GOOD LIFE

True story: Τεστ πατρότητας έδειξε πως ο πατέρας ενός παιδιού είναι ο αγέννητος θείος του

Μπερδευτήκατε; Και όμως πρόκειται για πραγματικό, σπάνιο στα ιατρικά δεδομένα, περιστατικό ανθρώπινης «χίμαιρας», δηλαδή ανθρώπου που φέρει δύο διαφορετικά γονιδιώματα στο DNA του.

Όλα ξεκίνησαν όταν ένα ζευγάρι Αμερικανών που αντιμετώπιζαν προβλήματα στο να συλλάβουν παιδί αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε κλινική γονιμότητας και να κάνουν σπερματέγχυση. Η σπερματέγχυση ήταν επιτυχημένη και λίγους μήνες μετά γεννήθηκε ο γιος τους.

Ενώ το παιδί ήταν υγιέστατο οι γονείς προβληματίστηκαν όταν πληροφορήθηκαν πως η ομάδα αίματος του παιδιού τους ήταν Α, μολονότι και οι δύο γονείς ανήκουν στην ομάδα αίματος ΑΒ. Αρχικά φοβήθηκαν πως έγινε κάποιο λάθος με το σπέρμα του συζύγου στην κλινική και για αυτό έκαναν ένα τεστ πατρότητας το οποίο βγήκε αρνητικό. Για να βεβαιωθούν έκαναν και δεύτερο τεστ πατρότητας το οποίο ήταν επίσης αρνητικό. Τότε αποφάσισαν να στραφούν νομικά κατά της κλινικής, η οποία όμως απέκλειε από την μεριά της το ενδεχόμενο λάθους, καθώς το μόνο άλλο δείγμα σπέρματος που είχαν βελτιώσει στα εργαστήριά τους εκείνη την ημέρα ήταν ενός αφροαμερικανού, και αν είχε γίνει λάθος αυτό θα είχε φανεί στο χρώμα των παιδιών που γεννήθηκαν.

Ο δικηγόρος του ζευγαριού ζήτησε την επιστημονική γνώμη του Barry Starr, που είναι επικεφαλής του τμήματος γενετικής του πανεπιστημίου του Stanford, ο οποίος και τους σύστησε να κάνουν ένα πιο εξειδικευμένο τεστ.

Για να κάνουν το νέο τεστ πήραν δείγμα DNA από το μάγουλο του πατέρα (όπως έγινε και στα δύο πρώτα τεστ πατρότητας) αλλά και από το σπέρμα του άνδρα και συνέκριναν τα δύο δείγματα με το DNA του παιδιού. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά, αφού το δείγμα από το μάγουλο δεν ταυτίζονταν , όμως ταυτίζονταν εν μέρει, το δείγμα από το σπέρμα. Το δείγμα του σπέρματος του πατέρα είχε κατά 90% γονιδίωμα ίδιο με αυτό του μάγουλου και διαφορετικό από αυτό του παιδιού, αλλά και ένα 10 % γονιδίωμα που ταυτίζονταν με αυτό του παιδιού του.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής Starr αυτό συνέβη γιατί πρόκειται για μια σπάνια περίπτωση «ανθρώπινης χίμαιρας». Ο Starr λέει πως συχνά γονιμοποιούνται πάνω από ένα ωάρια στην μήτρα, ακόμα και όταν δεν έχουμε πολλαπλή κύηση. Σπανίως όμως δύο γονιμοποιημένα ωάρια ενώνονται και μεγαλώνουν ως ένα έμβρυο. Σε αυτή τη σπάνια περίπτωση ανήκει ο πατέρας του παιδιού. Άρα στην ουσία ο γιος του είναι κυρίως γιος του αγέννητου δίδυμου αδελφού του. Και το παιδί έχει προκύψει από την μίξη του DNA του πατέρα του και του αγέννητου θείου του.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!