GOOD LIFE

True story: Πέθανε με καρκίνο αλλά δεν είχε ο ίδιος καρκίνο

Μια ακόμη σπάνια ιατρική περίπτωση παρουσιάστηκε στο ιατρικό περιοδικό New England Journal of Medicine. 

Αφορά την περίπτωση ενός άνδρα από την Κολομβία, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 41 ετών, ο οποίος είχε διαγνωστεί με τον ιό HIV από το 2006. Ο άνδρας δεν έπαιρνε τα φάρμακά του και το 2013 άρχισε να εμφανίζει συμπτώματα όπως κούραση, πυρετό, απώλεια βάρους και βήχα για πολλούς μήνες. Παράλληλα οι εξετάσεις αίματος έδειχναν  πολύ χαμηλά αιμοπετάλια και κύτταρα που έφεραν τον ιό. Περεταίρω ιατρικές εξετάσεις αποκάλυψαν πως ο άνδρας έφερε και το παράσιτο Hymenolepis nana (είδος του σκουληκιού ταινία - κεντρική φωτό).

Η αξονική αποκάλυψε πως οι πνεύμονές του ήταν γεμάτοι με όγκους με διάμετρο από 0.4 μέχρι 4.4 εκατοστά, ενώ εντόπισαν εστίες και στο συκώτι του. Ο άνδρας έφυγε από το νοσοκομείο μετά τις βιοψίες και του δόθηκε φαρμακευτική αγωγή τόσο για τον ιό HIV, όσο και για το παράσιτο της ταινίας. Όμως η κατάστασή του επιδεινώθηκε και επέστρεψε στο νοσοκομείο για περαιτέρω εξετάσεις.

Τότε αποκαλύφθηκε πως τα καρκινικά κύτταρα ήταν ιδιαίτερα επιθετικά μεγάλωναν πολύ γρήγορα και δημιουργούσαν ακανόνιστους όγκους. Όμως αυτά τα κύτταρα (απεικονίζονται στην κάτω φωτογραφία) ήταν πολύ μικρά σε σύγκριση με τα συνήθη ανθρώπινα κύτταρα (ήταν περίπου 10 φορές μικρότερα) και προβλημάτισαν τους γιατρούς.

Δείγμα των καρκινικών κυττάρων δόθηκε για επιπλέον εξετάσεις DNA και αποκαλύφθηκε πως τα καρκινικά κύτταρα περιείχαν DNA του Hymenolepis nana. Δυστυχώς ο άνδρας πέθανε 72 ώρες μετά την ανακάλυψη των γιατρών.

Οι επιστήμονες  μελετώντας την ανάλυση των κυττάρων των καρκινικών όγκων σε σύγκριση με τα κύτταρα ενός υγειούς σκουληκιού Hymenolepis nana, διαπίστωσαν αλλοιώσεις σε τρία γονίδια. Αυτά τα γονίδια είναι ίδια με τα ανθρώπινα γονίδια των οποίων οι αλλοιώσεις θεωρούνται υπεύθυνες για την εμφάνιση καρκίνου.  

Ο καθηγητής Dr Peter Olson που έγραψε την σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε δήλωσε στο IFLScience, πως αυτή είναι η πρώτη φορά πως διαπιστώνουν ομοιότητες στην καρκινογένεση μεταξύ ανθρώπινων κυττάρων και αυτών που ανήκουν σε κάποιο ασπόνδυλο είδος. 

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!