπει να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε βαφή μαλλιών;

Κάθε μέρα, εκτίθεστε σε πολλά πράγματα που είναι πιθανοί παράγοντες κινδύνου για καρκίνο. Η βαφή μαλλιών είναι μόνο ένα από αυτά, λένε οι ειδική της Κλινικής του Κλίβελαντ.

Εάν ανησυχείτε για τον κίνδυνο καρκίνου, εξετάστε όλους τους παράγοντες κινδύνου όταν λαμβάνετε αποφάσεις. Μιλήστε με τον γιατρό σας σχετικά με τον τρόπο ζωής σας, το σπίτι και το εργασιακό σας περιβάλλον και το οικογενειακό ιστορικό, ώστε να αποφασίσετε τι είναι καλύτερο για εσάς.

Η βαφή μαλλιών μπορεί σίγουρα να είναι μέρος αυτής της συζήτησης -αλλά δεν πρέπει να είναι το μόνο.

 

Πηγή: oloygeia.gr

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!