GOOD LIFE

Λιονταρόψαρο: Η νέα απειλή για το Αιγαίο και τις θάλασσες της Κύπρου

Η επιστημονική του ονομασία είναι Pterois miles και ενώ είναι ένα όμορφο και εντυπωσιακό ψάρι, η άφιξή του στη Μεσόγειο απειλεί και τις κυπριακές και τις ελληνικές θάλασσες.

Το λιονταρόψαρο εικάζεται πως ευθύνεται για τον αφανισμό πολλών ενδημικών ειδών στις θάλασσες όπου εμφανίζεται ως μετανάστης, με πιο χαρακτηριστικό το παράδειγμα των ακτών της Καραϊβικής. Πρόκειται για ένα αδηφάγο ψάρι που τρώει ό,τι ζει κοντά σε βράχια και διαθέτει την ικανότητα να φάει 30 φορές το μέγεθος του στομαχιού του. Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι μπορεί να μειώσει την παρουσία μικρών ψαριών σε έναν ύφαλο κατά 90% μέσα σε μόλις 5 εβδομάδες.
Το λιονταρόψαρο ζει κανονικά στον Ινδικό ωκεανό αλλά πέρασε μέσω της Διώρυγας του Σουέζ και στη Μεσόγειο, για αυτό και θεωρείται λεσεψιανός μετανάστης (έτσι ονομάζονται τα είδη που πέρασαν στην Μεσόγειο από τη διώρυγα που κατασκεύασε ο Γάλλος μηχανικός Φερδινάρδος ντε Λεσέψ).
Πλέον πληθαίνουν οι θεάσεις στους σε θάλασσες στην Κύπρο, την Ελλάδα, τον Λίβανο κ.ά. Όπως αναφέρει σε σχετικό του άρθρο το ethnos.gr η πρώτη αναφορά έγινε το 1991 στις  ακτές του Ισραήλ. Φέτος το καλοκαίρι, στο Διαδίκτυο, παρέλασαν φωτογραφίες του είδους από τα νερά της Κύπρου, ενώ τον περασμένο Ιούλιο καταγράφηκε η παρουσία του στις ανατολικές ακτές της Ρόδου, με δύο επιβεβαιωμένες αναφορές μέχρι σήμερα. Η αλήθεια είναι ότι οι επιστήμονες περίμεναν την άφιξή του και στις θάλασσές μας καθώς είναι είδος που μπορεί να επιβιώσει και σε πολύ χαμηλότερες θερμοκρασίες από αυτές που επικρατούν στην Ερυθρά Θάλασσα, μέχρι και στους 100C.
Το άρθρο αναφέρει ότι το ψάρι είναι δηλητηριώδες και πως έχει παρατηρηθεί ότι όταν ενοχλείται από καταδύτες, ανοίγει διάπλατα τα πτερύγιά του και κάνει βίαιες κινήσεις επίθεσης. Το δηλητήριό του παύει να είναι ενεργό εφόσον το ψάρι θανατωθεί. Ποτέ δεν το πιάνουμε με τα χέρια αν έχει πιαστεί σε δίχτυ ή πετονιά.
Τέλος το άρθρο τονίζει πως η παρουσία του λιονταρόψαρου σε ελληνικές και κυπριακές θάλασσες βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο, οπότε υπάρχουν ακόμα περιθώρια για την λήψη μέτρων 

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!