WOMEN'S GUIDE

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για την ρετινόλη

Τα τελευταία χρόνια ακούμε όλο και συχνότερα για τα οφέλη της ρετινόλης και των ρετινοειδών γενικότερα. Η ρετινόλη, μία ήπια ουσία της κατηγορίας των ρετινοειδών, χρησιμοποιείται κυρίως για την αντιρυτιδική περιποίηση και θα τη βρείτε σε προϊόντα νυχτερινής φροντίδας, όπως στις κρέμες νυκτός, λόγω της ευαισθησίας που παρουσιάζει στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Άλλες χρήσεις της ρετινόλης που θα έχετε συναντήσει περιλαμβάνουν:

  • τη θεραπεία της ακμής και των ουλών που αυτή προκαλεί,
  • την απολέπιση,
  • την αντιμετώπιση των κηλίδων και πανάδων,
  • την εξυγίανση των πόρων,

… ενώ παράλληλα κάνει το δέρμα να λάμπει και να έχει νεανική όψη!

Τι είναι η ρετινόλη;

Η ρετινόλη, που πλέον έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη ρουτίνα νυκτός, δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα συνθετικό παράγωγο της αντιοξειδωτικής, λιποδιαλυτής βιταμίνης Α.

Μόλις η ρετινόλη αγγίξει το δέρμα μετατρέπεται σε ρετινοϊκό οξύ, χάρη στα ένζυμα που βρίσκονται στην επιδερμίδα μας. Το ρετινοϊκό οξύ μπορεί να εφαρμοστεί και απευθείας στο δέρμα, αλλά είναι πολύ πιο σκληρό από τη ρετινόλη που περιέχεται σε κρέμες και ορούς και μπορεί να προκαλέσει βλάβες στην επιδερμίδα, μιας και δεν είναι βραδείας αποδέσμευσης.

Οι αντιγηραντικές ιδιότητες της ρετινόλης οφείλονται στη -σε βάθος- δράση που ασκεί στα κύτταρα της επιδερμίδας, επιταχύνοντας την αναγέννησή τους, προάγωντας την παραγωγή του κολλαγόνου και της ελαστίνης, μειώνοντας σταδιακά τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες.

Fact για τη ρετινόλη που ίσως δε γνωρίζατε: Η ρετινόλη και τα παράγωγά της είναι ζωικής προέλευσης, οπότε είναι ακατάλληλα για vegans. Η φυτική εκδοχή της ρετινόλης είναι η προβιταμίνη Α (ή αλλιώς τα καροτενοειδή), οπότε μπορείτε να χρησιμοποιείτε προϊόντα που την περιέχουν, ως εναλλακτική λύση στη ρετινόλη.

Για να ενισχύσετε μία ρουτίνα περιποίησης με προβιταμίνη Α, μπορείτε να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε Β-καροτένιο, το οποίο βοηθά στη σύνθεση της βιταμίνης Α στον οργανισμό μας. Τα σκουρόχρωμα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, είναι πλούσια πηγή του Β-καροτένιου και βοηθούν μεταξύ άλλων στη μείωση των ελεύθερων ριζών και έχουν αντιοξειδωτική δράση.

Ποιες οι ιδιότητες της ρετινόλης για το πρόσωπο;

Τα οφέλη της ρετινόλης είναι τόσο δημοφιλή, κυρίως γιατί φέρνουν ορατά αποτελέσματα με συστηματική χρήση.

Τα κυριότερα από αυτά αφορούν στη λάμψη που αποκτά το δέρμα:

  • Από την αντιγηραντική δράση της ρετινόλης, που είναι κυρίως επανορθωτική και λειαίνει τις λεπτές γραμμές και ρυτίδες. Βοηθά στην αναγέννηση των κυττάρων, η οποία μειώνεται σημαντικά με τα χρόνια και συμβάλλει στην παραγωγή ελαστίνης και κολλαγόνου.
  • Από την επουλωτική της δράση, η οποία βοηθά στην αντιμετώπιση ουλών που προέρχονται από την ακμή.
  • Από τις απολεπιστικές ιδιότητές της, που δρουν στο βάθος των κυττάρων και αφήνουν το δέρμα λαμπερό και απαλό.
  • Από τη σμηγματορυθμιστική της δράση που μειώνει τη λιπαρότητα.
  • Από τη δράση καθαρισμού των φραγμένων πόρων, που δημιουργούν μαύρα στίγματα και ακμή.

Τα αποτελέσματα της ρετινόλης εμφανίζονται συνήθως μετά από τουλάχιστον 12 εβδομάδες χρήσης, αλλά θα αρχίσετε να παρατηρείτε ορατή βελτίωση από τις πρώτες 8 εβδομάδες.

Πόσο συχνά μπορώ να χρησιμοποιώ ρετινόλη;

Η ρετινόλη, όπως ήδη αναφέραμε, πρέπει να χρησιμοποιείται εντατικά για να έχει αποτελέσματα. Προσέξτε όμως, πως καθόλη την περίοδο της χρήσης της πρέπει να φοράτε αντηλιακή προστασία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η υπερευαισθησία της ρετινόλης στην υπεριώδη ακτινοβολία κάνει απαγορευτική τη χρήση της τη μέρα (ασχέτως καιρικών φαινομένων) και για αυτό τη συναντάτε μόνο σε προϊόντα περιποίησης νυκτός, σε συσκευασίες πολύ καλά προστατευμένες.

Πριν ξεκινήσετε την αγωγή με ρετινόλη -και προτού προβείτε σε κάποια δαπανηρή αγορά κρεμών, είναι καλό να συμβουλευτείτε ένα δερματολόγο και αν έχετε τη δυνατότητα, κάντε τεστ ευαισθησίας κάποιες μέρες πριν την εντάξετε στην καθημερινότητά σας.

Όταν εισάγετε για πρώτη φορά τη ρετινόλη στη ρουτίνα σας, προτείνεται η εφαρμογή της μόνο μία ή δύο φορές την εβδομάδα αρχικά. Έπειτα ανά μία νύχτα και μετά από δύο με τρεις εβδομάδες χρήσης, μπορείτε να την αρχίσετε σε καθημερινή βάση.

Γιατί όμως τη φοβάται τόσος κόσμος, ενώ έχει τόσα πολλά οφέλη;

Από ποια ηλικία μπορώ να χρησιμοποιώ ρετινόλη;

Μπορείτε να ξεκινήσετε την προληπτική χρήση της μετά τα 25 έτη, αλλά είναι μία πολύ δημοφιλής επιλογή στις ηλικίες μετά τα 30! Κάποιοι ειδικοί της κοσμετολογίας συστήνουν τη χρήση της ρετινόλης, ως εξής:

  • κατά τη δεκαετία των 30 σε τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα
  • στη δεκαετία των 40 ανά μία νύχτα
  • και στα 50 με 60 σχεδόν καθημερινά!

Αν θέλετε να ξεκινήσετε προληπτικά τη χρήση της ή έχετε ευαίσθητο δέρμα, αναζητήστε προϊόντα που περιέχουν μία ήπια μορφή της, τη retinyl palmitate. Μόλις αναπτύξει ανοχή το δέρμα σας ή χρειάζεστε μια πιο εντατική φροντίδα, προχωρήστε σε κάποια πιο δυνατή φόρμουλα.

Επίσης, μπορείτε να βρείτε προϊόντα πιο ελαφριάς σύνθεσης που ενδεικνυνται για καθημερινή χρήση, αν δυσκολεύεστε να τηρείτε εβδομαδιαίο χρονοδιάγραμμα περιποίησης. Ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες χρήσης και μην κάνετε υπερβολές. Η υπερβολική χρήση δε φέρνει καλύτερα αποτελέσματα, μόνο επικίνδυνες παρενέργειες!

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!